Tillgänglighet

Tillgänglighet

På Kolmården har vi som mål att djurparken ska vara tillgänglig för alla. Därför pågår det ständigt ett arbete för att underlätta för våra gäster med funktionsvariation.

Bra att veta för dig med funktionsvariation

Terrängen i djurparken är kuperad med många backar och ganska stora avstånd mellan attraktionerna. Det är cirka 3 000 meter runt hela parken om man följer huvudleden. Med hänsyn till våra gäster, personal och djur är det inte möjligt att köra bil i parken.

Parkering

Parkering för rörelsehindrade finns precis intill biljettkassorna. Parkering kostar 100 kr för hela dagen eller 12 kr för 30 minuter. Parkeringsavgiften betalas via våra biljettautomater på parkeringen, i biljettkassorna eller via SMSpark.se (zonkod 5220).

Ledsagare eller assistent

Ledsagare eller assistent till en gäst med synlig eller dold funktionsvariation har fri entré vid uppvisande av ett intyg från vårdgivare, assistansbolag eller kommun. Ledsagare/assisten ska vara minst 18 år. Kontakta biljettkassorna eller Gästservice för mer information.

Ledarhund

Ledarhund i sele och väst får följa med in i djurparken utan extra kostnad. Vid inpassering ska vaccinationsintyg uppvisas.

Hörselslinga

Certifierad hörslinga finns vid vår Delfinshow Life i Delfinarium. Hörslingan finns i sektion C, D och E. Alla våra övriga djurvisningar genomförs med högtalare.

Tillgänglighetsarmband

För att underlätta för besökare med funktionsvariation, har vi tagit fram ett Tillgänglighetsarmband. Armbandet gör det möjligt att använda utgången som entré vid våra åkattraktioner (gäller ej Sjörövarskeppet, där utgången inte är anpassad att användas till inpassering). Detta gäller dig som är rullstolsburen och för ledsagare/assistent. Även gäster med dold funktionsvariation får använda tillgänglighetsarmbandet, mot uppvisande av giltigt intyg. Ledsagare/assistent bör vara behjälplig vid i- och urstigning av attraktionen.

Gästen har rätt att tillsammans med en ledsagare, assistent eller vuxen familjemedlem, åka två varv i attraktionen i direkt följd, för att sedan få kliva ur attraktionen och komma tillbaka vid ett senare tillfälle. Det finns dock undantagsfall från denna regel:

 • Om det inte är någon kö, får gästen åka fler varv om den önskar.
 • Om det är köbildning får gästen i Safarilinbanan endast åka ett varv i attraktionen i direkt följd, för att sedan kliva ur attraktionen och komma tillbaka vid ett senare tillfälle. Där får dock hela sällskapet på max 8 personer gå in via utgången.

Delfinshowen Life

Med tillgänglighetsarmbandet har dessutom hela sällskapet möjlighet att komma in via entrén för förbokade platser vid Delfinshowen Life, dock inte använda de förbokade platserna. Sällskapet behöver vara på plats minst 15 minuter innan delfinshowen börjar.

Rullstol

Kolmården erbjuder ett begränsat antal rullstolar som våra gäster får låna. Rullstolarna lämnas ut via Gästservice utanför huvudentrén och kan ej förbokas.

Djurvisningar och föreställningar Vid våra större visningar och shower finns det också avsedda platser för rullstolar. Kom gärna i god tid till visningar och shower så har vi större möjlighet att hjälpa dig till en bra plats.

Restauranger Alla våra restauranger är anpassade för rullstolar.

Toaletter

Anpassade toaletter för gäster med rörelsehinder finns på följande platser i parken:

 • Entrén
 • Bamses Värld
 • Barnens lantgård
 • Restaurang Safari
 • Tiger World
 • Marine World
 • Safarilinbanan
 • Kolosseum
 • Kulmården