Höna

Delar av djurparken är omsorgsfullt öppet för ett begränsat antal gäster Läs mer här.

Höna

Gallus gallus domesticus

Silkeshönan anses vara mycket vacker att se på och är därför ofta med i utställningar där man tävlar om vilken höna som ser bäst ut. Den kan ha olika färger på fjädrarna – och dess kött är underligt nog blått!

Silkeshönan deltar ofta i skönhetsutställningar

Silkeshönan är en av de äldsta raserna av tama höns som finns, de fanns i Kina och Japan redan på 1200-talet. Hönan anses vara mycket vacker att se på och är därför ofta med i utställningar där man tävlar om vilken höna som ser bäst ut. Silkeshönan kan ha olika färger på fjädrarna – och dess kött är underligt nog blått!

Silkeshönan är en av de äldsta raserna av tama höns som finns! Den kommer troligen från Kina och Japan. Där fanns den redan när upptäcktsresande Marco Polo steg i land så tidigt som på 1200-talet. Strax efter det vet man att människor tog med sig silkeshöns hem till Europa från sina resor.

Silkeshönan deltar på utställningar

Människan håller inte silkeshönan för äggens eller köttets skull - utan för att den är vacker att se på. Många silkeshönor deltar faktiskt på utställningar där man tävlar om vilken höna som ser bäst ut.

Silkeshönans kött är blått

Silkeshönans fjädrar ser alldeles ulliga ut. Det speciella med fjädrarna är att de uppbyggda på ett sätt som gör att hönorna inte kan flyga. Fjäderdräkten kan också ha många olika färger.

En annan ganska speciell sak med silkeshönan är att dess kött är blått eller violett!

Silkeshönan får ibland ruva andra hönors ägg

Silkeshönan är en duktig ruvare och tar hand om sina ungar väl. Den är däremot inte avlad för att producera ägg – och gör det inte så ofta. Därför låter människor den ibland ruva andra hönors ägg istället.

Hönan vill sitta på en pinne och sova

Alla höns har ett stort behov av att picka i marken och leta föda för att må bra. De behöver också kunna ta ett ordentligt sandbad.

På natten vill silkeshönan sitta högt upp på en pinne och sova. Det är antagligen för att deras vilda släktingar sitter uppe i ett träd på natten - för att skydda sig mot rovdjur.

Om silkeshönan

 • Klass
  Fåglar
 • Ordning
  Hönsfåglar
 • Familj
  Fasanfåglar
 • Föda
  Säd, småkryp, gräs
 • Vikt
  900 g
 • Ruvningstid
  21 dygn
 • Livslängd
  10 år

Besök djuren på Kolmården

Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

EntréÅrskort

Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.