Tillbaka

Nyheter

Myskoxen - ett urtidsdjur

Publicerad fredag 13:e december 2013 kl 13:31
Dsc 4733 medium

Myskoxen har en fascinerande historia som sträcker sig flera miljoner år tillbaka. Från att ha varit utrotad från Norden i omkring 4000 år, betar nu myskoxarna här igen likt de betade med mammutar under den senaste istiden.

En överlevare

Myskoxen är oerhört anpassad att överleva de kargaste och kallaste klimaten. Bland annat har de långa täckhår som hänger ända ner till klövarna och under täckhåren har de en tät matta av finfibrig bottenull. Under sommaren äter de upp sig 80-100 kg som de sedan förlorar under vintern, då de endast får i sig näringsfattig föda likt bärris och lavar.

– Myskoxarna är så pass lämpade att leva i ett näringsfattigt klimat att vi helst inte ska mata dem alls mycket under vintern – då får de får nämligen i sig för mycket näring! Det tycker jag visar hur otroligt anpassade de är för ett näringsfattigt och kargt klimat, berättar Beatrice Seiko, djurvårdare för myskoxarna här på Kolmården.

Betade med mammutar

Myskoxens historia stäcker sig hela vägen tillbaka till före den senaste istiden. Då betade den sida vid sida med bland annat mammut och ullhårig noshörning, några av de stora urtidsdjuren som sedan länge är utdöda. Ett par tusen år f.Kr. utrotades även myskoxen från Norden, Europa och Asien. Förutom klimatförändringarna som kom med istidens tillbakagång, kan även jakt ha påskyndat utdöendet. Forskare tror att myskoxen var ett populärt byte bland det forntida jägarfolket, eftersom dess beteende gör den lättjagad.

Myskoxens utbredningsområde sträcker sig emellertid även över norra Amerika och Grönland, och här utrotades den inte. Det gör myskoxen till den sista av de stora urtidsdjuren.

Från Grönland hämtades i mitten av 1900-talet en grupp myskoxar som släpptes ut i Dovrefjäll i Norge. I september 1971 gick fem av de utplacerade myskoxarna över den norsk/svenska gränsen och idag lever deras ättlingar i Härjedalen i Sverige.

Från att ha betat här tillsammans med mammutar för omkring 30-40 000 år sedan, betar nu urtidsdjuret myskoxen här igen.

Myskoxarna i Sverige

Myskoxarna i Sverige är ett bra exempel på djurparkers viktiga roll i att vara en ”genbank” till de vilda djuren. Om det inte vore för ett projekt som startade år 1999 för att bevara myskoxarna, så skulle den svenska stammen kanske än en gång varit utdöd – denna gång på grund av inavel. Tack vare ett enormt samarbete där djurparker i Sverige fått bistå med myskoxar med nya gener, så finns det sju vilda myskoxar här idag. Men det är en lång resa kvar innan vi har en stark och stabil myskoxestam i Sverige igen.

Vildare nyheter!

Vill du veta mer om våra djur och vår vardag, få vilda nyheter och spännande erbjudanden? Prenumerera på nyhetsbrev från Kolmården.

Namn

E-postadress