Tillgänglighet

Tillgänglighet

På Kolmården har vi som mål att djurparken ska vara tillgänglig för alla. Därför pågår det ständigt ett arbete för att underlätta för våra gäster med funktionsvariation.

Bra att veta för dig med funktionsvariation

Terrängen i djurparken är kuperad med många backar och ganska stora avstånd mellan attraktioner och djur. Det är cirka 3 000 meter runt hela parken om man följer huvudleden. Med hänsyn till våra gäster, personal och djur är det inte möjligt att köra bil i parken.

Boende

Vi rekommenderar nyrenoverade Vildmarkshotellet som är beläget precis intill Kolmårdens Djurpark. Vildmarkshotellet har en helt egen entré till djurparken som är i en stigning. Entré via huvudentrén, som har lägre stigning, är möjligt om så önskas för att underlätta. För mer information om våra tillgänglighetsanpassade rum, kontakta oss via telefon 010-708 7000.

Kollektivtrafik

Kollektivtrafikens hållplatser till och från djurparken är placerade cirka 50 meter från huvudentrén. Hållplatserna är upphöjda och anpassade för rullstol. Färdtjänst har möjlighet att släppa av och hämta gäster direkt utanför djurparkens huvudentré vid behov.

Parkering

Parkering för rörelsehindrade finns precis intill biljettkassorna. Parkering kostar 100 kr för hela dagen. Parkeringsavgiften betalas via våra biljettautomater på parkeringen, i biljettkassorna eller via appen Mobilpark.

Ledsagare eller personlig assistent

Ledsagare eller assistent till en gäst med synlig eller dold funktionsvariation erhåller fri entré vid uppvisande av ett intyg från vårdgivare, assistansbolag eller kommun. Ledsagare/assistent ska vara minst 18 år.

Rullstolar

Kolmården erbjuder ett begränsat antal rullstolar som våra gäster får låna. Rullstolarna lämnas ut via Gästservice utanför huvudentrén och kan ej förbokas.

Ledarhund

Ledarhund i sele och väst får följa med in i djurparken utan extra kostnad. Vid inpassering ska godkänt vaccinationsintyg uppvisas.

Djurvisningar och föreställningar

Vid de allra flesta visningar och shower finns avsedda platser för rullstolar. Kom gärna i god tid innan visningen.

Hörselslinga

Alla våra visningar och shower genomförs med högtalare. Certifierad hörslinga finns också vid vår Delfinshow Life i Delfinarium. Hörslingan finns i sektion C, D och E.

Tillgänglighetsarmbandet

För att underlätta för gäster med funktionsvariation som har svårt att köa till våra attraktioner, har vi tagit fram Tillgänglighetsarmbandet. Bandet lämnas ut i biljettkassorna eller i Gästservice till dig som är rullstolsburen. Gäst med dold funktionsvariation erhåller ett Tillgänglighetsarmband mot uppvisande av giltigt intyg från vårdgivare, assistansbolag eller kommun.

Åkattraktioner

Tillgänglighetsarmbandet gör det möjligt att använda utgången som entré vid våra åkattraktioner (gäller ej Sjörövarskeppet, där utgången inte är anpassad att användas till inpassering).

Gästen har med Tillgänglighetsarmbandet möjlighet att tillsammans med en ledsagare, assistent eller familjemedlem, åka två varv i attraktionen i direkt följd, för att sedan få kliva ur attraktionen och komma tillbaka vid ett senare tillfälle. Om det inte är någon kö, får gästen åka fler varv om den önskar. Vi rekommenderar att det är en vuxen som följer med i attraktionen.

Linbanan Safari

Vid Safarilinbanan medges gästen med Tillgänglighetsarmband entré via utgången och möjlighet att åka tillsammans med sitt sällskap (max 8 st gäster totalt). De allra flesta rullstolstyper kan medföras i gondolen med undantag för enstaka större permobiler som inte får plats.

Delfinshowen Life

Vid Delfinarium medges gästen med Tillgänglighetsarmbandet och dess sällskap entré via portalen "förbokade platser". Vänligen observera att förbokade platser inte ingår. Var gärna på plats senast 15 minuter innan delfinshowen startar. I delfinshowen visar vi våra delfiner tillsammans med deras tränare och avancerad bildteknik, musik, ljud- och ljuseffekter. Under pågående show gäller dämpad belysning på våra publikytor.

Restauranger

I alla restauranger erbjuds laktos- och glutenfria samt vegetariska rätter. Har du andra allergier - prata med vår personal på plats så vi hjälper dig. Alla våra restauranger är anpassade för rullstolar.

Toaletter

Anpassade toaletter för gäster med rörelsehinder finns på följande platser i parken:

  • Huvudentrén
  • Bamses Värld
  • Barnens Lantgård
  • Restaurang Safari
  • Tiger World
  • Marine World
  • Safarilinbanan
  • Kolosseum
  • Kulmården