Tillbaka

Nyheter

Giraffer på jorden - en självklarhet?

Publicerad lördag 11:e juni 2016 kl 08:28
Giraff n rbild1280x720 medium

De flesta människor har nog hört talas om den majestätiska långhalsade giraffen. Den som har flera meter lång hals men ändå bara sju halskotor. Den som har blå tunga för att den inte ska bränna sig i solen när den äter i trädtopparna. Och den som man kan se om man åker på safari i Afrika. Eller?


Idag breder vi människor ut oss på jorden och det stör i många fall det ekosystem vi lever i tillsammans med alla andra arter. Vi utnyttjar också stora delar av de resurser som djuren lever av och vi utnyttjar djuren som en resurs. När detta sker i balans är det precis som det ska vara, för vi är en del av systemet. Men vad händer när det blir obalans?

Har du hört talas om tjuvjakt på noshörningar och på elefanter i Afrika? Det pratas ganska mycket om det. Men giraffer då, är det frid och fröjd för dem på savannen? Nej, inte riktigt.
Det finns ungefär 80 000 giraffer i Afrika. Det kanske låter mycket men på bara 20 år har 40 % av alla giraffer försvunnit. Det finns olika sorters giraffer; olika underarter. Två av dem, Rothschild-giraff och Nigeriansk giraff, är starkt hotade med bara 2500 respektive 200 individer kvar. Nätgiraff, som finns i Kolmården, har minskat med hela 80 % och om det fortsätter i den takten kommer de att vara utrotade om bara några få år. Det som gör att girafferna minskar i antal är dels att deras levnadsområden försvinner eller fragmenteras så giraffpopulationen delas upp i många små delar och de får svårt att träffa varandra. Giraffer är bladätare och lever till stor del på trädet acacia. När vi människor blir fler och sprider ut oss odlas marken upp på savannen, vägar byggs, och så försvinner acaciaträden. Tjuvjakt på giraffer är också ett problem. Många av elefanttjuvjägarna jagar giraff för att mätta munnarna under jakten. Giraffer är tyvärr ganska lätta att få fatt på och för bara ett gevärsskott så får man mycket kött. Men inte bara köttet används, även giraffens benmärg är eftertraktad då den sägs kunna bota Aids, vilket inte alls stämmer. Giraffens skinn är kraftigt och hållbart och används i tillverkning av skor, bälten och kläder. Bara svansen i sig är mycket eftertraktad då ägandet av en giraffsvans att vifta bort flugor med tyder på hög status.  Giraffer fastnar ibland i snaror som tjuvjägarna lägger ut för att fånga andra djur. Snarorna sitter ofta kring halsen eller kring ett ben och om ingen upptäcker detta går de en plågsam död till mötes.

Läget för giraffen har inte fått tillräckligt mycket uppmärksamhet i bevarandesammanhang och insatserna har inte varit speciellt prioriterade. Giraffe Conservation Foundation arbetar för att få upp hotet mot giraffen på bordet och de är initiativtagare till World Giraff Day som syftar till att rikta sökljuset mot giraffens situation. Allt för att undvika det experterna kallar Den tysta utrotningen.

Så 21 juni, den längsta dagen på året firar och uppmärksammar vi detta fantastiska långbenta och långhalsade djur! På Kolmården kan du fascineras av våra giraffer från linbanan Safari.

Så låt oss inte ta giraffen för givet. Var med och hylla den på World Giraffe Day!

Läs mer om  

Vildare nyheter!

Vill du veta mer om våra djur och vår vardag, få vilda nyheter och spännande erbjudanden? Prenumerera på nyhetsbrev från Kolmården.

Namn

E-postadress