Om Sabelantilop

Sabelantilopen har fått sitt namn av den vackert bakåtsvepta formen på hornen. Både honan och hanen har horn. Honans horn är mindre än hanens och inte lika mycket böjda.

När hanen blir ungefär tre år så har pälsen gått från brun till svart. Honans päls har en rödbrun färg men kan också vara mörkare. Antilopen har en vacker ansiktsteckning med vita ränder som varvas av mörka. Den vita täckningen följer hela magen och insidan på bakbenen. Artens vetenskapliga namn innehåller hippo, som betyder häst på grekiska. De kallas ibland hästantiloper för att de har en välutvecklad man som står rakt upp och en kraftig kropp som liknar hästens kroppsform.

Honorna och deras ungar strövar omkring och håller ihop i grupper med 15–25 djur, ibland bildar de större flockar. Den äldsta honan är ledare för gruppen. De stannar gärna kvar inom det område där de föddes och lär sig på så vis att utnyttja den föda som finns inom området. Hanarna försvarar ett revir och det finns hanar med olika status. Det finns de mest dominanta som har kontinuerlig kontakt med en hongrupp. Hanar med lite lägre status har bara ibland möjlighet att ha kontakt med honorna. Sen finns det hanar med lägst status, som aldrig har någon kontakt med flockarna.

Senast uppdaterad: 2015-04-30

Utbredningsomr de sabelantilop thumb

Fakta

Klass Däggdjur
Ordning Partåiga hovdjur
Familj Slidhornsdjur
Livsmiljö Fuktiga gräsmarker, trädsavann
Levnadssätt Flock
Föda Gräs, blad
Mankhöjd 117 - 140 cm
Vikt (hane) 180 - 230 kg
Vikt (hona) 160 - 180 kg
Dräktighetstid 8 - 9,5 månader
Antal ungar 1/kull
Livslängd 20 år

I världen

Det finns fyra underarter av sabelantilopen. Generellt finns det gott om sabelantiloper och populationen är livskraftig.

En av underarterna (Hippotragus niger variani) är dock akut hotad och det finns bara några hundra kvar. Underarten minskade kraftig under inbördeskriget i Angola. Bortsett från den lilla population som finns kvar i Angola, lever sabelantilopen i sydöstra delarna av Afrika. I skyddade områden är populationen stabil men utanför dessa så minskar antalet djur. De främsta hoten mot sabelantilopen är jakt för köttet och minskade levnadsområden. Inavel i mycket små populationer har också lett till hög dödlighet bland kalvarna.

Redlist livskraftig