Kolmården - en vild idé

  På Kolmården finns upplevelser för alla åldrar. Träffa djur från alla världens hörn, upplev häftiga berg- och dalbanor och färgsprakande Bamses värld, eller slappna av och njut av utsikten på nyrenoverade Vildmarkshotellet. Här får du lära dig mer om djur och natur och med ditt besök bidrar du dessutom till vårt viktiga arbete för att bevara utrotningshotade djur.

  Välkommen till Nordens största djurpark!

  Kolmårdens Djurpark erbjuder unika upplevelser för stora som små. Kom öga mot öga med en tiger, hänförs av delfinernas magiska värld i Delfinshowen Life, åk den världsunika linbanan Safari, känn en rovfågel flyga pirrigt nära i vår Rovfågelshow Wings och se djurskötarna visa hur man tränar en elefant.

  Efter en lång dag kan du vila ut på nyrenoverade Vildmarkshotellet, som ligger ett stenkast från parken. Här kan du njuta av den magiska utsikten över Bråviken, koppla av i vårt spa och ladda energidepåerna med god mat och dryck. Vill du uppleva en mer äventyrlig natt kan du istället bo granne med de vilda djuren i Safari Camp.

  För drygt 50 år sedan, 1965, öppnade Kolmården som djurpark. Mycket har förändrats sedan dess och resan har varit lång, men väldigt rolig. Och det är fortfarande en resa. För varje dag som går lär vi oss nya saker; om djuren, om världen och om oss själva.

  På Kolmården jobbar vi för djur och natur. Fler och fler djurarter hotas av utrotning och djurparker spelar en allt större roll för att bidra till bevarandet av den biologiska mångfalden.

  Vi arbetar både för att djuren på Kolmården ska ha det bra i djurparken samt för att ge utrotningshotade djur i det vilda en chans att överleva. Forskning om djuren lär oss att förstå dem bättre och ger oss bättre förutsättningar att hjälpa dem. Dessutom har djurparker ett stort ansvar i att lära människor om hur vi upprätthåller balansen mellan människa och natur.

  Som Nordens största djurpark är bevarande, forskning och utbildning våra främsta och viktigaste uppgifter.

  Välkommen till Kolmårdens Djurpark!

  Företagsfakta

  Destination Kolmården är ett av Sveriges populäraste resmål för barnfamiljer. Här finns upplevelser för stora som små, det fantastiska Vildmarkshotellet och Nordens största djurpark. Under en säsong har Kolmården drygt 700 000 besökare. Några av de största attraktionerna är den världsunika linbanan Safari, delfinföreställningen HOPE och Bamses Värld.

  Läge: Destination Kolmården ligger vid Sveriges östkust, cirka 15 mil söder om Stockholm. Närmaste större stad är Norrköping.

  Historia: Grundades 1965. Delfinarium öppnades 1969. Drevs i kommunal regi fram till hösten 1997, då driften gick över i privat regi. Djurparken är vinstdrivande och får inget ekonomiskt stöd från stat eller kommun.

  Ägare: Sedan 2001 är Kolmårdens Djurpark en del av koncernen Parks & Resorts Scandinavia AB, där också Gröna Lund, Skara Sommarland och Furuviksparken ingår.

  Styrelsens säte: Kolmården i Norrköpings Kommun

  Organisationsnummer: 556447-5894

  Engagerat stöd för djur över hela världen Världen hotas av miljöförstöring och djurart efter djurart får läggas till de utrotningshotades lista. Djurparkerna spelar en allt större roll för att bidra till bevarandet av den biologiska mångfalden. Alla världens djurparker har tillsammans mer än 600 miljoner besökare varje år och utgör därmed ett av de största nätverken för naturvård i världen. Kolmårdens djurengagemang når även långt utanför den egna parken. Vi ser det som en del av vår uppgift att hjälpa till att bevara utrotningshotade djur.

  Historik

  1962 – Vanvettig tyckte många. Lysande sade andra om Ulf Svenssons idé att ge nytt liv åt Kolmårdens kommun genom att skapa "ett fritidsområde med djurpark".

  1964 – Landshövding Per Eckerberg tar första spadtaget på berget som numera heter Eckerberget.

  1965 – I januari kommer många av djuren hit från Danmark i lastbilar. Men det var med minsta möjliga marginal de hann passera gränsen. Fem minuter senare var det stopp för införsel av djur på grund av nya regler. Invigningsdagen ringlar sig bilkön milslång. Många vill se resultatet av en visionär idé: en oas med stora ytor där de 210 djuren kan röra sig fritt.

