Information angående coronaviruset

Med anledning av den rådande situationen med coronaviruset har vi skjutit upp vårt premiärdatum. Läs mer här.

Information angående coronaviruset

Här har vi samlat de vanligaste frågorna rörande Kolmården och den nuvarande situationen med coronaviruset. Vi följer både utvecklingen och regeringen och myndigheters beslut och rekommendationer.

Informationen uppdaterades senast den 26 mars 2020 kl. 15:00

For information about the coronavirus in English, go to english information.

Alla i samhället har ett ansvar för att den rådande situationen inte ska få allvarliga konsekvenser för äldre och infektionskänsliga. Vi på Kolmården kommer göra allt vi kan för att minimera en smittspridning och agera ansvarsfullt enligt myndigheternas direktiv och rekommendationer. Här har vi samlat de vanligaste frågorna rörande Kolmården och den nuvarande situationen med coronaviruset. Vi följer både utvecklingen och regeringen och myndigheters beslut och rekommendationer. Vi är också beredda på att agera och fatta nya beslut ifall situationen skulle förändras.

Kommer ni öppna parken som vanligt?

Regeringens beslut om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 500 personer tillsvidare, innefattar även Kolmården som djurpark. Så länge som förbudet gäller har vi alltså ingen möjlighet att öppna våra parker.

Därför har vi beslutat att tillsvidare skjuta på premiären för Kolmården. Vi kommer att fatta beslut om nya premiärdatum så fort vi får en indikation från regeringen på när förbudet kan komma att hävas. Vi ber om ursäkt till de gäster som hade planerat att besöka Kolmården under premiären, men hoppas att ni förstår att vi alla måste jobba tillsammans med att få bukt med spridningen av Coronaviruset.

Vildmarkshotellet håller öppet som vanligt och innefattas inte av förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Däremot kommer vi inte ha några konferenser för över 500 personer. De som bokat boende kommer få exklusiva upplevelser i parken där vi begränsar antalet till max 500 personer samtidigt.

Varför går det inte att köpa vissa produkter i er webbshop just nu?

I och med regeringens beslut om förbud mot sammankomster med fler än 500 personer, har vi beslutat att skjuta på premiären av Kolmården. Vi pausar också försäljningen av vissa produkter här i webbshopen tills vi vet när vi kan öppna igen. Du kan fortfarande köpa presentkort och säsongskort. Ett säsongskort är ju i sig mycket förmånligt och man tjänar in det redan efter tre besök.

När kan ni ge ett besked om nytt premiärdatum?

Just nu förändras situationen från dag till dag och osäkerheten är väldigt stor. Då gäller det att vi har fullt förtroende för våra myndigheter och beslutsfattare och följer deras rekommendationer. I dagsläget har vi tagit beslut om att tillsvidare skjuta på premiären, och vi kan inte ge ett besked om när vi kan öppna, då det är direkt avhängigt när förbudet mot folksamlingar hävs. Vi måste helt enkelt invänta besked från regeringen.

Innan er premiär har jag ett inbokat besök i parken på Kolmården för ”Bakom kulisserna”. Vad gäller för mig?

Helgen den 28-29 mars genomförs "Bakom kulisserna" för de gäster som har förköpt biljett till dessa datum. Antalet gäster är begränsat med hänsyn till restriktionerna om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Dessvärre kan vi just nu inte svara på hur det ser ut kommande helger. Information publiceras här senast på torsdagen innan. Om ditt inplanerade besök för ”Bakom Kulisserna” blir påverkat på något sätt kommer vi naturligtvis också att kontakta dig genom e-post.

Kan man återköpa sitt säsongskort?
Vi har stor förståelse för att man kan bli besviken på att vi senarelägger vår premiär. Men här vill vi be våra årskortsinnehavare om tålamod. När vi vet vilket datum vi kommer öppna, kan vi också se hur mycket av säsongen man har gått miste om. Våra säsongskortsinnehavare är våra allra trognaste gäster och vi är mycket måna om att de blir nöjda och vi kommer självklart att hålla en dialog med dem om hur läget utvecklas.

Vad har ni tagit för åtgärder när det gäller er personal?
Vi följer självfallet Folkhälsomyndigheternas rekommendationer och har utöver det tillämpat försiktighetsåtgärder. All vår personal ska stanna hemma från jobbet om de har feber, hosta eller andra symptom på luftvägsinfektion (även lindriga) och de måste vara symptomfria i två dagar innan de återvänder till arbetet. De medarbetare som vistats i områden som Folkhälsomyndigheten bedömer som riskområden idag ska hålla sig hemma och vara symptomfria i 14 dagar efter hemkomst innan man kommer tillbaka till sin arbetsplats.

Jag är orolig för att bo på Vildmarkshotellet just nu, hur tänker ni kring det?

Vi förstår att man kan känna en oro och att många har frågor kring detta. Vi har alla ett ansvar i att agera aktsamt och att göra allt man kan för att minimera en smittspridning, framför allt så att det inte påverkar de som är extra infektionskänsliga i vårt samhälle. Har man symptom ska man givetvis inte röra sig i sociala sammanhang, vilket är en uppmaning vi ger till både våra medarbetare och gäster. Men är man frisk är man så välkommen till oss! Vi ser verkligen fram emot att få göra er vistelse till en minnesvärd upplevelse! Du kan läsa fler frågor och svar kring hur vi hanterar Coronasituationen på Vildmarkshotellet här.

Jag har bokat boende på Vildmarkshotellet men är sjuk/sitter i karantän men får inget sjukintyg? Får jag boka av min vistelse?
Ja, är du sjuk får du boka av ditt besök, även om du inte fått något sjukintyg av läkare. Vi har stor förståelse för att sjukvården är hårt belastad just nu.

Gäller det även om jag inte köpt avbokningsskydd?
Ja, under rådande omständigheter tycker vi det är bra för alla att man avbokar om man är sjuk – så vi tillämpar fri avbokning även utan avbokningsskydd.

Borde jag vara orolig inför ett besök på Kolmården?
Vi förstår att man skulle kunna känna en oro även efter att beslutets hävts och att många har frågor kring detta. Vi har alla ett ansvar i att agera aktsamt och att göra allt man kan för att minimera en smittspridning, framför allt så att det inte påverkar de som är extra infektionskänsliga i vårt samhälle. Uppvisar man symptom ska man inte röra sig i sociala sammanhang – en uppmaning som vi ger till både våra medarbetare och gäster.

Kolmården besöks visserligen av många gäster, men parken består nästan uteslutande av stora utomhusytor. Vi har noggranna städrutiner och många toaletter för våra gäster där man kan tvätta händerna ofta under dagen. Våra medarbetare är välinformerade om situationen och agerar också enligt myndigheternas och Folkhälsomyndighetens direktiv.

Vi tror att många med oss ser fram mot att komma nära våra djur, träffa Bamse, äta gott och uppleva vår fina park.

När situationen förändras uppdateras denna sida med relevant information.