Tillbaka

Nyheter

Kolmården och LiU i kampen för världens noshörningar

Publicerad onsdag 28:e september 2016 kl 11:20
Tina2 kopia medium

Noshörningen jagas hårt av tjuvjägare som vill åt hornet för att sälja på svarta marknaden i Asien. Kraftiga och omedelbara åtgärder behövs för att rädda noshörningarna och ny teknik är en del av lösningen. Kolmården och Kolmårdens insamlingsstiftelse (KIS) är engagerade i den innovativa forskningen i Projekt Ngulia.

Ngulia är ett noshörningsreservat i södra Kenya där det lever ungefär 65 spetsnoshörningar. För 30 år sen var de 10 000. Projekt Ngulia initierades 2013 av Stimson Center, USA, och Kenya Wildlife Service (KWS) på uppdrag av Kenyanska regeringen. Linköpings Universitet (LiU) bjöds sedan in och de driver nu den innovativa teknikforskningen. Kolmården är testarenan. I Nguliareservatet i Tsavo West Nationalpark arbetar 65 parkvakter för att skydda noshörningarna från att bli skjutna. Men de är dåligt utrustade och de utsätter sig dagligen för livsfara när de patrullerar markerna, med risk för att stöta på tjuvjägare. För att öka säkerheten för både noshörningar och vakter utvecklas moderna tekniklösningar för att underlätta deras dagliga arbete. Tekniken innefattar bland annat smarta telefoner för effektiv rapportering och sensorsystem för att upptäcka inkräktare.

Just nu implementeras smarta telefonerna och den tillhörande applikationen i Kenya och här på Kolmårdens savann testas speciella övervakningskameror samt en GPS-sändare som provas ut på vår noshörning Namakula. 

Läs mer om  

Vildare nyheter!

Vill du veta mer om våra djur och vår vardag, få vilda nyheter och spännande erbjudanden? Prenumerera på nyhetsbrev från Kolmården.

Namn

E-postadress