Kulan

  Fram till 1930-talet vandrade stora hjordar av Turkmensk kulan över grässlätterna i centrala Kazakhstan. Efter en intensiv illegal jakt försvann de helt från området.

  Stora hjordar av Turkmensk kulan vandrade över de vidsträckta grässlätterna i centrala Kazakhstan fram till 1930-talet då de försvann från området efter intensiv illegal jakt. Idag finns den starkt hotade asiatiska vildåsnan endast kvar på ett fåtal platser i Turkmenistan, Uzbekistan och södra delarna av Kazakhstan.

  Altyn Dala Conservation Initiative

  2006 startades Altyn Dala Conservation Initiative med målet att återställa det vilda djurlivet på de centrala stäpperna i Kazakhstan. Förutom kulanen ingår också återetablering av Przewalskis häst och saiga-antilop.
  Flera bevarandeorganisationer och myndigheter samarbetar med att flytta kulaner från skyddade områden i söder för utsättning i de centrala delarna.

  Flyttas med hjälp av helikoptrar till ett återintroduktionscenter

  Kolmården Foundation stöder ett av dessa projekt där kulaner flyttas med helikopter den 1300 km långa vägen från naturreservatet Altyn Emel i söder till ett återintroduktionscenter på Taigastäppen i centrala Kazakhstan. När kulanerna vant sig vid den nya miljön förses de med GPS-sändare och släpps ut i ett skyddat område som övervakas av parkvakter. Med hjälp av sändarna kan man följa kulanerna och lära sig mer om deras levnadsmönster.

  Hjälp oss att hjälpa djuren!

  Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.