Schimpans

    Pan troglodytes

    Schimpanser lever i centrala Afrika. De är människans närmaste släkting och är både lika oss till utseende och beteende. Schimpanser kan till exempel tillverka och använda redskap – och unga schimpanser leker med varandra precis som vi gör när vi är barn. Men antalet schimpanser i världen minskar och schimpansen är starkt hotad.

    Starkt hotad art

    Har minskat kraftigt i det vilda

    Djurvisning

    Träffa den charmiga schimpansen

    Lär dig mer om människans närmaste släkting.

    Vid Aparium15 min
    Visningar idag 25 april
    måntisonstorsfrelörsön

    Laddar tider

    Läs mer om visningen

    Vid regn och kyla behöver våra apor ibland vara inne hela dagen. Det beror på att de är väderkänsliga och lätt blir förkylda.

    Schimpansen är människans närmaste släkting

    Schimpansen är människans närmaste släkting och vi delar faktiskt hela 98,6% genetiskt material! Det är inte konstigt att vi har så många likheter, både när det gäller utseende och beteende.

    Schimpanser kan gå på två ben

    Schimpanser lever i centrala Afrika, ofta i regnskogar. De klättrar gärna i träd för att hitta mat eller en plats att vila på. Men vid längre förflyttningar går de på marken.

    Vanligen går schimpanser på alla fyra, med så kallad knoggång. Men kortare sträckor kan de faktiskt gå upprätt på två ben, precis som människor.

    Schimpanser kan tillverka och använda verktyg

    Schimpanser tillverkar och använder verktyg på ett fantasifullt sätt. Exempelvis har de ett mycket fiffigt sätt att fånga in termiter för att äta!

    Schimpanserna skalar grenar som de stoppar ner i termitbon. När termiterna kryper upp på grenen slickar schimpansen i sig dem direkt från grenen.

    Schimpanser äter helst frukt – men kan även jaga efter kött

    Frukt är schimpansens viktigaste föda. Men de äter även andra växtdelar som exempelvis bark, blad, blommor och frön. Men animalisk föda som ägg, insekter och kött är också en viktig, men mindre, del av deras kost.

    Schimpanserna jagar när det finns tillfälle. Jakten är ett organiserat samarbete i flocken. Honor kan ibland jaga, men ofta är det de vuxna hanarna som gör det.

    När de jagar, jagar de ofta mindre däggdjur, till exempel apor som är mindre än de själva! Ibland delar jägarna med sig av kött till resten av flocken – och ibland behåller de det själva.

    Schimpansen skrattar ungefär som en människa

    Schimpanser lever i flock med 5–40 djur, även om de ibland kan vara betydligt fler. Flocken består av flera vuxna honor med ungar och flera hanar. En av hanarna är flockens ledare.

    Inom flocken finns en bestämd rangordning som bestäms av kön, ålder, styrka och personlighet. Om schimpanserna tillhör en stor flock delar de ofta upp sig i mindre grupper inom flocken.

    Schimpanser är mycket sociala djur! De sitter ofta tätt tillsammans och plockar bort smuts och mjäll ur pälsen på varandra. Kroppskontakt är lugnande och stärker banden mellan flockmedlemmarna.

    Unga schimpanser leker mycket med varandra och även de vuxna är med ibland. En glad schimpans skrattar ungefär som vi människor, fast inte lika högljutt. Det låter mer som ett stötigt flämtande.

    Ledarhanen behöver visa sin styrka

    Flockens ledarhane behöver ständigt visa vem som bestämmer! Annars kan andra hanar se en chans att ta över.

    Ledarhanens styrkedemonstration börjar med att han reser ragg, vaggar fram och tillbaka, svänger med armarna, stampar med fötterna och hoar. Sedan springer han genom flocken i full fart och släpar samtidigt gärna med sig grenar. Ibland kastar han också stenar omkring sig!

