Låglandstapir

Tapiren är en riktig enstöring. Den går omkring för sig själv bland växter och buskar som står tätt på marken och trampar upp stigar som ser ut som tunnlar.

Tapiren är en utmärkt simmare. Låglandstapiren lever i sumpmarker och nära vattendrag. Den kan dyka och till och med gå på botten för att äta. Den drar sig också till vatten för att fly från rovdjur. Tapirens kropp är spolformad. Förmodligen är det för att den ska kunna röra sig lättare i snårig skog och i vatten. Honor är både tyngre och längre än hanar. Tapirer är svartbruna till färgen. Öronen är bruna men med en vit kant. Den lilla ungen föds däremot med röd-brun päls med vita ränder och prickar. Mest troligt ett kamouflage. Med sin snabel kommer tapiren lätt åt att beta löv, skott och kvistar. Tapiren äter gärna vattenväxter. En annan stor del av tapirens diet är frukt.

Låglandstapiren ser ganska dåligt, men det spela inte så stor roll. I den täta regnskogen ser man ändå inte särskilt långt. Däremot har den bra hörsel och känner lukter väldigt bra till stor nytta om det kommer ett rovdjur i närheten, till exempel en jaguar. Tapiren lever ensam, förutom honan med sin unge. När ungen föds efter 13 månaders dräktighet så stannar den hos honan i ungefär ett år. 

Senast uppdaterad: 2015-04-30

Utbredningsomr de l glandstapir thumb

Fakta

Klass Däggdjur
Ordning Uddatåiga hovdjur
Familj Tapirer
Livsmiljö Regnskog
Levnadssätt Ensam
Föda Löv, skott, vattenväxter
Mankhöjd 83 - 118 cm
Vikt 180 - 250 kg
Dräktighetstid 13 månader
Antal ungar 1/kull
Livslängd 30 år
Artiklar icon

Artiklar

Tapir foderstad 3 medium

Tapirerna äter långsammare

Läs mer

I världen

Tapiren har en mycket långsam reproduktionscykel. Det innebär att den återhämtar sig dåligt i områden som är utsatta av skogsskövling och tjuvjakt.

Låglandstapiren lever i Sydamerika och kan anpassa sig till ganska varierande miljöer i regnskogen. Men skövlingen av regnskogen är ett av de största hoten mot tapiren. Det finns skyddade områden där tapiren klarar sig ganska bra. Utanför dessa är de hårt utsatta för jakt för köttet och skinnets skull. Skinnet exporteras bland annat till Italien för tillverkning av läderartiklar. Tapiren är skyddad av lag i de flesta länder där den finns kvar. Tyvärr efterlevs inte detta fullt ut. Även i skyddade områden förekommer illegal jakt och skogsskövling. Populationen minskar för varje år. 

Redlist s rbar