Tillbaka

Nyheter

Namsai - ett vattenälskande bustroll

Publicerad måndag 11:e november 2013 kl 09:47

Utav många djurungar vi fått i år, är nog Namsai den mest uppmärksammade och efterlängtade. Den lilla vattenälskande, busiga och mycket nyfikna kalven ger både värme och glädje till såväl elefantflocken som sina djurvårdare.

För drygt tre månader sedan föddes den lilla elefantkalven, 86 kg tung. Idag väger Namsai hela 230 kg och han ökar i vikt med omkring 10 kg per vecka. Han är en nyfiken, bestämd, rolig och väldigt busig liten elefant.

– Han tycker allt är roligt, berättar Tommy som är arbetsledare på Kolosseum. När vi är ute i skogen och han hittar en vattenpöl så kastar han sig i den. Och ligger det en kvist på vägen så bara måste han plocka upp och leka med den. Kottar, grenar, stenar – allt går att leka med!

Inomhus är det roligaste av allt vattenslangen. Varje morgon får elefanterna en rejäl morgondusch och det hör inte till ovanligheten att Namsai rullar runt på rygg, springer och kastar sig för att få ut bästa möjliga njutning av vattenstrålen. Slutar djurvårdarna att spruta på honom, då plockar han upp slangen själv.

– Vid ett tillfälle fastanade han nästan i vattenkoppen, som är omkring en kvadratmeter stor, och en meter hög. Han hade klättrat upp så att han i princip hängde på kanten av koppen, berättar Tommy. Allt för att få bada lite!

Så fort han får chansen, passar också den lilla elefantkalven på att reta och terrorisera Kolmårdens äldsta djur, elefanten Saba. Hon tycker att Namsai är lite obehaglig och håller sig gärna på lite avstånd från honom. Men det tycker vårt lilla bustroll bara är roligt! Han går gärna bredvid henne på promenaderna, går gärna fram och nosar lite för nära på hennes fötter och följer gärna efter henne.

Men Namsai är inte bara busig. Tommy berättar att han är en ovanligt lugn, harmonisk och lätthanterad elefantkalv. Åtminstone gentemot djurvårdarna. Men sin mamma Bua och mammas syster Sao Noi har han lindade runt lillfingret. Det räcker med att han piper till för att de ska komma rusande i full fart.

– Han är minst, men det är helt klart han som bestämmer.

Tommy berättar att flocken blivit väldigt annorlunda sedan Namsai föddes. Det är en helt ny stämning och ett helt nytt liv i flocken. Nu har de verkligen någonting att fokusera på, någonting som gör att hela flocken utvecklas och lär sig.

– En elefantkalv är den bästa miljöberikning de andra elefanterna kunde få, han tar hela deras uppmärksamhet och de märks att de tycker att det är ofantligt roligt med en liten krabat i stallet! Namsai ger både värme och glädje till flocken.

Vildare nyheter!

Vill du veta mer om våra djur och vår vardag, få vilda nyheter och spännande erbjudanden? Prenumerera på nyhetsbrev från Kolmården.

Namn

E-postadress