Get

Delar av djurparken är omsorgsfullt öppet för ett begränsat antal gäster Läs mer här.

Get

Capra aegagrus hircus

Geten är ett av våra äldsta domesticerade djur och har funnits hos människan sedan stenåldern. Den som inte hade råd med en ko förr i tiden kunde i alla fall ha en get som gav lite mjölk, och därför kallades geten tidigare för "fattigmansko".

Geten är ett av våra äldsta tamdjur

Geten är ett av våra äldsta domesticerade djur och har funnits hos människan sedan stenåldern. Då fick geten beta på öppna marker och i skogen, och ibland hade man en herde som vaktade dem. Idag är geten även ett populärt sällskapsdjur. På Kolmården har vi flera sorters olika getter.

Geten domesticerades av människan för hela 10 000 år sedan. Då blev djuret alltså tamt och när de sedan förökade sig var det genom avling med mänsklig påverkan. Några andra exempel på djur som blivit domesticerade av människan är hundar, kor, får och hästar.

Geten kallades för fattigmansko

Människor har länge använt getter över hela världen, framför allt för att få mjölk och kött. Ibland hade man en herde som vaktade dem.

Den som inte hade råd med en ko kunde i alla fall ha en get som gav lite mjölk. Därför kallades geten för "fattigmansko" förr i tiden.

Geten används för mjölkproduktion även idag

Getter används även idag främst för mjölkproduktion, även i Sverige. Markägare använder också gärna getter som ”landskapsvårdare” för att behålla öppna landskap. De är nämligen väldigt duktiga på att äta och röja bort växter i vildvuxen buskmark.

Våra getter på Kolmården

På Kolmården finns tre olika typer av getter; dvärggeten, allmogegeten och den nubiska geten.

Dvärggeten – barnens favorit

Den afrikanska dvärggeten härstammar från länderna kring ekvatorn i Afrika. Den blir oftast inte högre än 45 cm i mankhöjd och är grå eller svart med vita detaljer.

Dvärggeten är ett populärt tamdjur och har under en lång tid även varit ett uppskattat djurparksdjur. Den lilla geten är väldigt trevlig och lugn, vilket gör den till barnens speciella favorit!

Allmogegetens horn kan bli en meter långa!

Den andra sortens get som finns på Kolmården är allmogegeten. Allmogegetter finns i flera raser och är oförädlade. Det betyder att man inte medvetet har avlat dem för att till exempel få dem att producera mycket mjölk.

På Kolmården finns rasen jämtget, som förr var vanlig i Härjedalen och Jämtland. Jämtgeten är anpassad till vårt nordliga klimat. De är vanligtvis helvita eller vita med mörka inslag av brunt, svart eller grått i ansiktet eller längs ryggen.

Oftast har både hanarna (bockarna) och honorna (getterna) horn. När geten inte har några horn säger man att den är kullig. Bockarnas horn kan bli mycket långa, upp till en meter!

Den nubiska geten kan ha massa olika färger

Den nubiska geten som finns på Kolmården är en ras som är framavlad i England. Det är en korsning mellan traditionell mjölkget och nubiska getter, som kommer från norra Afrika. Den är mest avlad för att producera mjölk, men det finns större korsningar för köttproduktion också.

Den nubiska geten kan ha massa olika färger. Den kan vara svart, brun, röd eller vit, enfärgad eller fläckig. Den har en rundad nosrygg och långa hängande öron. Bockarna (hanarna) har längre och grövre päls än honorna. Getterna har inte heller något skägg.

Om dvärggeten

 • Klass
  Däggdjur
 • Ordning
  Partåiga hovdjur
 • Familj
  Slidhornsdjur
 • Föda
  Busk- och lövsly, gräs
 • Mankhöjd
  50 cm
 • Vikt
  20–30 kg
 • Dräktighetstid
  5 månader
 • Antal ungar
  1-2
 • Livslängd
  12–15 år

Besök djuren på Kolmården

Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

EntréÅrskort

Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.