Om Giraff

Den lilla giraffkalven kommer till världen med en duns. Honan står upp när kalven föds och den faller ungefär två meter ned till marken. Men det är ingen fara. Kalven är mjuk och tar ingen skada. Efter bara några timmar reser den sig på vingliga ben och börjar dia.

Giraffen lever på Afrikas savanner. Den långa halsen behövs för att den ska nå upp till bladen i akaciaträden. Hanen sträcker sig så högt han kan och betar upp till fem meter ovanför marken. Honan betar ofta längre ned på trädet. Med hjälp av den 40 centimeter långa tungan, tar den tag om kvistarna och river av bladen – utan att skada sig på de taggiga kvistarna. Tack vare de långa ögonfransarna känner också giraffen om den kommer för nära en tagg och hinner blinka i tid innan ögat skadas.

Av alla djur har giraffen längst hals. Men ändå har den bara sju halskotor, precis som vi människor och de flesta andra däggdjur. Giraffens hjärta är väldigt stort och väger cirka 10 kg! Det behövs för att pumpa runt blodet i kroppen och ända upp till huvudet. Hjärtat och blodkärlen har flera anpassningar för att se till så att giraffen inte får blodtrycksfall när den lyfter upp huvudet efter att ha druckit vatten. Blodtrycket är dubbelt så högt som för andra stora däggdjur.

Giraffen lägger sig sällan ned för att sova eftersom det tar för lång tid att resa sig upp om det kommer ett lejon och attackerar. Då behöver giraffen kunna försvara sig med sina stora klövar och hårda sparkar. När en giraffkalv föds väger den cirka 100 kg. Som vuxen kan en hona väga över 1 ton och en hane närmare 2 ton. De kan bli upp till 6 meter höga från klövar till hornspetsar!

Girafferna går tillsammans i grupper med honor och kalvar men grupperna har inga starka band utan individerna i dem kan skifta från vecka till vecka. De vaktar inga revir och storleken på deras hemområden beror på tillgången till mat. Giraffen tar sig fram i en gång där båda benen på samma sida rör sig nästan samtidigt åt samma håll, så kallad passgång. Det finns teorier att detta beror på att giraffen ska vara mer stabil med tanke på sin gängliga kropp. Giraffen galopperar också och kan ta sig fram i uppmätta 56 km/h. Den går inte gärna ned i vatten eftersom den inte kan simma.

Senast uppdaterad: 2016-05-30

Utbredningsomr den giraff thumb

Fakta

Klass Däggdjur
Ordning Partåiga hovdjur
Familj Giraffdjur
Livsmiljö Savann
Levnadssätt Grupp
Föda Blad
Höjd 390 - 550 cm
Vikt (hane) 800 - 1900 kg
Vikt (hona) 550 - 1200 kg
Dräktighetstid 15 månader
Antal ungar 1/kull
Livslängd 25 år
Artikel icon

Artikel

Giraffblogg 1280x720px medium

Bevarandearbetet med giraffer i djurparkerna

Läs mer
Kolmarden play icon

Kolmården Play

Mqdefault

Kolmården Diskuterar

Läs mer
Kolmarden play icon

Kolmården Play

Mqdefault

Kolmården Play - Giraff, Hälsokontroll

Läs mer
Artikel icon

Artikel

Giraff n rbild1280x720 medium

Giraffer på jorden - en självklarhet?

Läs mer

I världen

Det finns idag omkring 100 000 vilda giraffer spridda över Afrika, och arten listas som livskraftig enligt den internationella rödlistan. Men på senare tid har flera populationer minskat i antal. Om minskningen fortsätter innebär det att arten närmar sig att bli hotad.

Redan idag har giraffen försvunnit från flera tidigare utbredningsområden, fram allt i nordligare delar av Afrika. Hotet mot girafferna består framför allt i människan expansion och förstörelse av levnadsområden, samt jakt. De senaste 15 åren har arten minskad med omkring 40 000 individer.

Redlist livskraftig