Addaxantilop

Kolmården har vid två tillfällen bidragit till framgångsrik återutplantering av addaxantiloper. 2007 i Tunisien och 1990 i Marocko.

Addaxantilopen fanns förr utspridd över stora delar av Sahara och angränsande torrsavanner (Sahelregionen) i Nordafrika. Idag finner man bara spridda rester (ca 200 individer) i Tchad och Niger. I Tunisien utrotades arten på 30-talet, men med ca 670 addaxantiloper i världens djurparker finns idag djur tillgängliga för återutplantering till de forna utbredningsområdena. Utsättningar av djurparksfödda addaxantiloper gjordes i Tunisien vid ett par tillfällen redan under -80 och 90-talen, i Bou Hedma.

I februari 2007 flyttades addaxantiloper från den nu växande populationen i Bou Hedma till Djebil National Park. I december 2007 transporterades ytterligare elva addaxantiloper från djurparker i USA och Europa, varav en från Kolmården (Sola) till Djebil National Park.

Hela operationen hade planerats minutiöst i över två år och i enlighet med Internationella Naturvårdsunionens (IUCN) guidelines för återutplantering av hotade arter. Projektet har initierats av Tunisiens naturvårdsmyndigheter och Sahara Conservation Fund (SCF).

Djebil National Park upprättades 1994 och är 150 000 hektar stor. Parken är belägen i öknen i södra Tunisien och består av både sanddyner och berg. Djurparksdjuren placerades först i ett acklimatiseringshägn under en tid innan frisläppandet. Addaxen Sola (heter numera Kalthoum) som återutplanerades från Kolmården har fött två kalvar i Tunisien, en den 16 januari 2010 och en den 1/1 2011!

Kolmården bidrog även med djur vid utplantering av addaxantiloper i Marocko i början av 1990 talet.