Om Kolmården

En vild idé

Kolmården är en destination fylld av upplevelser för alla åldrar. Här finns såväl berg- och dalbanor och Bamses värld, som Spa och det fantastiska Vildmarkshotellet. Och framför allt: Här finns Nordens största djurpark.

Kom öga mot öga med en tiger, åk den världsunika linbanan Safari, låt en berguv flyga pirrigt nära i vår rovfågelshow Wings och se djurskötarna visa hur man tränar en elefant. Sov över på Vildmarkshotellet med utsikt över Bråviken, koppla av i African Spa & Relax eller bo granne med djuren i Safari Camp. Och viktigast av allt, här kan du se Delfinshowen Life! En världssuccé som berör alla sinnen.

För drygt 50 år sedan, 1965, öppnade Kolmården som djurpark. Mycket har förändrats sedan dess och resan har varit lång, men väldigt rolig. Och det är fortfarande en resa. För varje dag som går lär vi oss nya saker; om djuren, om världen och om oss själva. Vi jobbar både för att djuren på Kolmården ska ha det bra samt för att ge utrotningshotade djur i det vilda en chans och en bättre tillvaro. Bevarande, forskning och utbildning är några av våra främsta och viktigaste uppgifter.

Kolmårdens integritetspolicy 

Vildare nyheter!

Vill du veta mer om våra djur och vår vardag, få vilda nyheter och spännande erbjudanden? Prenumerera på nyhetsbrev från Kolmården.

Namn

E-postadress

Företagsfakta

Destination Kolmården är ett av Sveriges populäraste resmål för barnfamiljer. Här finns upplevelser för stora som små, det fantastiska Vildmarkshotellet och Nordens största djurpark. Under en säsong har Kolmården drygt 700 000 besökare, med en kundnöjdhet på i genomsnitt 96 procent. Några av de största attraktionerna är den världsunika linbanan Safari, delfinföreställningen Life och Bamses Värld.

Läge: Destination Kolmården ligger vid Sveriges östkust, cirka 15 mil söder om Stockholm. Närmaste större stad är Norrköping.

Historia: Grundades 1965. Delfinarium öppnades 1969. Drevs i kommunal regi fram till hösten 1997, då driften gick över i privat regi. Djurparken är vinstdrivande och får inget ekonomiskt stöd från stat eller kommun.

Ägare: Sedan 2001 är Kolmårdens Djurpark en del av koncernen Parks & Resorts Scandinavia AB, där också Gröna Lund, Skara Sommarland, Aquaria Vattenmuseum och Furuviksparken ingår.

Styrelsens säte: Kolmården i Norrköpings Kommun

Engagerat stöd för djur över hela världen

Världen hotas av miljöförstöring och djurart efter djurart får läggas till de utrotningshotades lista. Djurparkerna spelar en allt större roll för att bidra till bevarandet av den biologiska mångfalden. Alla världens djurparker har tillsammans mer än 600 miljoner besökare varje år och utgör därmed ett av de största nätverken för naturvård i världen. Kolmårdens djurengagemang når även långt utanför den egna parken. Vi ser det som en del av vår uppgift att hjälpa till att bevara utrotningshotade djur. Läs mer om arbetet med bevarande av djurarter.

Företagsfakta

Antal djurindivider: ca 600
Antal djurarter/-raser: 70
Antal besökare: ca 700 000
Gästnöjdhet: 96 %
Areal: 150 hektar
Antal heltidsanställda: 180
Antal säsongsanställda: ca 550
Organisationsnummer: 556447-5894

Historik

1962 – Vanvettig tyckte många. Lysande sade andra om Ulf Svenssons idé att ge nytt liv åt Kolmårdens kommun genom att skapa "ett fritidsområde med djurpark".

1964 – Landshövding Per Eckerberg tar första spadtaget på berget som numera heter Eckerberget.

