Axishjorten på Kolmården

Axishjort

Axis axis

Under torrperioden är det ont om gräs att beta på marken i Indien. Som tur är kan axishjorten ta hjälp av apor uppe i träden för att hitta mat – och äta de blad och frukter som aporna tappar på marken.

Axishjorten tar hjälp av apor för att hitta mat

Axishjorten lever främst i Indien, där de betar gräs under regnperioden. Under torrperioden tar de hjälp av apor för att få tag på mat. Axishjorten är ett elegant djur – vars största hot är den mäktiga tigern.

Axishjorten är en elegant hjort som har vita fläckar på sin ljusbruna päls. De har också en vit fläck på halsen och en svart linje längs hela ryggraden. Hanarnas horn ser ut som en krona, med långa spetsar som förgrenar sig utåt.

Axishjorten tar hjälp av apor för att få tag på mat

Från november till juni är det torrperiod i Indien. Då är marken helt uttorkad och det finns inget gräs att beta. Under den här tiden behöver axishjortarna ta hjälp av en speciell sorts apor – langurer.

Langurerna bor uppe i träden där de äter blad, stjälkar och frukter. Men de tappar också en del mat på marken - som axishjortarna passar på att äta upp. En enda apa kan tappa hela fyra kilo mat på en dag! Så det blir mycket över till axishjorten.

När regnperioden kommer i juli blir det gott om gräs att beta för axishjortarna. Men när det blir torrperiod igen så är de tillbaka under langurernas träd.

Aporna varnar om det kommer tigrar

Från träden ser aporna långt och kan varna varandra om det kommer en tiger smygande. Axishjorten lär sig att känna igen det varningslätet – så att även de hinner fly.

Tigern är faktiskt det största naturliga hotet mot axishjorten. Axishjorten är en mycket bra simmare – vilket antagligen är en anpassning för att kunna fly från tigern, som också är duktig på att simma.

200 axishjortar kan beta tillsammans

Axishjorten är ett socialt djur och lever i flockar som består av honor och deras ungar, som kallas kalvar. Honkalvarna stannar kvar hos mamman länge än hanarna.

De mindre flockarna kan också slå ihop sig med andra flockar. De stora flockarna kan också följas åt av handjuren, hjortarna. Så många som 200 djur kan ses tillsammans på samma ställe under betesperioden!

Man vet inte om antalet hjortar minskar

Axishjorten förekommer i hela Indien men även i Bhutan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka. Hur många axishjortar det finns i världen är osäkert.

Man vet heller inte om populationen ökar eller minskar. Det finns ändå ganska många och arten anses inte som hotad. De potentiella hot som finns mot axishjorten är tjuvjakt och konkurrens med tamdjur om mat.

Om axishjorten

  • Klass
    Däggdjur
  • Ordning
    Partåiga hovdjur
  • Familj
    Hjortdjur
  • Livsmiljö
    Regnskog
  • Levnadssätt
    Flock
  • Föda
    Gräs, blad, kvistar
  • Mankhöjd
    70–95 cm
  • Vikt (hane)
    100–120 kg
  • Vikt (hona)
    50–60 kg
  • Dräktighetstid
    7–7,5 månader
  • Antal ungar
    1
  • Livslängd
    12–15 år

Besök djuren på Kolmården

Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

En dagTvå dagar
  • 1-dagsentré

    En heldag i parken för dig som är 13 år eller äldre!

  • 1-dagsentré 3-12 år

    En heldag i parken för barn som är 3-12 år!

  • Platsbokning Life

    Förboka plats till vår magiska delfinshow!