Tillgänglighet

  På Kolmården har vi som mål att djurparken och Vildmarkshotellet ska vara tillgänglig för alla. Därför pågår det ständigt ett arbete för att underlätta för våra gäster med funktionsvariation.

  Bra att veta för dig med funktionsvariation

  Kolmården är nordens största djurpark. Terrängen i djurparken är kuperad med många backar och ganska stora avstånd mellan attraktioner och djur. Miljön varierar mellan stora öppna ytor och skog. Det är cirka 3 000 meter runt hela parken om man följer huvudleden.

  Halloween

  Under perioden 7 oktober - 12 november är parken Halloweentematiserad med många karaktärer som rör sig i parken. Bamses Värld är en spökfri zon. Tematiserade områden som exempelvis Pumpania och Crazy Carnival har god tillgänglighet och är lämplig för hela familjen. Ett område med förhöjd skräck-nivå anslås med skyltar innan du besöker området.

  Särskilda Halloweenupplevelser

  🔥 Eldshowen vid Rovfågelarenan: Eldartister i en spännande föreställning med musik, ljud- och ljuseffekter. Lämplig för hela familjen men kan uppfattas som läskigt för yngre barn.

  🕸 Spindeltunneln i Tiger World: Det är mörkt i byggnaden och underlaget är platt med god tillgänglighet. Lämplig för hela familjen.

  🕷 Spindelnästet i Tiger World: En labyrint i skogsmiljö, underlaget är platt med god tillgänglighet. Lämplig för hela familjen.

  🍬 Bus eller Godis intill Rovfågelarenan: Upplevelsen följer en stig i skogen med bitvis svårare terräng. Lämplig för de yngsta gästerna.

  🏚 Värdshuset vid Utsiktsplatsen: Upplevelsen är ej tillgänglighetsanpassad. Trappor och trösklar förekommer. Ej lämplig för gäster med epilepsi. Rekommenderas från 11 år.

  🌑 Bakgården i Tiger World: Upplevelsen har en brant backe till området. Trånga passager tillsammans med blinkande ljus förekommer. Rekommenderas från 11 år.

  💉Hospitalet vid Hopphagen: Trånga passager tillsammans med blinkande ljus förekommer. Rekommenderas från 11 år.

  Du med Tillgänglighetsarmband går in via Jetpass kön till Spökhusen (Bakgården, Hospitalet, Värdshuset).

  Gäller med reservation för förändringar.

  Boende

  Vi rekommenderar varmt Vildmarkshotellet som är beläget precis intill Kolmårdens Djurpark. Vi har flera tillgänglighetsanpassade rum som bokas via vår telefonbokning. I våra restauranger erbjuds alltid allergianpassad mat vid förfrågan. I våra gemensamma ytor finns anpassade toaletter för rörelsehindrade och mellan våningsplanen finns hissar. Parkering för rörelsehindrade finns ett stenkast från hotellets huvudingång.

  Vildmarkshotellets tillgänglighetsanpassade rum är alla dessa rum är belägna på entréplan (våning 3), där finns även Restaurang Terassen. Det är inga trappsteg från parkeringen till hotellet eller in till hotellet, men möjlighet att köra fram till entrén finns om man har svårighet att ta sig fram.
  Det finns hissar mellan våningarna. Spaavdelningen är uppdelad på två plan och hiss mellan planen finns givetvis.

  Alternativ 1: Tillgänglighetsvänliga rum/Familjerum på markplan.
  I rummen finns inga trösklar och i badrummet finns handtag och duschdraperi, istället för duschdörr.
  Observera att detta rum ej har bredare dörrar eller RWC-larm.

  Alternativ 2: Tillgänglighetanpassade rum/Dubbelrum med havsutsikt.
  Rummen är utrustade med blinkande brandlarm, handtag vid duschen och duschdraperi istället för duschdörr. Toalett med armstöd, pall och RWC-larm. Endast två personer/rum.

