Om Axishjort

Axishjorten, som främst lever i Indien, är en mellanstor hjort som tar hjälp av apor för att få tag på föda.

Från november till juni är det torrperiod i Indien. Marken är uttorkad och det finns inget gräs att beta. Under den här tiden tar axishjortarna hjälp av en speciell sorts apor –langurer. Langurerna håller till i träden där de äter blad, stjälkar och frukter. Det som faller ner när aporna äter passar axishjortarna på att äta. Det blir faktiskt ganska mycket, fyra kilo kan en enda langur tappa under en dag. Från träden ser aporna långt och kan varna om det kommer en tiger smygande och detta varningsläte lär sig axixhjorten att känna igen. När monsunregnen kommer i juli blir det gott om gräs att beta för axishjortarna. Men när det blir torrperiod igen så är de tillbaka under langurernas träd.

Axishjorten är en mellanstor, elegant hjort som har vita fläckar på sin annars ljusbruna päls. Fläckarna finns under alla årstider. De har också en karaktäristisk vit fläck på halsen och en svart linje längs hela ryggraden. Hjorten (hanen) har stånghorn vilket innebär att den har en krona med långa spetsar som förgrenar sig.

Axishjorten är social och går i flockar som består av honor och deras kalvar från ett eller flera år. Hindkalvarna stannar kvar hos modern länge än hjortkalvarna. Dessa mindre flockar kan sedan slå ihop sig med andra flockar så de kan ses i lite större flockar som tillfälligt följs åt, även av handjuren, hjortarna. Så många som 200 djur kan ses tillsammans på samma ställe under betesperioden.  
Axishjorten beskrivs som en mycket bra simmare vilket kan vara en anpassning då även dess största hot, tigern, är en duktig simmare.

Hos axishjorten kallar man honan för hind, hanen för hjort och ungen för kalv.

Senast uppdaterad: 2015-01-12

Utbredningsomr den axishjort thumb

Fakta

Klass Däggdjur
Ordning Partåiga hovdjur
Familj Hjortdjur
Livsmiljö Regnskog
Levnadssätt Flock
Föda Gräs, blad, kvistar
Mankhöjd 70 - 95 cm
Vikt (hane) 100 - 120 kg
Vikt (hona) 50 - 60 kg
Dräktighetstid 7 - 7,5 månader
Antal ungar 1
Livslängd 12 - 15 år

I världen

Axishjorten förekommer i hela Indien men även i Bhutan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka.

Hur många axishjortar det finns är osäkert och man vet heller inte om populationen ökar eller minskar. Det finns ändå ganska många och arten anses inte som hotad. De potentiella hot som finns mot axishjorten är tjuvjakt och konkurrens med tamdjur om föda. 

Redlist livskraftig