1965 – I januari kommer många av djuren hit från Danmark i lastbilar. Men det var med minsta möjliga marginal de hann passera gränsen. Fem minuter senare var det stopp för införsel av djur på grund av nya regler. Invigningsdagen ringlar sig bilkön milslång. Många vill se resultatet av en visionär idé: en oas med stora ytor där de 210 djuren kan röra sig fritt.

1967 – Europas längsta runtgående linbana invigs.

1968 – Sex isbjörnar får ett hem i den nya isbjörnsanläggningen som då är en av världens största.

1969 – Delfinarium invigs. Senare samma år sker en unik födsel när en tiger får femlingar.

1972  – De första brunbjörnarna kommer till Kolmården och flyttar in i Safariparken som nu invigs. Tropicarium visar upp sina första ormar och krokodiler i en utomhusanläggning.

1973 – Årets stora nyhet är Aparium som byggts samman med berget så att aporna ska kunna vistas "utomhus inomhus".

1977 – Delfinen Penelope får en unge. Lilla Pennys födelse är en sällsynt händelse som uppmärksammas världen över.

1982 – Skogsgården invigs och en räddningsstation för skadade djur byggs.

1984 – Vildmarkshotellet byggs.

1990 – Lohuset, ett hus med panoramafönster mot lodjurshägnet, invigs.

1993 – Carl XVI Gustaf inviger Delfinlagunen.

1995 – Nelson föds. Hela svenska folket följer noshörningsungens tragiska öde...

1997 – Djurparken som tills nu varit i kommunens ägo, får privata ägare.

1998 – Bamses Värld invigs.

2001 – Animal Aid anordnas för första gången. Insamlingsresultat: 300 000 kronor till tigrarna i Ranthambore. Safari Camp invigs; en äkta afrikansk tältby intill Savannen.

2002 – Premiär för en ny, makalös delfinföreställning med massor av ljud, ljus och vatten, förstås. Djurparkens senast inflyttade djur är de afrikanska vitryggade gamarna. Därmed finns här totalt cirka 500 däggdjur och 200 fåglar.

2003 – Bamse fyller 30 år. Flip fyller 40 år, en imponerande ålder för en delfin,och uppvaktas med silltårta.Efter en tids sjukdom somnar Flip ini sina tränares armar den 5 augusti.

2004 – En noshörningsunge föds på årets första dag. De asiatiska elefanterna, en gåva från det thailändska kungahuset till det svenska kungaparet, anländer.

2005 – Kolmården fyller 40 år och Wild Camp, för modiga barn, invigs.

2006 – Enzo, vår första gorillaunge någonsin föds.

2007 – Tiger World, där du kommer tigrar pirrigt nära, invigs. Det här året har Kolmården för första gången fler än 500.000 besökare.

2008 – Marine World invigs - ett spännande temaområde som är inspirerat av sol och varma hav. Vildmarkshotellets African Spa & Relax slår upp portarna.

2009 – I Marine World möts besökarna av en ny och hisnande åkattraktion. Berg- och dalbana Delfinexpressen (för alla över 95 cm) är 335 m lång och banans högsta punkt är 13 meter. Gorillaungen Enzo får en lillebror, Echo.

2010 – Ett nytt, fräscht och inbjudande entréområde stod klart. Under årets säsong kunde besökarna se nytillskottet, noshörningsungen Jala.

2011 – Safari, en unik, ny attraktion invigs. Det här är den den största satsningen någonsin på Kolmården.

2013 - Delfinföreställningen Life har premiär. Förställningen har ett tydligt budskap: Vi måste lära oss ta hand om vår planet. Den blir en världsuccé som engegarar flera tusen människor.

2015 - Kolmården firar 50-årsjubileum med att öppna årets stora nyhet, Bamses Värld. Den nya världen består av helt nya parkmiljöer med attaktioner från berättelserna med Bamse och hans vänner. Vid premiären öppnas även Kolmårdens 50-årsutställning i Lo-huset.

2016 - Wildfire, världens bästa trä berg- och dalbana invigs.

