Om Mara

Med ett enda skutt kan maran flytta sig två meter med hjälp av de långa bakbenen. Den kan dessutom kan springa väldigt fort.

Honan och hanen håller ihop hela livet, något som är ovanligt bland gnagare. Paret går alltid nära varandra. Även om de lever i överlappande revir med andra maror så har de sällan kontakt med dem. När de går och letar efter gräs att äta håller de kontakt med sin partner genom att grymta tyst. Om andra hanar kommer i närheten av honan, kör hanen snabbt bort dem. Ett sätt att köra bort andra maror är att urinera mot dem. De kan kissa en stråle på två meter utan problem!

När det är dags att ordna lyan samlas många par på samma ställe. Honorna gräver en gemensam lya till alla ungarna. Ungarna föds sedan alldeles utanför lyan och kan själva krypa ned dit. Redan efter en dag kan de gå omkring och beta på egen hand. Lyan ger ungarna skydd mot faror och de stannar där i upp till fyra månader. Honan känner igen sina ungar genom att nosa på dem. Om någon annans unge försöker stjäla en skvätt mjölk så kör hon bort den.

I Argentina, där maran lever, föredrar den öppna ytor med buskage. De är aktiva från soluppgången till mitt på dagen. Då tar de en vilostund för att sedan bli aktiva igen senare på eftermiddagen och är aktiva till en stund efter solnedgången. Deras föda består av gräs, frön och kaktus. De rovdjur som hotar dem är till exempel rävar och rovfåglar. Marorna har ganska god chans att komma undan då de kan springa snabbt och komma upp i 80 km/h.

Senast uppdaterad: 2016-10-13

Utbredningsomr de mara thumb

Fakta

Klass Däggdjur
Ordning Gnagare
Familj Marsvin
Livsmiljö Busköken
Levnadssätt Par i grupp
Föda Gräs
Vikt 8 - 9 kg
Dräktighetstid 3 månader
Antal ungar 1 - 3 /kull
Livslängd 15 år
Kolmarden play icon

Kolmården Play

Mqdefault

Kolmården Play: Träning av maror

Läs mer

I världen

Maror lever i Argentina i Sydamerika. Där jagas marorna för deras skinn. Populationen minskar och de är svåra att få syn på i deras naturliga habitat.

Människan breder ut sig och tar plats och vi tar med oss andra djur som blir konkurrenter till maran. Får och europeisk hare är arter som idag hotar maran för att de konkurrerar om plats och om föda. Jordbrukslandskapen breder ut sig och maran trängs undan. På vissa ställen i Argentina är den helt borta. Att människan dessutom jagar maran bidrar ytterligare till varför populationen minskar. Maror jagas för att deras skinn är eftertraktat. 

Redlist n ra hotad