Om Davidshjort

Davidshjortens (Eng; Pere David's deer) ursprung är de nordöstra och centrala delarna av Kina. För omkring 1000 år sedan utrotades den från det vilda på grund av jakt.

Davidshjorten är ett större hjortdjur som skiljer sig på flera sätt från andra hjortar. Den har en utmärkande kort hals och långsmalt huvud med synliga körtlar under ögonen. Den har också en säregen lång svans med en tofs. Handjurens horn är mycket vertikala och kan ha många förgreningar. Liksom alla hjortdjur tappar de hornen och får nya en gång om året. När hornen växer ut omges de av så kallad basthud. Basthuden är fylld av blodkärl och förser hornen med näring medan de växer.

Davidshjorten tros ha levt mycket i våtmarker och en anpassning till denna miljö kan vara deras klövar, som är långa och spretar lätt vilket gör att de kan få bra grepp på underlaget. Davidshjorten är en social hjort som lever i grupper, i regel hjortar och hindar för sig. När det närmar sig parningssäsong slåss hanhjortarna om hongrupperna. Hjortarna brölar, utsmyckar sina horn med lera och växter och vältrar sig i lera. Hos davidshjortar kallar man honan för hind, hanen för hjort och ungen för kalv.

Senast uppdaterad: 2015-04-30

Fakta

Klass Däggdjur
Ordning Partåiga hovdjur
Familj Hjortdjur
Livsmiljö Träskmarker
Levnadssätt Grupp
Föda Gräs
Mankhöjd 110 - 140 cm
Vikt 140 - 220 kg
Dräktighetstid 9 månader
Antal ungar 1/kull
Livslängd 20 år

I världen

För omkring 1000 år sedan utrotades davidshjorten från det vilda på grund av jakt. Den överlevde som tur var i ett stort kungligt reservat söder om Peking i Kina.

På 1800-talet upptäckte den franske missionären Father (”Pere” på franska) David några kvarvarande davidshjortar i ett reservat söder om Peking i Kina. Han skickade då flera av djuren som gåvor till franska, brittisk och tyska diplomater varav djuren flyttades till Europa där de fick hem i olika djurparker runt om i Europa.

Många av hjortarna som fanns kvar i Kina dog då området 1895 drabbades av kraftiga översvämningar. De få individer som överlevde och lyckades bryta sig ut, dödades strax därefter av människor under Boxaruppropet i början 1900-talet. Davidshjorten hade utrotats helt från det vilda.

Men tack vare den franska missionären som flyttat hjortar till Europa, överlevde arten. 1987 flyttade man tillbaka 39 hjortar till Kina för att återutplanteras i Dafengreservatet och efter detta har hjortar planterats ut i flera reservat. På så sätt har arten räddats åt framtiden. Idag finns en halvvild population på över 2000 individer och förhoppningen är att de ska kunna leva även utanför de hägnade områden som de lever i nu.

Redlist utd d i vilt tillst nd