Ägare & partners

Kolmårdens Djurpark och Vildmarkshotellet ägs av Parks and Resorts Scandinavia AB. I koncernen ingår även Aquaria, Furuviksparken, Gröna Lund och Skara Sommarland

Närmare 3 miljoner människor besöker årligen Parks and Resorts anläggningar och tillsammans omsätter de omkring 900 miljoner kronor. Det gör Parks and Resorts till Nordens största nöjesparkskoncern. Lönsamheten är god och all vinst återinvesteras i parkernas verksamhet. Bara sedan 2006 har Parks and Resorts investerat mer än 950 miljoner kronor.

Partners inom bevarandesamarbete

  • SDF, Svenska Djuparksföreningen
  • EAZA, Europeiska djurparksföreningen
  • WAZA, The Worlds Association of Zoos and Aquariums
  • EEP, European Endangered Species Program

Ett stort och hjärtligt tack till våra samarbetspartners: Coca Cola, Volvo, ICA, GB och SITA.

Integritetspolicy

Information till dig som mött eller varit en del av verksamheten på Parks and Resorts! Den 25 maj 2018 träder den nya Dataskyddsförordningen (GDPR) i kraft. Med anledning av detta har vi uppdaterat vår integritetspolicy för att berätta för dig om hur vi som personuppgiftsansvariga hanterar dina personuppgifter.

En personuppgift är en upplysning som kan kopplas till en identifierad eller identifierbar fysisk person. Det betyder att så fort du kan identifieras genom exempelvis ditt namn eller personnummer så blir även övriga upplysningar kopplade till dessa dina personuppgifter. Som personuppgiftsansvariga samlar vi nödvändig information om dig där det behövs för att du ska kunna medverka i eller ta del av vår verksamhet. Det rör sig exempelvis om namn, personnummer, e-post och adresser. Du kan alltid kontakta oss för att få reda exakt på vad vi sparar för information.

Informationen används av oss för att kunna leverera vår produkt och ta vårt ansvar, både som arbetsgivare och verksamhet. Exempelvis handlar det om marknadsföring, fakturering, cookies på hemsidan och att följa de rättsliga skyldigheter vi har som arbetsgivare eller verksamhet. All behandling av dina personuppgifter har laglig grund. Det betyder att vi endast hanterar dina personuppgifter där vi har ett avtal, rättsliga förpliktelser, ett berättigat intresse eller ditt samtycke.

Personuppgifterna sparas för ändamål kopplade till vår verksamhet och gallras genom anonymisering eller radering när vi inte längre har laglig grund att behandla dem. Du har samtidigt ett antal rättigheter som vi kommer hjälpa dig att göra anspråk på. Det handlar om dina möjligheter att få dina uppgifter ändrade, raderade, begränsade och tillgängliggjorda. Du äger alltid dina uppgifter och vi ser till att du kan få veta vad, hur länge och varför.

Dina personuppgifter kan också lämnas vidare av oss till myndigheter om det efterfrågas genom lag eller till en partner till oss som vi har ett personuppgiftsbiträdesavtal med. Den andra parten blir då ett personuppgiftsbiträde. Biträdet får bara hantera uppgifter enligt våra bestämmelser och ytterst är det vi på Parks and Resorts som ansvarar för dina uppgifter. För att skydda dina personuppgifter har vi och våra personuppgiftsbiträden lämpliga fysiska, tekniska och organisatoriska säkerhetsåtgärder för hantering och överföring av personuppgifter. Det handlar om att skydda dina uppgifter mot oavsiktliga eller olagliga behandlingar, exempelvis förstörelse eller otillåten spridning.

Vill du veta mer eller göra anspråk på någon av dina rättigheter?
Här kan du läsa mer om Parks and Resorts och Kolmårdens integritetspolicy >> 
Du kan även kontakta oss via dataskydd@parksandresorts.com så hjälper vi dig med ditt ärende.

Vildare nyheter!

Vill du veta mer om våra djur och vår vardag, få vilda nyheter och spännande erbjudanden? Prenumerera på nyhetsbrev från Kolmården.

Namn

E-postadress