Om Roslagsfår

Roslagsfår är en ”återupptäckt” svensk lantras. I början på 90-talet fanns bara en besättning kvar. Rasen byggdes sen upp igen, tack vare Norrtälje naturvårdsstiftelse.

Idag härstammar alla roslagsfår från en besättning på Raggarön strax söder om Gräsö. Förr fanns det roslagsfår på varje gård i Roslagen, men de ersattes med tiden av andra raser som var avlade för att producera mera. Tyvärr har vi förlorat många av Sveriges gamla lantraser, men de roslagsfår som finns i dag har många egenskaper som fanns hos tamfår förr i världen. För att kunna bevara våra lantraser inför framtiden är det viktigt att ta tillvara alla de genresurser som finns kvar. Sedan 1997 bevaras roslagsfåren i genbank av Föreningen svenska allmogefår.

Roslagsfåret kan vara helt vitt eller svart med vita tecken, men också svartvitfläckiga. Baggarna har stora breda horn medan tackorna är kulliga, vilket betyder att de är hornlösa. Jämfört med andra raser är roslagsfåren väldigt lugna och tysta. De kan även lätt bli tillgivna och tama. Roslagsfåret blir i genomsnitt 57 cm i mankhöjd och är nätta med smala ben. De har en ull som antingen är rak eller lockig. 

Senast uppdaterad: 2016-10-12

Fakta

Klass Däggdjur
Ordning Partåiga hovdjur
Familj Slidhornsdjur
Föda Gräs
Vikt (hane) 50 - 60 kg
Vikt (hona) 30 - 40 kg
Dräktighetstid 5 månader
Antal ungar 1/kull
Livslängd 12 - 15 år
Mankhöjd 57 cm