Roslagsfår

  Får

  Ovis aries

  Roslasgsfår är lugna och tysta små djur, och passar därför bra att ha som tamdjur. En gång i tiden höll fåren på att utrotas men bevaras idag av Föreningen Svenska Allmogefår.

  Roslagsfår är små och lugna djur

  På Kolmården finns en ras som kallas roslagsfår. Det är en svensk lantras och höll på att utrotas ett tag, men kunde som tur var räddas. Idag bevaras de av Föreningen Svenska Allmogefår. Kom och hälsa på Kolmårdens gulliga roslagsfår på Barnens Lantgård!

  Roslagsfår är lugna och tysta

  Jämfört med andra får är roslagsfåren väldigt lugna och tysta. De passar bra som tamdjur och är väldigt tillgivna.

  Roslagsfåren är små och nätta. De blir ungefär 57 cm i mankhöjd och har smala ben. Ullen kan både vara rak eller lockig.

  Roslagsfåret kan antingen vara helt vitt, svart med vita inslag eller svartvitfläckiga. Hanarna, baggarna, har stora breda horn medan honorna, tackorna, är hornlösa.

  Roslagsfåren ersattes med andra får

  Förr i tiden fanns det roslagsfår på varje gård i Roslagen i Sverige. Men eftersom det fanns andra raser som var avlade för att vara mer produktiva så valdes roslagsfåren bort och försvann.

  I början på 90-talet fanns roslagsfår bara kvar på ett enda ställe i Sverige. Men rasen byggdes sen upp igen, tack vare Norrtälje naturvårdsstiftelse. Idag härstammar därför alla roslagsfår från en grupp på Raggarön i Roslagen.

  Roslagsfåren bevaras i en genbank

  Roslagsfåren är en så kallad svensk lantras. Tyvärr har vi förlorat många av Sveriges gamla lantraser.

  För att kunna bevara lantraserna inför framtiden är det viktigt att ta tillvara alla de genresurser som finns kvar, alltså se till att roslagsfåren kan fortsätta fortplanta sig.

  Sedan 1997 bevaras därför roslagsfåren i en genbank av Föreningen svenska allmogefår. Det betyder ungefär att föreningen har en lista över alla renrasiga roslagsfår, och att alla ägare som anmäler sina får också måste följa vissa regler för att bevara rasen.

  Om roslagsfåret

  • Klass
   Däggdjur
  • Ordning
   Partåiga hovdjur
  • Familj
   Slidhornsdjur
  • Föda
   Gräs
  • Vikt (hane)
   50–60 kg
  • Vikt (hona)
   30–40 kg
  • Dräktighetstid
   5 månader
  • Antal ungar
   1/kull
  • Livslängd
   12–15 år
  • Mankhöjd
   57 cm

  Äventyret väntar!

  Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

  EntréÅrskort 2022

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.