Om Allmogeget

Geten är ett av våra äldsta domesticerade djur, som funnits hos människan sedan den yngre stenåldern. De fick beta på öppna marker och i skogen, och ibland hade man en herde som vaktade dem. Numera är geten även ett populärt sällskapsdjur.

Allmogegetterna finns i flera raser och är oförädlade, man har alltså inte haft någon riktad avel för att få dem till att producera till exempel mycket mjölk. På Kolmården finns allmogetrasen jämtget, som förr var vanlig i Härjedalen och Jämtland. Jämtgeten är anpassad till det nordligare klimatet och är vanligtvis helvita eller vita med mörka inslag av brunt, svart eller grått i ansiktet eller längs ryggen. Oftast har både bockarna och getterna horn, men det kan vara kulliga vilket betyder att de inte har några horn. Bockarnas horn kan bli mycket långa, faktiskt upp till en meter!

Geten domesticerades för omkring 10 000 år sedan. Domesticering är ett ord för människans förädling av ett vilt djur genom avel. Våra tamhundar är ett exempel på domesticering av vargen. Även nötkreatur, får och hästar är exempel på domesticerade djur. Människor har länge använt getter över hela världen, framför allt för att få mjölk och kött. Ibland hade man en herde som vaktade dem. Den som inte hade råd med en ko kunde i alla fall ha en get som gav lite mjölk, därför kallades geten för fattigmansko. Getter används även idag främst för mjölkproduktion, även i Sverige. Markägare använder gärna getter som ”landskapsvårdare” för att behålla öppna landskap. De är nämligen väldigt duktiga på att röja i vildvuxen buskmark.

Senast uppdaterad: 2016-10-12

Fakta

Klass Däggdjur
Ordning Partåiga hovdjur
Familj Slidhornsdjur
Föda Busk- och lövsly, gräs
Mankhöjd 70 cm
Vikt 25 - 60 kg
Dräktighetstid 5 månader
Antal ungar 1-2