Penselsvin

    Penselsvin

    Potamochoerus porcus

    En stor del av sin tid ägnar det Penselsvinet, eller Afrikanska flodsvinet som de också kallas, åt till att söka föda. De äter både frukt och grönt men har också setts äta på kadaver. De är dessutom väldigt påhittiga i sitt sätt att söka föda.

    Livskraftig

    Inte hotad i det vilda i dagsläget

    Påhittiga allätare

    Det afrikanska flodsvinet, eller penselsvinet som det också kallas, är allätare och ägnar en stor del av sin tid åt att söka efter föda.

    I vissa områden följer flodsvinen efter schimpanser i jakten efter frukter som tappats från träden.

    I Central Afrika har man sett att afrikanska flodsvinet söker sig till skogsavverkning under torrare perioder, där de letat igenom avföring från elefanter i jakt på fröer och larver.

    Djurvisning

    Lär dig mer om våra afrikanska flodsvin

    Träffa savannens ståtliga djur och lär dig samtidig mer om djuren och hur det är att arbeta som djurvårdare.

    Savannen15 min
    Visningar idag 30 januari
    • mån
    • tis
    • ons
    • tors
    • fre
    • lör
    • sön

    Laddar tider

    Läs mer om visningen

    Livskraftig men minskar i antalet

    Idag räknas det afrikanska flodsvinet som livskraftig. De minskar i antalet och har utrotats helt i vissa områden. Däremot finns det gott om flodsvin i andra delar av Afrika, vilket gör att man än så länge inte räknar dem som utrotningshotade.

    Lever gärna nära vatten

    Flodsvinet lever gärna i närheten av vatten i regnskogen eller på skogsnära savanner.

    Om det afrikanska flodsvinet
    • Klass

      Däggdjur
    • Ordning

      Partåiga hovdjur
    • Familj

      Svindjur
    • Livsmiljö

      Regnskog, savann
    • Levnadssätt

      Familjegrupp
    • Vikt

      40-120 kg
    • Föda

      Rötter, blad, insekter
    • Dräktighetstid

      4 månader
    • Antal ungar

      1-6/kull
    • Livslängd

      20 år