Brunbjörn

Brunbjörnens ungar föds i idet vid nyårstid. De väger bara omkring 400 gram och är både blinda och nakna. Men de växer fort och när familjen lämnar sitt vinteride på våren väger den redan tio gånger så mycket. Men de kommer att växa mycket mer. En fullvuxen hane kan väga över 300 kilo!

Brunbjörnen är en typisk allätare. En stor del av dieten är bär, till exempel kråkbär och blåbär, men även andra sorters växter som knoppar och örter. Som bytesdjur fäller brunbjörnen främst älgkalvar och renkalvar i Sverige. Växter och även myror utgör en stor del av dieten och det är främst under sommaren när det finns tillgång till lämpliga bytesdjur som björnen äter kött.

Innan björnen ska gå i ide så äter den upp sig och ökar vikten avsevärt. I idet så varken äter eller dricker den något. De sover inte någon egentlig sömn men deras kroppstemperatur och hjärtfrekvens sjunker. Hur länge de ligger i ide beror på vart de lever, alltså hur lång vintern är och hur gott om föda det finns. När de kommer ut ur idet har de gått ner mycket i vikt och de fortsätter faktiskt att gå ner i vikt. Just då så finns inte den extremt näringsrika födan de behöver för att börja lägga på hullet igen.

Brunbjörnen är en riktig enstöring. Honan tar hand om ungarna på egen hand och lever tillsammans med dem i ca 2 år. Om hon inte får nya ungar då, händer det att de stannar och sover tillsammans med sin mamma i idet ännu en vinter. Vanligtvis så får honan ungar vart tredje år men det kan vara fler år emellan och det beror främst på födotillgång. Ungarna föds i idet mitt i vintern och de är då blinda, döva och nakna. Vanligtvis föds två eller tre ungar per kull. De diar sin mamma i flera månader för att framåt våren för första gången titta ut ur idet. 

Senast uppdaterad: 2016-10-13

Fakta

Klass Däggdjur
Ordning Rovdjur
Familj Björnar
Livsmiljö Skog
Levnadssätt Ensam
Föda Allätare
Vikt (hane) 300 kg
Vikt (hona) 160 kg
Dräktighetstid 7 - 8,5 månader
Antal ungar 2-4/kull
Livslängd 20 - 30 år
Mankhöjd 60 - 150 cm
Nyhet icon

Nyhet

Bj rnmamma och nyvaken unge medium

Nu är våren här, björnarna har vaknat!

Läs mer
Artikel icon

Artikel

Bj rn 2015 11 12 014 1 medium

Vad händer i idet?

Läs mer
Kolmarden play icon

Kolmården Play

Mqdefault

Kolmården Play: Miljöberikning

Läs mer

I världen

I Sverige klassas brunbjörnen som nära hotad och du kan hitta björnen i 2/3 av landets skogsområden.

Brunbjörnen är en art som förekommer över stora delar av Norra halvklotet. I Sverige har vi en underart, som det kallas, som är lite mindre än den Nordamerikanska brunbjörnen.  I dag uppskattar man att det finns ca 2 800 brunbjörnar i Sverige. Den lever i mellersta och norra delarna av landet. Brunbjörnen har det senaste århundradet ökad kraftigt i antal i Sverige. Anledningen är att man reglerat jakten på björnen. Björnjakt bedrivs även idag legalt men antalet björnar man får skjuta är begränsat. 

Redlist n ra hotad

Björnarna på Kolmården

På Kolmården har vi två stora björnhägn, ett som ligger inne i djurparken och ett i Safariparken. Honan med ungarna bor inne i djurparken, tillsammans med den stora och snälla björnen Varulven. Resten av björnarna bor i Safariparken.

Björnhanar kan ibland bete sig aggressivt gentemot en hona med ungar, eftersom björnhanen själv vill para sig med henne, men så länge hon har ungar att ta hand om parar hon sig inte på nytt. Därför behöver honan med ungar ha möjlighet att bo avskilt från björnhanarna. På Kolmården har vi två stora björnhägn, ett som ligger inne i djurparken och ett i Safariparken, som möjliggör detta. Honan med ungar bor ifred inne i djurparken med års- eller fjolårsungarna. När ungarna blivit tillräckligt gamla flyttar de till Safariparken tillsammans med honan.
 
Inne i djurparken bor också den stora och mycket snälla björnen Varulven. Han är en kastrerad, äldre björn, varför han kan gå tillsammans med honan och ungarna. Varulven tycker väldigt mycket om att bada och ses ofta sittandes eller simmandes i björnsjön.