Information angående coronaviruset

  Delar av djurparken är omsorgsfullt öppet för ett begränsat antal gäster Läs mer här.

  Information angående coronaviruset

  Uppdaterad 17 november

  For information about the coronavirus in English, go to english information.

  Här har vi samlat de vanligaste frågorna rörande Kolmården och den nuvarande situationen med coronaviruset. Vi följer både utvecklingen och regeringen och myndigheters beslut och rekommendationer.

  Alla i samhället har ett ansvar för att den rådande situationen inte ska få allvarliga konsekvenser för äldre och infektionskänsliga. Vi på Kolmården kommer göra allt vi kan för att minimera en smittspridning och agera ansvarsfullt enligt myndigheternas direktiv och rekommendationer. Vi rekommenderar alla att stanna hemma om man är sjuk eller har minsta symptom, tvätta händerna ofta och noga, undvik att röra ögon, näsa och mun med händerna samt hosta och nys i armvecket.

  Vi följer både utvecklingen och regeringen och myndigheters beslut och rekommendationer. Vi är också beredda på att agera och fatta nya beslut när situationen förändras.

  Säkerheten kommer alltid att komma i första hand för oss och att begränsa smittspridningen är något vi tar på största allvar, både för våra medarbetare och våra gäster. Vi har ända sedan corona slog till varit noga med att vidta försiktighetsåtgärder för att förhindra smittspridningen och vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer.

  Vår högsta prioritet är att alla ska känna sig trygga med att både besöka Kolmården och att komma och bo hos oss på Vildmarkshotellet. Vi skulle inte hålla öppet om vi inte kunde göra det på ett säkert sätt.

  Kolmården är en stor utomhuspark med gott om plats och faller inte under regelverket med allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, där regeringen nu satt ett maxtak på 8 personer. Men även om vi regelmässigt får öppna parken, är det av högsta vikt att vi gör det på ett ansvarsfullt och omsorgsfullt sätt. Ända sedan i våras har vi anpassat parken till att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer. 8-personersregeln innebär därför inga större förändringar för djurparken, då vi redan vidtagit rigorösa säkerhetsåtgärder i hela parken och följer Folkhälsomyndighetens regler och riktlinjer får vår typ av verksamhet. Vi är därför trygga i att kunna genomföra Sagojul på ett säkert sätt för både gäster och medarbetare.

  Vi fortsätter med alla våra coronaanpassningar så som tidsbokning för entréer, uppmaningar till distanshållning, trängselvärdar, distansmarkörer vid kötillfällen, möjlighet att beställa mat digitalt och inga djurvisningar inomhus eller i stora grupper.

  På Vildmarkshotellet råder fortfarande de säkerhetsanpassningar vi infört, så som avstånd mellan borden på restaurangerna, distansmarkörer på golvet, utökade städrutiner och begränsat antal bokningsbara rum. I och med de allmänna råden för Östergötland samt regeringens uppmaningar den 16 november har vi även beslutat följande:

  • Alla spabehandlingar ställs för tillfället in.
  • I gymmet får endast 5 personer vistas samtidigt och det finns möjlighet att sprita händer, maskiner och tyngder.
  • Utökade städrutiner har införts överallt.
  • WHO har konstaterat att coronaviruset inte överlever den klormängd vi har i våra pooler. Därför tolkar vi det som att det är framförallt trängsel på badhus och i omklädningsrum som Folkhälsomyndigheten vill begränsa. Badet kommer därför att hålla öppet för de gäster som vill, men vi har infört slottider så att det endast blir ett begränsat antal gäster i badet samtidigt. Vi stänger även våra gemensamma omklädningsrum, så att gästerna istället byter om och duschar på sina hotellrum.
  • I våra bubbelpooler får man endast bada i sällskap av andra familjemedlemmar (eller ensam så klart).
  • Infört digitalt kösystem för beställningar i restaurangbaren.

  Är parken öppen som vanligt?

  Kolmården håller öppet delar av parken, för ett begränsat antal gäster och på ett omsorgsfullt sätt. Här kan du läsa mer om vad omsorgsfull öppning innebär och hur du kan besöka oss.

  Vildmarkshotellet håller också öppet med färre antal gäster och har vidtagit extra åtgärder för att du som gäst ska kunna känna dig trygg med ditt besök.

