Roslagsfår

Delar av djurparken är omsorgsfullt öppet för ett begränsat antal gäster Läs mer här.

Får

Ovis aries

Roslasgsfår är lugna och tysta små djur, och passar därför bra att ha som tamdjur. En gång i tiden höll fåren på att utrotas men bevaras idag av Föreningen Svenska Allmogefår.

Roslagsfår är små och lugna djur

På Kolmården finns en ras som kallas roslagsfår. De är lugna och tysta små djur och passar bra att ha som tamdjur. De är en svensk lantras och höll på att utrotas ett tag, men kunde som tur var räddas. Idag bevaras de av Föreningen Svenska Allmogefår. Kom och hälsa på Kolmårdens gulliga roslagsfår på Barnens Lantgård!

Roslagsfår är lugna och tysta

Jämfört med andra får är roslagsfåren väldigt lugna och tysta. De passar bra som tamdjur och är väldigt tillgivna.

Roslagsfåren är små och nätta. De blir ungefär 57 cm i mankhöjd och har smala ben. Ullen kan både vara rak eller lockig.

Roslagsfåret kan antingen vara helt vitt, svart med vita inslag eller svartvitfläckiga. Hanarna, baggarna, har stora breda horn medan honorna, tackorna, är hornlösa.

Roslagsfåren ersattes med andra får

Förr i tiden fanns det roslagsfår på varje gård i Roslagen i Sverige. Men eftersom det fanns andra raser som var avlade för att vara mer produktiva så valdes roslagsfåren bort och försvann.

I början på 90-talet fanns roslagsfår bara kvar på ett enda ställe i Sverige. Men rasen byggdes sen upp igen, tack vare Norrtälje naturvårdsstiftelse. Idag härstammar därför alla roslagsfår från en grupp på Raggarön i Roslagen.

Roslagsfåren bevaras i en genbank

Roslagsfåren är en så kallad svensk lantras. Tyvärr har vi förlorat många av Sveriges gamla lantraser.

För att kunna bevara lantraserna inför framtiden är det viktigt att ta tillvara alla de genresurser som finns kvar, alltså se till att roslagsfåren kan fortsätta fortplanta sig.

Sedan 1997 bevaras därför roslagsfåren i en genbank av Föreningen svenska allmogefår. Det betyder ungefär att föreningen har en lista över alla renrasiga roslagsfår, och att alla ägare som anmäler sina får också måste följa vissa regler för att bevara rasen.

Om roslagsfåret

 • Klass
  Däggdjur
 • Ordning
  Partåiga hovdjur
 • Familj
  Slidhornsdjur
 • Föda
  Gräs
 • Vikt (hane)
  50–60 kg
 • Vikt (hona)
  30–40 kg
 • Dräktighetstid
  5 månader
 • Antal ungar
  1/kull
 • Livslängd
  12–15 år
 • Mankhöjd
  57 cm

Besök djuren på Kolmården

Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

EntréÅrskort

Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.