Om Bläsbock

Bläsbocken har fått sitt namn från sin bläs, som är ljus i kontrast till den mörka kroppsfärgen. Tvärtemot de vuxna, har ungdjuren en ljusare kroppsfärg med mörk bläs. Under brunsten markerar hanarna sitt revir med stora gödselhögar.

Bläsbocken lever nästan uteslutande på gräs. Den går gärna på marker där bränder dragit fram, för att äta det späda gräs som växer upp. De är mest aktiva på morgonen och på kvällen men de kan även äta under dagen. När de vandrar till nya betesmarker eller till vattenhål går hela flocken i en lång rad.

Honorna går tillsammans med kalvarna. Hanarna kan gå tillsammans i ungkarlsgrupper eller så är de ensamma och vaktar ett revir. När det är dags för parning vallar de in honflockar inom sitt område och gör allt för att hålla kvar dem där. Hanen markerar sitt område med stora högar av bajs. När andra hanar ser högarna, vet de att det här området är upptaget. Ibland vill han visa extra tydligt vem området tillhör. Då lägger han sig på en av högarna.

Senast uppdaterad: 2016-10-12

Fakta

Klass Däggdjur
Ordning Partåiga hovdjur
Familj Slidhornsdjur
Livsmiljö Gräsmarker
Levnadssätt Grupp
Föda Gräs
Mankhöjd 90 - 100 cm
Vikt 60 - 80 kg
Dräktighetstid 7,5 - 8 månader
Antal ungar 1/kull
Livslängd 15 - 20 år

I världen

Bläsbocken är hemmahörande enbart i Sydafrika. Däremot har människor planterat in den i andra länder i södra Afrika.

Förr fanns det gott om bläsbock i Sydafrika. Men mycket omfattande jakt gjorde att det på slutet av 1800-talet bara fanns ungefär 2000 bläsbockar kvar. Tack vare reservat och privata farmer i Sydafrika, har bläsbocken återhämtat sig otroligt bra under 1900-talet. Idag finns flera hundra tusen bläsbockar. De flesta lever på mark som tillhör privata farmare.

Redlist livskraftig