Knubbsäl

  Knubbsäl

  Phoca vitulina

  Knubbsälar lever i små grupper och är riktigt duktiga dykare. De kan ta sig ner till hela 800 meters djup och stanna under vattenytan 15-20 minuter. Den som har tur kan se sälarna vila tillsammans på ett skär eller en häll ute i vattnet. Knubbsälar är inte hotade internationellt sett, men sälarna i Östersjön är sårbara för hot.

  Djurvisning

  Lär dig mer om sälarna idag

  Kom närmre och följ med in i sälarnas fascinerande värld!

  Marine World20

  Visningar idag October 22

  • Mon
  • Tue
  • Wed
  • Thu
  • Fri
  • Sat
  • Sun

  Laddar tider

  Läs mer om visningen

  Knubbsälen kan fånga fisk i totalt mörker

  Knubbsälen kan lätt anpassa sin diet till det som finns tillgängligt och är lätt att fånga. Därför beror vad de äter mycket på årstid och området de lever i. De äter bland annat olika sorters fisk, bläckfisk och skaldjur.

  Knubbsälarna jagar oftast nära kusten i grunt vatten. Det kan vara i laguner, vikar, i kelpskog och vid flodmynningar.

  Men de kan även dyka riktigt djupt! Det är väldigt ovanligt, men man vet att Knubbsälen har kapacitet för att dyka hela 400-600 meter. Knubbsälen kan dessutom stanna under ytan i hela 15-20 minuter. De kan till och med hitta fisk i totalt mörker, genom att känna tryckförändringar i vattnet från fiskens rörelser.

  Knubbsälar föds olika tider på året

  Födseln av nya knubbsälar äger rum vid olika tidpunkter på året beroende på var knubbsälarna bor. I Sverige föds de små ungarna runt midsommar. I Kalifornien och Mexiko föds de i mars-april. Honor vid USA:s nordvästra kust föder däremot sina ungar i maj-juni och på ögruppen Aleuterna föds ungarna i juni-juli.

  Knubbsälsungen, som kallas för kut, föds ofta på en sand- eller stenstrand. I livmodern har kuten en vit fosterpäls, som kallas lanugo. Kuten fäller dock sin vita fosterpäls i mammans mage, så när den föds har den samma mörka färg som sin mamma. När honan går ned i vattnet följer den nyfödda kuten med.

  Ungen överges abrupt

  När det är dags att dia går mamma och kut upp på land igen. Kuten följer med sin mamma i ungefär en månad. Efter det avvänjs kuten, den överges ganska abrupt och får klara sig på egen hand.

  Det händer att människor hittar ensamma sälungar på stranden. De låter ynkliga när de ligger där och klagar högt, men de är faktiskt inte övergivna.

  Honan finns oftast i närheten men vågar sig inte fram så länge det finns människor där. Därför är det viktigt att du går därifrån och lämnar den i fred om du skulle hitta en sälunge.

  Sälarna har stora ögon för att se i vattnet

  Har du någonsin undrat varför sälar har så stora ögon? Det är för att de ska kunna se bra i djupa och mörka vatten.

  Knubbsälshannar är något större än honor och de knubbsälar som lever i Stilla havet är större än de som lever i Atlanten.

  Pälsens utseende kan variera från silvrig bakgrund med svarta fläckar till svart bakgrund med ljusare fläckar. Oftast är det ljusare färger på sälar som bor norrut och mörkare färger på sälar som bor mer söderut.

  Sälarna i Östersjön är sårbara

  Generellt sett är knubbsälen inte hotad. Men sälarna som lever i Östersjön klassas som sårbara. De sälarna är också genetiskt väldigt annorlunda från andra knubbsälar, och de är därför extra viktiga att bevara.

  Knubbsälen finns i många kustområden i såväl Atlanten som i området kring den norra polcirkeln. Du kan hitta sälarna hela vägen från norra Portugal till nordvästra Ryssland.

  Bland annat finns de i vår egna Östersjön. Där klassas de som sårbara och knubbsälen blev faktiskt fridlyst på västkusten 1966 och i Östersjön 1974.

  Man tror att knubbsälarna i Östersjön varit isolerade från andra knubbsälar under minst 600 år. Det har gjort så att Östersjösälarna är väldigt annorlunda genetiskt jämfört med alla andra knubbsälar. Därför är det väldigt viktigt att bevara just de sälarna, så att de inte dör ut!

  I dag finns det som tur är ganska gott om knubbsälar i våra hav generellt och atalet knubbsälar ökar. Kring Danmark, Nederländerna och Tysklands kuster har antalet knubbsälar däremot minskat på grund av miljögifter.

  De naturliga hot som finns mot knubbsälarna är hajar, isbjörnar och späckhuggare, som lever i samma områden som sälarna. Även överfiske, bottendöd, störning av reprodusktionsplatser och bifångst är hot mot sälarna. Sälarna drabbas också hårt av föroreninar som rubbar hormonbalansen och imunförsvaret.

  Om knubbsälen

  • Klass
   Däggdjur
  • Ordning
   Rovdjur
  • Familj
   Öronlösa sälar
  • Livsmiljö
   Skärgård
  • Levnadssätt
   Ensam, grupp
  • Föda
   Fisk, bläckfisk, skaldjur
  • Kroppslängd
   120–190 cm
  • Vikt
   80–140 kg
  • Dräktighetstid
   11 månader
  • Antal ungar
   1/kull
  • Livslängd
   25–30 år

  Äventyret väntar!

  Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

  EntréÅrskort 2022

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.