    Då gäller det för de andra att flytta sig. De kryper ihop, visar tänderna i ett ängsligt grin och skriker ynkligt för att visa att de låter ledarhanen bestämma. Efter styrkedemonstrationen samlas flocken runt honom för att fjäska genom att putsa hans päls.

    Ledarhanen måste hela tiden vara på sin vakt och vara beredd att försvara flocken mot fiender, både hanar från grannflockar och rovdjur.

    Det är svårt att vara ledare under en längre tid och hanen behöver ett starkt stöd från flocken för att behålla sin position. Ibland kan två hanar samarbeta för att gemensamt ta makten från ledarhanen.

    Nyfödda schimpanser är helt hjälplösa!

    Ungefär en gång i månaden sväller den yttre delen av schimpanshonans könsdelar upp. Det är en signal till hanarna att hon är redo att para sig. Hon är svullen i 10-12 dagar och parar sig då med många olika hanar i flocken. Under de sista dagarna är det ledarhanen som parar sig med henne eftersom chansen då är som störst att hon blir dräktig.

    Honan är dräktig i ca 8 månader och föder sedan en liten unge som väger ungefär 1,5 kilo. I början är ungen helt hjälplös!

    Mamman bär sin unge på magen och när den blir lite större rider den på hennes rygg. Den håller sig nära sin mamma och diar i 2-3 år.

    Schimpanser bygger en ny sovplats varje kväll

    I flocken finns det en massa kunskap som förs vidare från gammal till ung. Ungen måste lära sig var fruktträden finns, när frukterna mognar och hur man använder olika redskap.

    De måste också lära sig att göra en sovplats till natten. Schimpanser gör nämligen en ny sovplats varje gång de ska sova! Varje kväll böjer schimpanser ihop grenar uppe i ett träd och gör en enkel bädd där de sover. Ungar delar bädd med sin mamma under de första åren innan de gör sina egna.

    Det finns många hot mot schimpansen

    Schimpansen är starkt hotad och antalet schimpanser i världen minskar. De hotas av många saker; habitatförstörelse genom skogsskövling, bränder och gruvbrytning, illegal jakt- och handel, samt sjukdomar.

    Schimpanser lever i tropiska skogar. I sådana områden bränner människan ibland skog för att få fram mer odlingsbar mark. När skogen huggs eller bränns ner minskar området som schimpansen kan leva på.

    När skogen huggs ned anlägger man nya vägar för att kunna transportera timret. De vägarna öppnar tyvärr upp skogen även för illegala jägare. Illegal jakt är ett stort problem för både schimpanser, gorillor och många andra hotade arter!

    Schimpanskött anses vara en delikatess och smugglas även till europeiska restauranger. Små schimpansungar säljs som sällskapsdjur.

    Men ett av de största hoten mot schimpanser är faktiskt sjukdomar. Exempelvis virussjukdomen ebola drabbar inte bara människor utan även våra närmaste släktingar hårt. Sjukdomen är en orsak till att schimpanser minskat i antal i vissa områden.

    Om schimpansen

    • Klass

      Däggdjur
    • Ordning

      Primater
    • Familj

      Människoapor
    • Livsmiljö

      Regnskog, savann
    • Levnadssätt

      Flock
    • Föda

      Frukt, grönsaker, smådjur
    • Kroppslängd

      70–95 cm
    • Vikt

      30–80 kg
    • Dräktighetstid

      8,5 månader
    • Antal ungar

      1/kull
    • Livslängd

      35 år

    Äventyret väntar 🐘

    Det här ingår i din entrébiljett:

    • Entré till Nordens största djurpark med över 50 djurarter från hela världen🦒

    • Mysiga bamsemöten i Bamses Värld med Bamse och hans vänner 🍯

    • Delfinföreställningen HOPE 🐬

    • Fria åk i häftiga Safari-linbanan 🚡

    • Fria åk i världens bästa berg- och dalbana i trä; Wildfire 🎢

    • Fria åk i alla skojiga attraktioner i Bamses värld 🎠

    • Möjlighet att lägga till exklusiva upplevelser och komma riktigt nära djuren ✨

    Köp biljett!