  Ett urval av våra åtgärder

  • vi erbjuder handdesinfektion på fler platser i parken
  • vi välkomnar färre gäster än vanligt
  • vi inför tidsbokning vid entréerna för att minska trängseln
  • vi inför app-betalning på flertalet restauranger i parken
  • vi har distansmarkeringar på platser där köbildning förekommer
  • vi har särskilda trygghetsvärdar som rör sig i parken

  Vad händer med mitt säsongskort för 2020?

  Du som årskortsinnehavare förbokar enkelt din plats, givetvis utan extra kostnad. Registrera ert Wild Card på kolmarden.com/registrera för att inte missa någon information. Har du redan registrerat ditt kort är du välkommen att boka ditt besök här.

  Vi har stor förståelse för att de som har köpt säsongskort för 2020 kan bli besvikna över att vårt ordinarie utbud inte är fullt tillgängligt.

  Våra säsongskortsinnehavare är våra trognaste gäster och vi kompenserar därför er med ett presentkort till ett värde av 200 kr för vuxna och 100 kr för barn (3-12 år). Lär mer här: kolmarden.com/kompensation. Säsongskortet gäller också för entré på Furuviksparken sommaren 2020.

  Jag har ett presentkort som förfaller 2020 - kan jag förlänga giltighetstiden?

  Presentkorten som förfaller 2020 gäller till och med 31 augusti 2021. Kontrollera giltighetstiden för ert presentkort via denna sida.

  Borde jag vara orolig inför ett besök på Kolmården?

  Vi förstår att man skulle kunna känna en oro även efter att vi öppnat upp och att många har frågor kring detta. Vi har alla ett ansvar i att agera aktsamt och att göra allt man kan för att minimera en smittspridning, framför allt så att det inte påverkar de som är extra infektionskänsliga i vårt samhälle. Uppvisar man symptom ska man inte röra sig i sociala sammanhang – en uppmaning som vi ger till både våra medarbetare och gäster. Vi uppmanar också alla gäster att hålla ett ordentligt avstånd vid eventuell köbildning.

  Kolmården besöks visserligen av många gäster, men parken består nästan uteslutande av stora utomhusytor. Vi har noggranna städrutiner och många toaletter för våra gäster där man kan tvätta händerna ofta under dagen. Våra medarbetare är välinformerade om situationen och agerar också enligt myndigheternas och Folkhälsomyndighetens direktiv. Du kan läsa mer om hur vi arbetar med en omsorgsfull öppning här.

  Vad har ni tagit för åtgärder när det gäller er personal?

  Vi följer självfallet Folkhälsomyndigheternas rekommendationer och har utöver det tillämpat försiktighetsåtgärder. All vår personal ska stanna hemma från jobbet om de har feber, hosta eller andra symptom på luftvägsinfektion (även lindriga) och de måste vara symptomfria i två dagar innan de återvänder till arbetet. De medarbetare som vistats i områden som Folkhälsomyndigheten bedömer som riskområden idag ska hålla sig hemma och vara symptomfria i 14 dagar efter hemkomst innan man kommer tillbaka till sin arbetsplats.

  Jag är orolig för att bo på Vildmarkshotellet just nu, hur tänker ni kring det?

  Vi förstår att man kan känna en oro och att många har frågor kring detta. Vi har alla ett ansvar i att agera aktsamt och att göra allt man kan för att minimera en smittspridning, framför allt så att det inte påverkar de som är extra infektionskänsliga i vårt samhälle. Har man symptom ska man givetvis inte röra sig i sociala sammanhang, vilket är en uppmaning vi ger till både våra medarbetare och gäster. Men är man frisk är man så välkommen till oss! Vi ser verkligen fram emot att få göra er vistelse till en minnesvärd upplevelse! Du kan läsa fler frågor och svar kring hur vi hanterar Coronasituationen på Vildmarkshotellet här.

  Hur fungerar om-/avbokning på Vildmarkshotellet?

  För boendebokningar gäller ordinarie om- och avbokningsregler. Vi rekommenderar vårt generösa avbokningsskydd för 295 kr.

  När situationen förändras uppdateras denna sida med relevant information.

  Viktig information gällande coronaviruset

  Vår högsta prioritet är att du ska känna dig trygg med ditt besök hos oss, både på Vildmarkshotellet och i Kolmårdens Djurpark. Vildmarkshotellet och Kolmårdens utbud och aktiviteter kan därför komma att variera med hänsyn till rådande lagstiftning, rekommendationer och smittskyddsläge. Läs mer om hur vi anpassar verksamheten här.

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.