Om Alpacka

Alpackan är ett tamdjur som härstammar från det vilda lamadjuret vikunja. Alpackan är välkänd för sin tjocka och fina ull som används till att tillverka lyxiga plädar och klädesplagg. Alpackan hålls och farmas av människor i stora delar av världen.

Alpackor finns främst i centrala Anderna i samma områden som ursprungsarten vikunjan lever. Alpackan domesticerades för 5500-6500 år sedan och de hålls och farmas idag av människor över hela världen, dock finns hela 90 % av alla alpackor i Peru. Det finns ingen vild population. De två raserna huacaya och suri skiljs åt genom olika sorters päls, där den vanligare huacaya har en fluffig päls och suri har långa korkskruvslockar. Alpackan förekommer i 22 olika färgvarianter där pälsen sen inom varje färg finns i olika nyanser.

På det sydamerikanska höglandet betar alpackorna. Det domineras av gräsmarker, mycket få träd och isolerade våtmarker. Vanligtvis håller man dem på 3500-5200 meters höjd där medeltemperaturen ligger under 10 °C.

I Sydamerika är parningsperioden vanligtvis från januari till april. Om honan inte känner hanen kommer hon högst troligt inte att para sig med honom. I Sydamerika finns olika metoder för detta, vanligast är att man håller några hanar tillsammans med ett hundratal honor året runt. Ungarna föds vanligtvis då i regnperioden december till mars. Alpackor parar sig liggande i bröstläge. Alpackan är sedan dräktig ungefär ett år men tiden kan faktiskt variera på grund av honans ålder och tillgång på föda. Det kan förklaras av att starka individer med god tillgång på mat kan gå en längre tid med fölet i magen så det växer till sig, medan i andra fall behöver honan föda sitt föl så de kan börja ge di så fort som möjligt, innan torrperioder, då det är svårt att klara av den krävande digivningen. Fölen väger från 4 kg till ca 11 kg när de föds, där överlevanden för de små är mindre än 50 %. De diar sin mamma tills de är ca 6-8 månader gamla då de avvänjs.

Alpackorna släpps på dagarna helt fria på det sydamerikanska höglandet och följs vanligen inte åt av en herde. När solen börjar gå ned går de själva tillbaka till herdens hydda där de i närheten spenderar natten. 

Senast uppdaterad: 2017-06-27

Fakta

Klass Däggdjur
Ordning Partåiga hovdjur
Familj Kameldjur
Antal ungar 1/kull
Dräktighetstid 11-12 månader
Livslängd 15 - 25 år
Föda Halvgräs
Vikt 55 - 75 kg