Om Besoarantilop

Besoarantilopen håller helst till på slätten där gräset är kort och det inte finns så många växter som skymmer sikten. Det är viktigt att upptäcka faror i tid.

Förr i tiden var den snabba asiatiska geparden det största hotet. För att hinna undan, blev besoarantilopen med tiden väldigt snabb. Numera är den asiatiska geparden utrotad i Indien, men besoarantilopen är fortfarande ett av världens snabbaste djur.

Under torrperioden är det ont om vatten. Normalt dricker besoarantilopen en eller ett par gånger per dag men den kan klara sig utan vatten flera dagar. Den koncentrerar då sin urin och avföring. De är aktiva främst i gryning och skymning då de betar gräs. När de vilar ligger de i högt gräs. Detta gräs är dock inte alls det som de äter, utan de föredrar ett kortare gräs ute på slätten. 

Besoarantilopen lever i grupper med honor och deras kalvar. De kan vara fullvuxna hanar med i gruppen men hanarna kan också gå i grupper med enbart andra handjur eller gå helt ensamma. Hanarna bildar stora dynghögar som många könsmogna hanar som passerat förbi bidragit till. Man kan se hanar ligga och vila på dessa högar. Hanarna slåss också. De flätar ihop sina horn och bänder och vrider. Det händer då och då att ett horn går av. Hornet växer aldrig ut igen.

Det är lätt att se skillnad på en vuxen hane och en hona. När hanen blir könsmogen blir han svart-brun till färgen. Honorna och ungdjuren är ljust brun-gula. Den mörka färgen hos hanen är kopplad till hormonet testosteron, varpå den kan bli ännu mörkare än vanligt när det är parningstid. Det är bara hanen som har horn, vilket är ett undantag bland slidhornsdjuren där både hanar och honor vanligtvis har horn. 

Senast uppdaterad: 2015-04-30

Fakta

Klass Däggdjur
Ordning Partåiga hovdjur
Familj Slidhornsdjur
Livsmiljö Slättland
Levnadssätt Grupp
Föda Gräs
Mankhöjd 70 - 95 cm
Vikt (hane) 40 kg
Vikt (hona) 25 kg
Dräktighetstid 5 månader
Antal ungar 1/kull
Livslängd 15 år

I världen

Utbredningsområdet och antalet besoarantiloper har minskat drastiskt över de senaste 100 åren. Men mer nyligen så har vissa delar av populationen faktiskt ökat, främst tack vare skyddade områden.

Besoarantilopen är utrotad i Bangladesh, Nepal och Pakistan och finns bara kvar i Indien. Indien är stort men det är stor konkurrens om plats med människor och deras tamdjur som tar över de öppna slätter som besoaren trivs på.

Den är skyddad av lag i Indien, dock förekommer en del tjuvjakt, speciellt då besoarantilopen äter människans planterade grödor. För ett par århundraden sen har man uppskattat att det fanns fyra miljoner besoarantiloper. Idag finns det cirka 50 000 kvar.

Redlist n ra hotad