Tvåpucklig kamel

Kamelen är ett djur som är väl anpassat till ökenklimat. Den klarar sig utmärkt utan såväl föda som vatten i flera dagar genom en rad fantastiska anpassningar.

I öknen kan det bli 30 grader kallt på vintern och 50 grader varmt på sommaren – och dessutom väldigt torrt. Kamelen har anpassat sig väl till dessa väderförhållanden. På vintern får den en tjock och tät päls som håller den varm. På våren fäller den sin päls som ramlar av i stora sjok. Sommarpälsen är så tunn att kamelen nästan ser naken ut.
Kamelens fötter har två tår som den kan sära på för att få ett bra grepp när den går i den lösa sanden. Under tårna sitter trampdynor som skyddar mot den varma sanden. När det blir sandstormar i öknen, stänger kamelen igen sina näsborrar och ögonen skyddas av de långa ögonfransarna.

Har du funderat över vad kamelen har i sina pucklar? Det är inte vatten som många tror, utan fett som kroppen använder som reserv om det blir ont om mat och vatten. Kamelen kan vara utan vatten väldigt länge och den sparar på vätska genom att den sällan svettas. När kamelen äntligen får vatten, kan den dricka över hundra liter på en gång!

Kamelen är också anpassad till att äta näringsfattiga växter, i alla fall i torrperioder. Kamelen har tre magar och klarar av att bryta ner dessa växter bättre än andra idisslare. Under perioder med näringsrika växter måste kamelen äta upp sig inför sämre tider.   

Senast uppdaterad: 2016-10-12

Utbredningsomr de kamel thumb

Fakta

Klass Däggdjur
Ordning Partåiga hovdjur
Familj Kameldjur
Livsmiljö Gräs, blad
Vikt 450 - 650 kg
Dräktighetstid 13 - 13,5 månader
Antal ungar 1/kull
Livslängd 25 - 35 år

I världen

I Gobiöknen i Asien finns det fortfarande tvåpuckliga kameler som är vilda. Troligvis finns det bara ca 950 kvar. Tyvärr jagas den fortfarande, trots att den är utrotningshotad.

I Asien och Afrika är kamelen viktig som last- och riddjur – precis som den varit i snart 5 000 år. Man använder sig av både den enpuckliga (dromedaren) och av den tvåpuckliga kamelen. Nästan alla kameler som finns i världen är domesticerade kameler. Det finns också kameler av tam varianten som har förvildats igen, så kallade ferala kameler. Idag forskas det mycket på kamelernas släktskap. Man är inte säker på att våra tama kameler härstammar från den vilda tvåpuckliga kamelen som det finns en spillra kvar av i Gobiöknen. Hotstatusen nedan och utbredningskartan gäller den vilda kamelen. 

Redlist akut hotad