  Alternativ 3: Tillgänglighetsanpassat rum/Enkelrum med havsutsikt.
  Detta rum har enbart en säng som är bred, höj- och sänkbar. Ryggen går att höja till sittande läge. Toaletten är större och tillgänglighetsanpassad med bredare dörr och RWC-larm.
  Rummet går att boka med connecting door till rummet bredvid som är ett dubbelrum med två enkelsängar.

  Allergirum: Rummet dammsugs med ett eget hepafilter. På rummet finns också parfymfri tvål.

  Önskar du boka något av dessa rum kontakta oss via telefon 010-708 7000 så berättar vi gärna mer!

  Läs mer om våra boendepaket på Vildmarkshotellet här!

  Kollektivtrafik

  Kollektivtrafikens hållplatser till och från djurparken är placerade cirka 50 meter från huvudentrén. Hållplatserna är upphöjda och anpassade för rullstolsburna gäster. Linje 420 med Östgötatrafiken stannar vid hållplatsen som heter "Djurparken". Färdtjänst har möjlighet att släppa av och hämta gäster direkt utanför djurparkens huvudentré vid behov.

  Parkering

  Parkering för rörelsehindrade finns på vår huvudparkering intill huvudentrén. Det finns 14 st avsedda platser. Parkeringen kostar 129 kr för en hel dags parkering alternativt 40 kr/påbörjad timma*.

  Tips! Ladda ner appen Parkster, Apcoa Flow eller Easypark redan innan ditt besök så går betalningen smidigt på plats. Sök på Kolmårdens Djurpark.

  Parkeringsavgiften betalas efter parkbesöket.

  På stora parkeringen kan du betala

  • via webbsidan betala.apcoa.se efter att du har åkt ut från parkeringen efter besöket.
  • via appen Parkster, Apcoa Flow eller Easypark
  • via Kortbetalning i våra betalautomater på parkeringen efter parkbesöket.

  *Serviceavgift kan tillkomma vid appbetalning. Förhöjd avgift debiteras på kvällar och nätter när parken är stängd. Vid Apans parkering gäller också efterskottsbetalning av parkeringsavgiften.

  Ledsagare eller personlig assistent

  Ledsagare eller assistent till en gäst med synlig eller dold funktionsvariation erhåller fri entré vid uppvisande av ett intyg från vårdgivare, assistansbolag eller kommun. Ledsagare/assistent ska vara minst 18 år och de behöver inte förbokas. Intyget skall uppvisas vid Gästservice när ni kommer till parken där ni också hämtar ledsagarens biljett.

  Observera att eventuella tillval som exempelvis Exklusiva djurupplevelser ej ingår, separat biljett för ledsagare eller personlig assistent behöver köpas till via hemsidan.

  Rullstolar

  Kolmården erbjuder ett begränsat antal rullstolar som våra gäster är välkomna att låna utan kostnad över dagen. Rullstolarna lämnas ut via Gästservice utanför huvudentrén och de kan ej förbokas.

  Ledarhund

  Certifierad ledarhund i sele och väst får följa med in i djurparken utan kostnad. Vid inpassering ska godkänt vaccinationsintyg uppvisas. Ledarhund kan inte medföras i följande delar av parken

  • in i Klapphagen
  • in i Aparium
  • in i Kolosseum

  Djurvisningar och föreställningar

  Vid de allra flesta visningar och föreställningar finns avsedda platser för rullstolsburna gäster. Kom gärna i god tid innan visningen. Utbudet av visningar varierar beroende på säsong.

  Hörselslinga

  Alla våra visningar och föreställningar genomförs med högtalare. Certifierad hörslinga finns också vid vår Delfinvisning, Bamseteater, Fågelvisning samt Sälvisning. Personalen på plats hjälper dig med mer information.

  Delfinföreställningen

  För aktuella visningstider, se dagens program och var uppmärksam på att delfinföreställningen ingår i entrépriset och ej behöver förbokas. Platser för rörelsehindrade finns tillgängligt och personalen hjälper gärna till på plats. Gäst med ledarhund samt rullstolsburna gäster sitter längst upp på läktaren.

