Asiatisk elefant

På eftermiddagen får elefanterna skugga under träden eller så tar de ett svalkande bad i floden. När de möts, hälsar de genom att snusa på varandras tinningar. Där finns körtlar som avslöjar vilket humör de är på.

Snabeln är väldigt användbar till att gräva upp rötter, repa gräs, plocka småsaker från marken och suga upp vatten med. Snabeln är en kombination av näsa och överläpp. Hos den asiatiska elefanten är det bara hanen som får stora betar. Honan har små betar eller inga alls. De är inga hörntänder, utan extralånga framtänder. Under sitt liv får elefanten 24 kindtänder, men bara fyra åt gången. De kraftiga tänderna kan krossa och mala födan. Tänderna byts successivt ut när de är nedslitna. När de sista tänderna inte längre duger att tugga med, söker sig elefanterna till sumpmarker där det finns vattenväxter som är lätta att tugga. Men eftersom de inte innehåller så mycket näring, svälter de gamla elefanterna ihjäl.

De asiatiska elefanterna i Indien är större än de som lever längre öster ut. Medelvikten hos en hane (tjur) är 3600 kg men de kan väga upp till 6 ton! Honorna (kor) är lite mindre och väger vanligtvis kring 3 ton. Höjden vid manken är vanligtvis 270 cm hos elefanttjuren och 240 cm hos elefantkon.

Elefantflocken består av elefantkor med deras kalvar. Inom flocken finns en hierarki med en elefantko som ledare. Elefanttjurarna besöker bara flocken vid parning. Efter cirka 22 månader föds en elefantkalv på 80-110 kg. I flera månader håller den sig tätt intill sin mamma.

Elefanter har stort behov av att hela tiden hålla ner sin kroppstemperatur eftersom deras hud har så liten yta jämfört med kroppsvolymen. Den viftar med sina öron som har ett omfattande nätverk av blodkärl som då kyls ner. Elefanterna badar och sprutar upp vatten på kroppen med snabeln. De vältar sig gärna i lerbad. Elefanter kastar också upp jord och sand på ryggen. Även detta för att skydda sig mot värmen, främst de starka solstrålarna. Det kan även vara ett skydd mot insekter. 

Senast uppdaterad: 2019-03-26

Utbredningsomr de asiatisk elefant thumb

Fakta

Klass Däggdjur
Ordning Elefantdjur
Familj Elefanter
Livsmiljö Skogsområden
Levnadssätt Flock
Föda Gräs, rötter, grenar
Mankhöjd 250 - 300 cm
Vikt (hane) 3 - 6 ton
Vikt (hona) 2 - 4 ton
Dräktighetstid 22 månader
Antal ungar 1/kull
Livslängd 65 år
Nyhet icon

Nyhet

Namsai 2015 01 12 002 medium

Elefantkalven Namsai allvarligt sjuk

Läs mer
Artikel icon

Artikel

Dsc 0124 medium

Kan människan och elefanten samsas på jorden?

Läs mer
Artikel icon

Artikel

Elefant blogg1280x720 medium

Miljöberikning för elefanterna på Kolmården

Läs mer
Nyheter icon

Nyheter

Img 3912 medium

Elefantflocken utökas med en avelshanne

Läs mer

I världen

Asiatiska elefanten har och har länge haft stor betydelse för människor i södra Asien. Arten används som ett tamdjur och denna tradition går långt tillbaka. Idag är tyvärr den vilda elefanten hotad av tjuvjakt och minskning och förstörelse av levnadsområden.

Den asiatiska elefanten har använts av människan mycket länge. Den tar sig fram i skogarna utan att förstöra på samma sätt som en maskin. Elefanten spelar också en central roll i mytologi och religion i många av de länder där den finns. Tyvärr är den asiatiska elefanten utrotningshotad. När skogarna huggs ner och floderna förstörs går elefanterna ut på odlingar för att skaffa mat. När människor skyddar sina grödor, händer det att elefanterna går till anfall. I bland annat Sri Lanka och Malaysia har man räddat många elefanter genom att flytta dem till reservat där de i större utsträckning kan leva i fred.

Den asiatiska elefanten är inte lika eftertraktad för sina betar, som den afrikanska. Trots detta är tjuvjakt ett mycket stort hot. Elefanten jagas dels för elfenbenen men också för många andra delar av kroppen. Den konkurrens som finns med människor och deras grödor utgör också en bidragande orsak till att elefanter blir skjutna. Vilda elefanter fångas fortfarande idag för att hållas och användas i skogsbruk och för olika ceremonier.  

Redlist starkt hotad