Roligare utbildning med utgång i läroplanen

Är du lärare eller elev Norrköpings kommun i årskurs 2, 5 eller 8? Då har du möjlighet att ta del av ett av våra samarbetsprogram. Dessa utgår från läroplanen och gör undervisningen både enklare och mycket roligare!

Nu har vi ett nytt samarbete med Norrköpings kommun som kommer innebära helt nya möjligheter för elever i Norrköpings kommun att besöka Kolmårdens djurpark!

Genom skräddarsydda program för alla elever i årskurs 2, 5 och 8 vill vi ge:

  • ökad förståelse och nyfikenhet för naturvetenskap
  • ökad respekt för djur och natur

Programmen som nu erbjuds har en ännu tydligare koppling till läroplanen och sker i projektform med både för- och efterarbete. Genom att skapa ett intresse och engagemang hos eleverna redan innan djurparksbesöket, ges möjlighet till ett mer aktivt lärande hos eleverna.

Vi öppnar parken exklusivt för de utvalda årskurserna i Norrköpings kommun för vissa dagar i april och maj. Till höger finns information om vilka dagar som ni har möjlighet att besöka oss.

Anmälan

Anmälan sker via Utbildningskontorets intranät ”Sveriges häftigaste klassrum”. För friskolor sker anmälan via mejl, till Sara Westling på utbildningskontoret via e-postadress sara.westling@norrkoping.se

Förskola, fritidshem och fritidsgårdar

Förskolor, fritidshem, fritidsgårdar och grundsärskolor får fritt inträde vissa utvalda vardagar under parkens ordinarie öppettider. Fri entré gäller för ett besök per år, från klockan 10 till dess parken stänger för dagen. Anmälan sker vid entrén när ni anländer till djurparken. 

Till höger finns information om vilka dagar som ni har möjlighet att besöka oss. För övriga dagar gäller ordinarie entréavgift för ett besök i parken eller att ni bokar in något av övriga skolprogram.

Psst! Tillhör du en annan kommun är Norrköping, men är också intresserad av samarbete? Hör av dig till oss.

__________________________________________________________________________________________

Bra att veta

Med detta erbjudande kommer vissa krav på gruppen och vi ber er respektera att läraren/pedagogen är själv ansvarig för sin grupp. Se till att gruppen håller ihop och att barnen inte lämnas ensamma. Barnen får på inga villkor klättra på staket eller på annat sätt utsätta sig själva eller andra för risker. Läraren/pedagogen är även ansvarig för att varje elev respekterar parkens regler samt visar respekt för djuren. Detta innebär t.ex. att inte knacka på rutor eller mata djuren.

Om programmen

Här kan du läsa lite om de olika programmen, ladda ner material och se tillhörande filmer.

Åk 2: Året runt i naturen

I det här programmet tar vi upp enkla näringskedjor och vad några av djuren gör under året. Vi inriktar oss även på respekt för djur och natur och varför vi måste vara rädda om vår närmiljö och jorden som helhet.

Tidsåtgång: ca 3 timmar

__________________________________________________________________________________________

Åk 5: Från havets djup till trädtopparna

I programmet rör vi oss genom olika ekosystem, från havet till myllan, från skogar till berg. Vi tittar på vilka livsviktiga ekosystemtjänster som de olika livsmiljöerna förser människan med och hur man själv kan bidra till en hållbar utveckling.

Tidsåtgång: ca 6 timmar (inkl. tid för lunch)

__________________________________________________________________________________________

Åk 8: Ditt framtida jag

I det här programmet fokuserar vi på evolution och hur vi människor har anpassats till den miljö som vi lever i. Exempel från djurvärlden visar några arters anpassningar till extrema miljöer. Här undersöker vi hur miljöförändringar skulle kunna påverka vår utveckling i framtiden.

Tidsåtgång: ca 6 timmar (inkl. tid för lunch).

 

Boende FoU

Vandrarhemmet är beläget intill djurparken i samma byggnad som vår Forsknings- och utbildningsavdelning, FoU, håller till. Här bor gymnasieklasser under våra flerdagarsutbildningsprogram. Varglyan, Ulvagården och Tussebo erbjuder vi till alla grundskoleklasser.

Fou square

FoU-huset (För besökande gymnasieklasser)

I FoU-huset finns åtta övernattningsrum som håller enkel vandrarhemstandard. Totalt finns här 34 sängplatser. Täcke och kudde finns men örngott, underlakan och påslakan eller sovsäck medtages. Innan utcheckning 9:30 ska boendet vara städat. Köket är välutrustat med bland annat kyl och frys, spisar, mikro och diskmaskin. Allrummet har en TV-hörna och plats att duka för minst 40 personer. Totalt finns här sju toaletter varav två med dusch samt ytterligare ett duschrum som är handikappanpassat.

Varglyan1 square

Varglyan (För besökande grundskoleklasser)

Varglyan innehåller tre sovrum med totalt 16 sovplatser, samt ett litet allrum, pentry och badrum. I sovrummen Laika och Pentti finns sex sängplatser och i sovrummet Ayla finns fyra sängplatser. Pentryt tillhandhåller spis, kyl, frys och grundläggande köksutrustning. I badrummet finns två handfat, tre toaletter och en dusch.

Ulvag rden1 square

Ulvagården (För besökande grundskoleklasser)

Ulvagården används primärt som boende för skolklasser. Huset har två plan med totalt 34 sängplatser, varav 22 av platserna finns på övervåningen uppdelat på fem rum. Bottenvåningen är uppdelad på två rum med egen utgång och sex sovplatser i varje. Här ligger också ett kök med bord och stolar, spis, kyl, frys och grundläggande köksutrustning.

Tussebo square

Tussebo (För besökande grundskoleklasser)

Tussebo är uppdelat på fyra rum med fyra sovplatser i varje, med egen utgång vid varje rum. Toalett, dusch och handfat finns vid Varglyans gavel.

Priser

Årskurs 2, 5 och 8 i Norrköpings kommun har i och med detta avtal fri entré. För övriga årskurser är det ordinarie priser på något av våra andra program som gäller, eller ordinarie entréavgift.

Förskolor, fritidshem, fritidsgårdar och grundsärskolor har fri entré specifika dagar. Andra dagar gäller ordinarie entréavgift.

Med reservation för eventuella ändringar i utbud och priser.