  I föreställningen visar vi våra delfiner tillsammans med deras tränare och avancerad bildteknik, musik, ljud- och ljuseffekter. Under pågående föreställning gäller dämpad eller ingen belysning på våra publikytor. Entrén öppnar ca 30 minuter före visningen börjar. Barnvagnar, skrindor och heliumballonger kan ej medföras in i Delfinariet.

  Tillgänglighetsarmbandet

  För att underlätta för gäster med funktionsvariation har vi tagit fram Tillgänglighetsarmbandet. Armbandet gör det möjligt att använda utgången som entré på attraktionerna. Bandet lämnas ut efter förfrågan i Gästservice eller i Vildmarkshotellets reception till dig som har funktionsvariation. Gäst med dold funktionsvariation erhåller ett Tillgänglighetsarmband mot uppvisande av giltigt intyg från vårdgivare, assistansbolag eller kommun och ska innehålla signatur och stämpel.

  Åkattraktioner

  En ledsagare, assistent eller vuxen ska vid behov vara behjälplig vid i- och urlastning. Ledsagare, assistent eller den vuxna behöver inte åka med i attraktionen.

  Om personen med tillgänglighetsarmband + ledsagare, assistent eller familjemedlem är i djurparken med fler i sitt sällskap får de andra i sällskapet stå i vanliga kön och sammanstråla när de är framme för att åka. Detta gäller Godiståget, Viktoria, Mini-hopp, Sjörövarskeppet, Wildfire och Delfinexpressen

  I resterande attraktioner lastar vi sällskapsvis och därför får gästen med tillgänglighetsarmbandet ta med sig ett sällskap/attraktion via utgångsgrinden (ordinarie lastningsregler gäller även i dessa fall). Detta gäller Honungsburkarna, Skalmans bilar, Bamses flygande matta, Skalmans luftballonger, och Skalmans flygskola.

  Föraren släpper in gästen som väntar vid utgången så snart som möjligt. Personen med tillgänglighetsarmband + medföljande ska alltid få åka två varv oavsett hur ordinarie kö ser ut. Observera att detta inte gäller linbanan Safari där endast ett varv gäller.

  Linbanan Safari

  Vid linbanan medges gästen med Tillgänglighetsarmband entré via utgången och möjlighet att åka tillsammans med sitt sällskap (max 8 st gäster totalt). De allra flesta rullstolstyper kan medföras i gondolen med undantag för enstaka större permobiler. Personalen på plats hjälper gärna till att stanna attraktionen för att underlätta att komma ombord eller av.

  Delfinföreställningen

  Om du har ett tillgänglighetsarmband finns möjlighet att komma förbi den ordinarie kön, men notera att förbokade platser inte ingår. Platser för rörelsehindrade finns längst upp på läktaren.

  Restauranger, kiosker och caféer

  I alla restauranger erbjuds laktos- och glutenfria samt vegetariska rätter. Har du andra allergier, vill ta del av innehållsförteckning, behöver hjälp med att få menyn uppläst eller hjälp med servering - prata med vår personal på plats så hjälper vi dig. Alla våra restauranger är anpassade för rullstolsburna. Vissa nivåskillnader finns på enstaka kiosker.

  Butiker, spel och lyckohjul

  Alla våra butiker, spel och lyckohjul är tillgängliga för rörelsehindrade.

  Toaletter

  Anpassade toaletter för gäster med rörelsehinder finns på följande platser i parken:

  • Huvudentrén
  • Bamses Värld
  • Barnens Lantgård
  • Hopphagen
  • Restaurang Hyllan
  • Tiger World
  • Marine World
  • Linbanan Safari
  • Kulmården
  • Kolosseum

  Lugn och ro

  Om du behöver lugn och ro så finns det många platser i parken där du kan samla energi för att fortsätta ditt besök. Vi rekommenderar området vid Hopphagen samt Kaffebaren vid Savannen.

  Frågor?

  Har du fler frågor är du alltid välkommen att ringa eller maila till oss. Behöver du hjälp eller information på plats kan du alltid vända dig till personalen i Gästservice vid Huvudentrén. Välkommen!