  1967 – Europas längsta runtgående linbana invigs.

  1968 – Sex isbjörnar får ett hem i den nya isbjörnsanläggningen som då är en av världens största.

  1969 – Delfinarium invigs. Senare samma år sker en unik födsel när en tiger får femlingar.

  1972 – De första brunbjörnarna kommer till Kolmården och flyttar in i Safariparken som nu invigs. Tropicarium visar upp sina första ormar och krokodiler i en utomhusanläggning.

  1973 – Årets stora nyhet är Aparium som byggts samman med berget så att aporna ska kunna vistas "utomhus inomhus".

  1977 – Delfinen Penelope får en unge. Lilla Pennys födelse är en sällsynt händelse som uppmärksammas världen över.

  1982 – Skogsgården invigs och en räddningsstation för skadade djur byggs.

  1984 – Vildmarkshotellet byggs.

  1990 – Lohuset, ett hus med panoramafönster mot lodjurshägnet, invigs.

  1993 – Carl XVI Gustaf inviger Delfinlagunen.

  1995 – Nelson föds. Hela svenska folket följer noshörningsungens tragiska öde...

  1997 – Djurparken som tills nu varit i kommunens ägo, får privata ägare.

  1998 – Bamses Värld invigs.

  2001 – Animal Aid anordnas för första gången. Insamlingsresultat: 300 000 kronor till tigrarna i Ranthambore. Safari Camp invigs; en äkta afrikansk tältby intill Savannen.

  2002 – Premiär för en ny, makalös delfinföreställning med massor av ljud, ljus och vatten, förstås. Djurparkens senast inflyttade djur är de afrikanska vitryggade gamarna. Därmed finns här totalt cirka 500 däggdjur och 200 fåglar.

  2003 – Bamse fyller 30 år. Flip fyller 40 år, en imponerande ålder för en delfin,och uppvaktas med silltårta.Efter en tids sjukdom somnar Flip ini sina tränares armar den 5 augusti.

  2004 – En noshörningsunge föds på årets första dag. De asiatiska elefanterna, en gåva från det thailändska kungahuset till det svenska kungaparet, anländer.

  2005 – Kolmården fyller 40 år och Wild Camp, för modiga barn, invigs.

  2006 – Enzo, vår första gorillaunge någonsin föds.

  2007 – Tiger World, där du kommer tigrar pirrigt nära, invigs. Det här året har Kolmården för första gången fler än 500.000 besökare.

  2008 – Marine World invigs - ett spännande temaområde som är inspirerat av sol och varma hav. Vildmarkshotellets African Spa & Relax slår upp portarna.

  2009 – I Marine World möts besökarna av en ny och hisnande åkattraktion. Berg- och dalbana Delfinexpressen (för alla över 95 cm) är 335 m lång och banans högsta punkt är 13 meter. Gorillaungen Enzo får en lillebror, Echo.

  2010 – Ett nytt, fräscht och inbjudande entréområde stod klart. Under årets säsong kunde besökarna se nytillskottet, noshörningsungen Jala.

  2011 – Safari, en unik, ny linbana invigs. Det här är den den största satsningen någonsin på Kolmården.

  2013 - Delfinföreställningen Life har premiär. Förställningen har ett tydligt budskap: Vi måste lära oss ta hand om vår planet. Den blir en världsuccé som engegarar flera tusen människor.

  2015 - Kolmården firar 50-årsjubileum med att öppna årets stora nyhet, Bamses Värld. Den nya världen består av helt nya parkmiljöer med attaktioner från berättelserna med Bamse och hans vänner. Vid premiären öppnas även Kolmårdens 50-årsutställning i Lo-huset.

  2016 - Wildfire, världens bästa trä berg- och dalbana invigs.

  Ägare & Partners

  Kolmårdens Djurpark och Vildmarkshotellet ägs av Parks and Resorts Scandinavia AB. I koncernen ingår även Furuviksparken, Gröna Lund och Skara Sommarland.

  Här kan du läsa mer om koncernens parker.

  Partners inom bevarandesamarbete

  • SDF, Svenska Djuparksföreningen
  • EAZA, Europeiska djurparksföreningen
  • WAZA, The Worlds Association of Zoos and Aquariums
  • EEP, European Endangered Species Program

  Ett stort och hjärtligt tack till våra samarbetspartners: Coca Cola, Volvo, ICA, GB och SITA.