Elandantilop

  Parken har öppet omsorgsfullt för ett begränsat antal gäster Läs mer här.

  Elandantilop

  Taurotragus oryx

  Elandantilopen kan väga upp till ett ton – men kan trots sin storlek hoppa riktigt högt, ungefär två meter upp i luften när de står helt stilla.

  Elandantilopen är en bjässe som kan hoppa riktigt högt

  Elandantilopen är en kraftig antilop, som kan väga upp till ett ton! Trots sin storlek kan de hoppa riktigt högt, ungefär två meter upp i luften när de står stilla. Antiloperna är nomader, vilket betyder att de inte bor på ett ställe utan flyttar sig runt hela livet.

  Elandantilopen är stor och kraftfull. Den har ljus, rödbrun päls med smala vita ränder. Längs ryggen går en svart linje, som kallas för ål.

  Ju äldre de blir desto mörkare i färgen blir hanarna. Riktigt gamla hanar kan vara gråsvarta. På halsen har både hanar och honor en stor skinnlapp, som kallas för dröglapp.

  Elandantiloper kan hoppa över varandra

  Elandantiloper är oxdjur och kan bli riktigt stora. Stora hanar kan väga ett ton!

  Men trots sin storlek kan de hoppa över två meter högt även när de står stilla. Man har till och med sett antiloperna hoppa över varandra när de flyr från rovdjur!

  Elandantiloper är nomader

  Elandantilopen är nomadisk. Det betyder att den inte har ett fast revir som den vaktar och bor i. Istället vandrar den runt och bor tillfälligt på olika platser.

  Antilopen kan ses i olika slags flockar, det kan vara enbart hanar, enbart honor och deras ungar eller enbart unga djur. Hanarna kan också leva själva. Flera flockar kan också gå tillsammans i stora hjordar med flera hundra djur!

  Elandantilopen sliter inte ut betesmarken

  Elandantilopen äter framförallt blad, som den betar från buskar och träd. Antilopen når högt upp och kan till och med använda sina horn för att bryta av grenar så att den ska komma åt bladen. Den äter också gräs, speciellt när det är som saftigast i början på regnperioden.

  Eftersom den äter både blad och gräs sliter antilopen inte ut marken lika mycket som andra boskap gör. Därför började människor för ungefär 100 år sedan ha farmer med elandantiloper. Många av de farmerna finns kvar i Afrika än idag.

  Elandantilopen är populär som trofédjur

  Elandantilopen kan leva i många olika miljöer eftersom den har lätt att anpassa sig. Den har länge använts av människor för sitt kött och sin mjölk. Idag lever de flesta elandantiloper på privata rancher eller i skyddade områden, men tjuvjakt kan ändå vara ett problem.

  Elandantilopen har lätt att anpassa sig och kan leva i många olika miljöer. Den finns både på savanner, i halvöknar, på grässlätter och i skogsmark. Djuren ger inte så mycket mjölk som exempelvis vanliga kor men mjölken är däremot väldigt näringsrik och innehåller mycket fett.

  Elandantilopen används som tamdjur på många ställen i Afrika och finns även på farmer i Europa, Ryssland och USA.

  Fast den främst lever i skyddade områden är tjuvjakt ett problem eftersom dess kött har ett högt värde. Antilopen är också ett populärt att ha som trofé på grund av sin imponerande storlek och sina vackra horn.

  Om elandantilopen

  • Klass
   Däggdjur
  • Ordning
   Partåiga hovdjur
  • Familj
   Slidhornsdjur
  • Livsmiljö
   Savann
  • Levnadssätt
   Flock
  • Föda
   Blad, gräs
  • Mankhöjd
   140–150 cm
  • Vikt (hane)
   400–900 kg
  • Vikt (hona)
   350–600 kg
  • Dräktighetstid
   8,5 månader
  • Antal ungar
   1/kull
  • Livslängd
   15–20 år

  Äventyret väntar!

  Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

  EntréÅrskort 2021

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.