Silkeshöna

Silkeshönan används inte för äggens eller köttets skull utan för att den är vacker att se på. Många silkeshönor deltar på utställningar där man tävlar om vilken höna som ser bäst ut.

Silkeshönan är en duktig ruvare och tar hand om sina ungar väl. Den är inte avlad för att producera ägg. Därför låter man den ibland ruva andra hönors ägg. Silkeshönans fjädrar ser alldeles ulliga ut. De är uppbyggda på ett sätt som gör att fåglarna inte kan flyga. En annan speciell sak är att köttet är blåaktigt eller violett till färgen. De finns i många olika färger på fjäderdräkten.

Silkeshönan är en av de äldsta tamhönsraserna och den kommer troligtvis från Kina och Japan. Den fanns där redan när Marco Polo steg i land på 1200-talet. Ganska snart tog människor med sig silkeshöns hem till Europa från sina resor. Höns har ett stort behov av att picka i marken och leta föda. De behöver också ha möjlighet till något material som de kan sandbada i. På natten vill höns sitta högt upp på en pinne. Precis som deras vilda släktingar sitter i ett träd för att skydda sig mot rovdjur. 

Senast uppdaterad: 2016-10-12

Fakta

Klass Fåglar
Ordning Hönsfåglar
Familj Fasanfåglar
Föda Säd, småkryp, gräs
Vikt 900 g
Ruvningstid 21 dygn
Livslängd 10 år