Tillbaka

Nyheter

Grevyzebrorna ökar med 20%

Publicerad måndag 5:e november 2018 kl 08:39
9405088f64e0e5ca org medium

Grevyzebrorna i Afrika är starkt utrotningshotade och populationen har stadigt minskat. Europeiska djurparker har tillsammans med lokala aktörer startat bevarandeprogram för att stärka artens möjligheter till återhämtning. Nu kommer vändningen – antalet zebror har ökat med 20% sedan 2016. Kolmårdens Insamlingsstiftelse har stöttat bevarandearbetet för zebror i Kenya med cirka 600 000 kronor. 

-Att bevara utrotningshotade djurarter är en kamp mot klockan. Därför känns det fantastiskt att äntligen se en ljusning för de starkt hotade grevyzebrorna. Det är en bekräftelse på att metoderna som används fungerar, säger Rickard Sjödén, informationsansvarig på Kolmården.

2016 fanns 2350 grevyzebror i Kenya och nu är den siffran uppe i 2812. Arbetet med att räkna zebrorna har varit omfattande och har involverat 212 personer i 143 fordon, sju motorcyklar och fyra flygplan och sammanlagt har en yta om 25,000 km2 kontrollerats.

Hotet mot grevyzebrorna var länge jakt, men nu består hotet snarare av bristen på mat och vatten när konkurrensen från tamboskap ökar. Man uppskattar att grevyzebrorna historiskt minskat med cirka 90%. 

Kolmårdens Insamlingsstiftelse stödjer arbetet med att lokalisera och följa zebrornas rörelsemönster i Kenya. Kolmårdens veterinär Louise Guevara har vid två tillfällen arbetat på plats i Kenya med att bland annat söva och montera GPS-sändare på zebrorna. Genom att följa zebrorna får forskarna större förståelse för zebrornas levnadsvanor och ges bättre möjligheter att skydda dem. Bland annat samarbetar man med lokalbefolkningen för att öka toleransen för zebrorna i de områden där tamboskap och vilda zebror lever sida vid sida. Dessutom hjälper man till med att så gräs och kör även ut vatten vid extrem torka.

-De senaste åren har Kenya drabbats av extrem torka och farhågan var att det skulle ha påverkat antalet zebror negativt. Istället ser vi en uppgång. Men faran är långt ifrån över, nu gäller att fortsätta med de viktiga bevarandeinsatser som utförs, säger Rickard.

Kolmårdens Insamlingsstiftelse stödjer Marwell Wildlife och deras arbete i Kenya. Vill du läsa mer om projektet och vara med och bidra till att rädda Zebrorna i Kenya? Klicka här

Donera valfritt belopp till Kolmårdens Insamlingsstiftelse via Swish - 1232 697 597

Zebrorna tackar för din gåva!

 

Läs mer om  

Vildare nyheter!

Vill du veta mer om våra djur och vår vardag, få vilda nyheter och spännande erbjudanden? Prenumerera på nyhetsbrev från Kolmården.

Namn

E-postadress