Tillbaka

Nyheter

Vad händer när björnarna går i ide?

Publicerad fredag 15:e november 2013 kl 10:16
Brunbj rn 403 medium

Dagarna blir allt kallare och allt mörkare – och björnarna allt tröttare. Det är snart dags att gå i ide. Varje vinter spenderar björnarna i en liten grotta eller håla, utan att varken äta eller dricka på upp till åtta månader. Men hur går det till egentligen, vad händer och hur överlever de?

Förberedelser

Redan i juli börjar björnarna förbereda sig för att gå i ide, genom att äta. Under sensommaren ökar de sin vikt med minst 25 procent. Men det är inte kött i första hand som de skandinaviska björnarna äter för att öka sin vikt – det är bär.

Under september-oktober börjar björnarna varva ner. Varefter dagarna blir kallare och mörkare blir också björnarna slöare och äter mindre och mindre. Per Nordenberg, som arbetat som djurvårdare för björnarna på Kolmården i nästan 40 år, berättar att det är kylan och mörkret som avgör när och hur längre björnarna är i idet. Ju mörkare och kallare det är, desto längre och djupare sömn.

– Björnar i Alaska och norra Skandinavien kan ligga i idet uppåt åtta månader. Men här i Safariparken på Kolmården sover de sällan längre än fyra månader, berättar Per.

Anledningen till att björnarna går i ide är för att överleva den karga och matsnåla vintern. Men när våren är här och föda med den, så finns inte längre någon anledning för björnarna att ligga kvar i idet.

I det vilda gräver björnarna sig ett ide, gärna under lite stenar eller bråte. På Kolmården har de sina iden i björnhuset, som förbereds med massor av mjukt mikroflis och halm. Dessa står öppna från att björnarna börjar varva ner, och de väljer själva när de vill kliva in i idet för vintern.

Livet i idet

Under de första två veckorna i idet så sjunker hjärtfrekvensen och ämnesomsättningen. De går från 40-50 slag i minuten, till knappa 10 och ämnesomsättningen sjunker med hela 50 procent. Eftersom de inte dricker någonting i idet, lämnar de heller ingen avföring och urinerar inte – då det skulle leda till uttorkning. Istället återanvänds den vätska som finns i kroppen. Våra björnar har dock ändå tillgång till vatten även under vintern.

Men björnarnas vintervila är ingen riktig dvala. Deras kroppstemperatur sjunker bara marginellt och förutom att ämnesomsättningen och hjärtfrekvensen sjunker så fungerar djuret normalt. Per berättar att björnarna inte sover hela sin vintervila. Varmare vinterdagar vaknar de ofta och kan till och med gå upp och röra lite på sig.

– Björnar är väldigt anpassningsbara och skulle kunna klara en hel vinter i idet i vaket tillstånd – även om det skulle innebära en större viktförlust.

Ungarna föds i idet

Strax efter årsskiftet så föder de dräktiga honorna sina ungar. Det är praktiskt att föda ungarna i idet i och med att de är skyddade från fara och kan äta upp sig och bli starka i lugn och ro. Egentligen kan björnarna föda sina ungar redan på hösten, men de har så kallad fördröjd implantation. Det innebär att det dröjer ett antal månader efter parningen innan fostret börjar utvecklas; utvecklingen sker först när honan är redo. Det gör också att björnar som ligger i ide en längre tid kan föda sina ungar senare.

Vildare nyheter!

Vill du veta mer om våra djur och vår vardag, få vilda nyheter och spännande erbjudanden? Prenumerera på nyhetsbrev från Kolmården.

Namn

E-postadress