Tillbaka

Nyheter

Kolmårdens bidrag för att rädda vilda noshörningar

Publicerad tisdag 4:e april 2017 kl 09:49
Ngulia2017 4 medium

Teamet för Projekt Ngulia är precis hemkomna från den senaste resan till Kenya och noshörningsreservatet Ngulia. Där har de försett parkvakterna med nya telefoner och uppdaterad teknik för att de än bättre ska kunna skydda noshörningarna från tjuvjägare.

Noshörningar skjuts i dag i stora antal på grund av att deras horn är mycket eftertraktade. För att öka säkerheten för både noshörningar och parkvakter utvecklas moderna tekniklösningar för att underlätta deras dagliga arbete. Tekniken innefattar bland annat smarta telefoner för effektiv rapportering och sensorsystem för att upptäcka inkräktare. Kolmården är testarena för detta projekt där tekniken provas ut med hjälp av våra noshörningar, innan den används i fält i Kenya.

Kolmårdens insamlingsstiftelse har finansierat inköpet av den senaste tekniken som nu i mars implementerats i Kenya.

 

De nya telefonerna mottogs väl och vakterna var mycket förtjusta i de nya funktionerna för att planera och överblicka sina patrulleringar och göra djur- och säkerhets-rapporter i appen. Vi är också mycket nöjda då tekniken fungerade väl på plats, säger Fredrik Gustafsson, forskare i Projekt Ngulia.

Under teamets resa i Ngulia fick de också se den plats där två noshörningar blev dödade av tjuvjägare på nyårsafton. Noshörningen Clare och hennes 3 åriga kalv blev skjutna och fick hornen brutalt borthuggna från huvudet. Antalet dödade noshörningar i Ngulia har minskat kraftigt sedan projektet startade och detta är den hittills enda dödliga incidenten i Ngulia sedan projektstart 2013.

 

När vi var och besökte platsen där noshörningarna blev skjutna höll vi en tyst minut med vakterna i detta område. Det känns bra att lansera vår andra generation verktyg nu när vakterna är under förhöjd beredskap och väldigt aktiva i att övervaka och skydda noshörningarna.

 

Kolmården och Kolmårdens insamlingsstiftelse stödjer långsiktigt Projekt Ngulia.
Läs mer om projektet här

 

Läs mer om  

Vildare nyheter!

Vill du veta mer om våra djur och vår vardag, få vilda nyheter och spännande erbjudanden? Prenumerera på nyhetsbrev från Kolmården.

Namn

E-postadress