Om Struts

Strutsen är världens största fågel. Den kan inte flyga, men med sina långa, starka ben kan den springa väldigt fort. När den spurtar kortare sträckor kan det gå i 70 kilometer i timmen!

Strutsarna kan leva ensamma, i par eller i grupp. Under parningssäsongen är de främst grupplevande. En hane samlar många honor omkring sig och bildar en grupp där han bestämmer, men det kan förekomma andra hanar i gruppen också. Den dominanta hanen parar sig främst med den dominanta honan, men även med de andra honorna. Alla honor lägger ägg i samma bo, men den dominanta honans ägg ligger mest skyddade i boet som hon eller hanen ruvar. Ett strutsägg väger vanligtvis runt 1,5 kg och innehåller djurvärldens största cell. Men i jämförelse med honans vikt är det ett av de minsta äggen i fågelvärlden. Det är tur att skalet är tjockt och starkt, annars skulle det gå sönder när strutsen ruvar äggen.
Strutsen använder vingarna för att ge ungarna skugga i den heta solen på savannen eller för att skydda dem när de blivit skrämda. Det finns många faror som hotar strutsungar, till exempel händer det att hyenor plundrar deras bon. Därför hinner många strutsar aldrig bli vuxna – trots att deras föräldrar försöker skydda dem så gott de kan.

Strutsen har stora ögon och väldigt bra syn. De långa ögonfransarna skyddar både mot sandstormar och buskarnas taggar. Hjärnan, däremot, är väldigt liten. Den är faktiskt mindre än strutsens öga! Strutsen har bara två tår, till skillnad från andra fåglar som har minst tre. Den längsta tån har en stor kraftig klo som strutsen använder att gräva med, bereda bon och som vapen när de sparkas. Ibland sägs det att strutsen gömmer sitt huvud i sanden. Det är inte riktigt sant , men det kan se ut så när den letar efter mat. Då sticker den ned huvudet så djupt att det försvinner i gräset.

Senast uppdaterad: 2015-09-30

Struts 003 1280 desktop thumb

Fakta

Klass Fåglar
Ordning Strutsfåglar
Familj Strutsar
Livsmiljö Savann
Levnadssätt Flock
Föda Växter, smådjur
Vikt 120 - 160 kg
Höjd 170 - 280 cm
Ruvningstid 42 dygn
Livslängd 40 år

I världen

Strutsen finns över stora geografiska områden i Afrika. Men trots det så minskar populationen stadigt. Strutsar farmas över stora delar av världen, till exempel i Sverige.

I mellanöstern fanns det strutsar ända fram till 60-talet, men nu finns de bara i Afrika. Där förekommer de i över 25 länder. I Australien finns så kallade ferala strutsar vilket är strutsar som rymt eller har släppts ut från farmer och lever som vilda. I många länder hålls strutsar som tamdjur och de farmas för köttet och skinnets skull. Även fjädrarna används till dekorationer, mode och dammvippor. Den vilda populationen minskar och har så gjort under en längre tid. Det är främst på grund av att deras habitat förvinner då det omvandlas till jordbruksmark.

Redlist livskraftig