Om Noshörning

Trubbnoshörningen lever på savannen och betar gräs. Den har en ”trubbig” eller snarare kvadratisk nos som lämpar sig bra för just detta. Den har tre tår på varje fot – ett uddatåigt hovdjur.

När noshörningskalven föds väger den runt 60 kilo. Den kan snabbt stå upp, men den är vinglig! Kalven börjar dia redan efter ett par timmar. Snart kan den gå stadigt och följer med sin mamma. Så småningom växer det ut ett litet horn på nosen. Kalven börjar snart smaka på gräs. Den diar tills den är cirka 1,5 år. Tjurkalvar diar längre än honkalvar. Noshörningskalvar stannar flera år tillsammans med sin mamma. Noshörningskon och hennes unge har ett stort hemområde som överlappar flera vuxna tjurars revir. De är gärna sociala med andra kor och kalvar, men inte med tjurarna. Tjurar kan bli för farliga för kalven. En vuxen noshörningstjur av den här arten kan väga så mycket som 2500 kg. De har två horn på nosen, det främre är oftast det längsta. Noshörningskor har ofta längre men tunnare horn än tjurar.

Under stor del av dagen äter noshörningen. Den har så stor kroppsmassa så den behöver äta mycket för att klara sig. Noshörningen brukar vila när det är som varmast på dagen. Eller så tar den sig ett lerbad, som skyddar både mot värme och mot oönskade insekter. Oftast dricker den vatten varje dag men den kan klara sig utan vatten i flera dagar.

Noshörningen är snabb. Den tar sig lätt fram på savannen. Däremot är den inte bra på att simma. 

Senast uppdaterad: 2015-09-08

Utbredningsomr de trubbnosh rning thumb

Fakta

Klass Däggdjur
Ordning Uddatåiga hovdjur
Familj Noshörningar
Livsmiljö Savann
Levnadssätt Ensam, grupp
Föda Gräs
Mankhöjd 150 - 180 cm
Vikt 1350 - 2500 kg
Dräktighetstid 16 månader
Antal ungar 1/kull
Livslängd 45 år
Nyhet icon

Nyhet

Ngulia2017 4 medium

Kolmårdens bidrag för att rädda vilda noshörningar

Läs mer
Kolmarden play icon

Kolmården Play

Mqdefault

Wallis klarade sig undan tjuvjägarna

Läs mer
Artikel icon

Artikel

Tina2 kopia medium

Kolmården och LiU i kampen för världens noshörningar

Läs mer
Artikel icon

Artikel

Trubbnosh rning bloggen medium

Välkommen att fira Rhino weekend!

Läs mer

I världen

Det finns väldigt få noshörningar kvar i Afrika. De jagas och dödas för att människor i vissa länder tror att hornen kan bota sjukdomar.

Noshörningens horn är inte konstruerade som många andra horn. Det består av ett protein som heter keratin. Naglar, klor, näbbar och hår består också av keratin. Om noshörningens horn kapas växer det ut igen. Tyvärr hjälper inte detta, då tjuvjägare antingen dödar noshörningen, eller kapar hornet så djupt att noshörningen förblöder. Enligt vissa kulturer tros hornen kunna bota sjukdomar. På senare tid har det visat sig även vara en statussymbol att inneha noshörningshorn. Efterfrågan på noshörningshorn har ökat enormt de senaste åren och situationen för noshörningen är illa. 

Kolmårdens arbete för noshörningar!

Kolmårdens Insamlingsstiftelse samarbetar med organisationen Dambari Wildlife Trust (DWT) och finansierar ett projekt att försöka öka antalet identifierbara trubb- och spetsnoshörningar i Matopos nationalpark, samt att minimera tillgängligt hornmaterial. På så sätt så hoppas man att tjuvskyttarna inte tycker det är lönsamt att jaga noshörning i parken.

 

Redlist n ra hotad