Berguven på Kolmården

  Berguv

  Bubo bubo

  Med hjälp av sina speciella örontofsar kan berguven visa om den är glad, rädd, trött eller orolig. Dessutom har den fjädrar i ansiktet som skapar en sorts parabol till öronen – och gör att den får riktig superhörsel!

  Sårbar art

  Känslig för hot i det vilda

  Läs mer
  Djurvisning

  Lär dig mer om berguven

  Upplev en av våra mest populära visningar och se rovfåglar som du aldrig sett dem förut!

  Fågelarenan20 min

  Visningar idag October 22

  • Mon
  • Tue
  • Wed
  • Thu
  • Fri
  • Sat
  • Sun

  Laddar tider

  Berguven visar sitt humör med örontofsarna

  Berguven är en av världens största ugglor. Du kan känna igen den på de speciella örontofsarna och på de intensiva gul-orangea ögonen. Tofsarna visar faktiskt om berguven är glad, rädd, trött eller orolig. Berguven har också en otrolig hörsel som den får användning för när den jagar.

  Berguven är ett riktigt vanedjur! När ugglan väl har valt ett revir så håller de sig oftast där. Dessutom bildar de vanligtvis par för hela livet och byter alltså aldrig partner.

  Berguvens speciella rop

  Om du har tur kan du höra berguvens speciella rop, även på riktigt långa avstånd. Det är mest i gryning och skymning som den ropar sitt »ooh-hoo«. Sedan blir det tyst i cirka åtta sekunder innan den ropar igen.

  Både hanen och honan ropar till varandra, men det är främst hanen som man kan höra. Det karaktäristiska ropet kan du höra från januari till mars. Det är i den perioden de parar sig och lägger sina ägg.

  Berguven gillar söderläge

  Berguven bosätter sig gärna på en klipphylla och helst en som är riktad mot söder. Men det händer också att den lägger äggen på marken. Det är honan som ruvar äggen medan hanen jagar och matar henne under tiden.

  När äggen kläcks kommer de små, gulvita och duniga ungarna ut. Det tar tre till fyra månader innan ungarna lämnar föräldrarnas revir och kan klara sig på egen hand.

  Berguven kan höra möss nere på marken (via sin parabol i pälsen!)

  Berguven jagar främst på natten och är inte kräsen utan har en varierad diet. Får den välja så äter den främst fåglar och smågnagare, men den kan också äta fisk, groddjur, reptiler och insekter.

  Berguven använder sin hörsel när den jagar och har fjädrar i ansiktet som skapar en slags parabol för att ta in ljud till örat. Det här gör att de kan höra något så tyst som en liten mus nere på marken!

  Kolmården har hjälpt berguven att återhämta sig

  Berguven hotas framförallt av miljögifter och hot mot deras häckningsplatser. Fågeln var tidigare hotad i Sverige, men återhämtade sig tack vare Projekt Berguv. Tyvärr är berguven mer hotad i andra länder idag, trots att det finns fler i Sverige.

  För ett antal år sedan fanns inte många exemplar av berguven kvar i Sverige. Som tur var fanns ett projekt, Projekt Berguv, som lyckades föda upp fler och rädda djuren.

  Kolmården har också hjälpt till genom att rehabiliterat skadade eller utsvultna berguvar för att sedan släppa tillbaka dem till naturen.

  Miljögifter och konkurrens om klipplatser hotar berguven

  I Sverige har antalet berguvar minskat under 1900-talet på grund av miljögifter och hot mot deras häckningsplatser. Klippor i söderläge har visat sig vara lika populära för människor att bygga bo på.

  Berguvarna är dessutom mycket känsliga i häckningsperioden. Störs de av människor kan de lämna sina ägg eller ungar.

  Projekt Berguv arbetar för att rädda berguven. Dels har berguvar fötts upp och satts ut i naturen men det kanske viktigaste arbetet innebär att ta bort hoten som finns i dess naturliga miljö. Berguven har återhämtat sig i Sverige, men tyvärr går det inte lika bra på andra ställen i världen.

  Berguven Pontus är en riktig rackare!

  Kolmårdens egna berguv Pontus är en riktig gammal rackare. På en visning för flera år sedan hade en pojke lagt en mjukisorangutang bredvid sig på läktaren. Den såg smarrig ut, tyckte Pontus och snodde den. Sedan flög han raka vägen upp i en tall och satte sig.

  Väntade under Pontus tall i 14 timmar

  Djurvårdaren Åke, som höll i visningen, fick ursäkta Pontus, avbryta föreställningen och trösta pojken. Sedan satte han sig under tallen för att vänta på att Pontus kom på bättre tankar. I hela 14 timmar satt Åke under tallen!

  Efter många timmar somnade Åke till, när han plötsligt väcktes av att han fick något i huvudet. Mjukisorangutangen!

  Gosedjuret klarade sig

  Pontus hade nog upptäckt att bytet inte var så gott ändå. Förutom att Pontus hade satt en klo genom pälsen på orangutangen, så att lite stoppning stack fram, hade den klarat sig fint och fick åka postbil hem till pojken.

  Om berguven

  • Klass
   Fåglar
  • Ordning
   Ugglor
  • Familj
   Äkta ugglor
  • Livsmiljö
   Bergstrakter, skog
  • Levnadssätt
   Par
  • Föda
   Gnagare, harar, fåglar
  • Vikt (hane)
   1,8–2 kg
  • Vikt (hona)
   2,5–3 kg
  • Ruvningstid
   35 dygn
  • Livslängd
   30 år
  • Vingspann
   150–188 cm

  Äventyret väntar!

  Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

  EntréÅrskort 2022

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.