Tillgänglighet

Delar av djurparken är omsorgsfullt öppet för ett begränsat antal gäster Läs mer här.

Tillgänglighet

På Kolmården har vi som mål att djurparken ska vara tillgänglig för alla. Därför pågår det ständigt ett arbete för att underlätta för våra gäster med funktionsvariation.

Bra att veta för dig med funktionsvariation

Kolmården är nordens största djurpark. Terrängen i djurparken är kuperad med många backar och ganska stora avstånd mellan attraktioner och djur. Miljön varierar mellan stora öppna ytor och skog. Det är cirka 3 000 meter runt hela parken om man följer huvudleden. Med hänsyn till våra gäster, personal och djur är det inte möjligt att köra bil i parken.

Boende

Vi rekommenderar nyrenoverade Vildmarkshotellet som är beläget precis intill Kolmårdens Djurpark. Entré till parken sker via djurparkens huvudentré. För mer information om våra tillgänglighetsanpassade rum, kontakta oss via telefon 010-708 7000.

Kollektivtrafik

Kollektivtrafikens hållplatser till och från djurparken är placerade cirka 50 meter från huvudentrén. Hållplatserna är upphöjda och anpassade för rullstol. Linjerna 432 och 433 med Östgötatrafiken stannar vid hållplatsen som heter "Djurparken". Färdtjänst har möjlighet att släppa av och hämta gäster direkt utanför djurparkens huvudentré vid behov.

Parkering

Parkering för rörelsehindrade finns precis intill biljettkassorna. Parkering kostar 120 kr för hela dagen. Parkeringsavgiften betalas via våra biljettautomater på parkeringen, via appen "Apcoa Flow" med zonkod 6495 eller appen "EasyPark" med zonkod 649500. Var uppmärksam på skyltningen. Serviceavgift tillkommer vid appbetalning.

Ledsagare eller personlig assistent

Ledsagare eller assistent till en gäst med synlig eller dold funktionsvariation erhåller fri entré vid uppvisande av ett intyg från vårdgivare, assistansbolag eller kommun. Ledsagare/assistent ska vara minst 18 år. Besök Gästservice till höger om parkens entré så hjälper vi er.

Rullstolar

Kolmården erbjuder ett begränsat antal rullstolar som våra gäster får låna. Rullstolarna lämnas ut via Gästservice utanför huvudentrén och kan ej förbokas.

Ledarhund

Ledarhund i sele och väst får följa med in i djurparken utan extra kostnad. Vid inpassering ska godkänt vaccinationsintyg uppvisas. Ledarhund får ej medföras in i klapphagen eller Aparium.

Djurvisningar och föreställningar

Vid de allra flesta visningar och föreställningar finns avsedda platser för rullstolar. Kom gärna i god tid innan visningen. Utbudet av visningar varierar beroende på säsong. För närvarande visas inga visningar.

Hörselslinga

Alla våra visningar och föreställningar genomförs med högtalare. Certifierad hörslinga finns också vid vår Delfinföreställning, Bamseteater, Fågelvisning samt Sälvisning. Personalen på plats hjälper dig med mer information.

Tillgänglighetsarmbandet

För att underlätta för gäster med funktionsvariation som har svårt att köa till våra attraktioner, har vi tagit fram Tillgänglighetsarmbandet. Bandet lämnas ut efter förfrågan i Gästservice eller i Vildmarkshotellets reception till dig som har funktionsvariation. Gäst med dold funktionsvariation erhåller ett Tillgänglighetsarmband mot uppvisande av giltigt intyg från vårdgivare, assistansbolag eller kommun.

Åkattraktioner

Observera att endast Wildfire är öppen tillsvidare (med reservation för förändringar).

Tillgänglighetsarmbandet gör det möjligt att använda utgången som entré vid våra åkattraktioner (gäller ej Sjörövarskeppet, där utgången inte är anpassad att användas till inpassering).

Gästen har med Tillgänglighetsarmbandet möjlighet att tillsammans med en ledsagare, assistent eller familjemedlem, åka två varv i attraktionen i direkt följd, för att sedan få kliva ur attraktionen och komma tillbaka vid ett senare tillfälle. Om det inte är någon kö, får gästen åka fler varv om den önskar. Vi rekommenderar att det är en vuxen som följer med i attraktionen för att kunna ge stöd efter behov.

Linbanan Safari

Vid Safarilinbanan medges gästen med Tillgänglighetsarmband entré via utgången och möjlighet att åka tillsammans med sitt sällskap (max 8 st gäster totalt). De allra flesta rullstolstyper kan medföras i gondolen med undantag för enstaka större permobiler som inte får plats.

Delfinföreställning

Observera att delfinföreställningen inte visas tillsvidare.

Vid Delfinarium medges gästen med Tillgänglighetsarmbandet och dess sällskap entré via portalen "förbokade platser". Vänligen observera att förbokade platser inte ingår. Var gärna på plats senast 15 minuter innan delfinföreställningen startar. I föreställningen visar vi våra delfiner tillsammans med deras tränare och avancerad bildteknik, musik, ljud- och ljuseffekter. Under pågående föreställning gäller dämpad belysning på våra publikytor.

Restauranger

I alla restauranger erbjuds laktos- och glutenfria samt vegetariska rätter. Har du andra allergier, behöver hjälp med att få menyn uppläst eller hjälp med servering - prata med vår personal på plats så vi hjälper dig. Alla våra restauranger är anpassade för rullstolar.

Toaletter

Anpassade toaletter för gäster med rörelsehinder finns på följande platser i parken:

  • Huvudentrén
  • Bamses Värld
  • Barnens Lantgård
  • Restaurang Hyllan
  • Tiger World
  • Marine World
  • Safarilinbanan
  • Kulmården
  • Kolosseum (stängt tillsvidare)

Lugn och ro

Om du behöver lugn och ro så finns det många platser i parken där du kan samla energi för att fortsätta ditt besök. Vi rekommenderar området utanför Kyrkan, området intill Barnens kiosk, samt området intill Gibbonhuset.

Frågor?

Har du fler frågor är du alltid välkommen att ringa eller maila till oss. Behöver du hjälp eller information på plats kan du alltid vända dig till personalen i Gästservice vid Huvudentrén. Välkommen!

Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.