Kulan

  Fram till 1930-talet vandrade stora hjordar av Turkmensk kulan över grässlätterna i centrala Kazakhstan. Efter en intensiv illegal jakt försvann de helt från området. Idag finns den starkt hotade asiatiska vildåsnan endast kvar på ett fåtal platser i Turkmenistan, Uzbekistan, och södra delarna av Kazakhstan.

  Altyn Dala Conservation Initiative

  2006 startades Altyn Dala Conservation Initiative med målet att återställa det vilda djurlivet på de centrala stäpperna i Kazakhstan. Förutom kulanen ingår också återetablering av Przewalskis häst och saiga-antilop.
  Flera bevarandeorganisationer och myndigheter samarbetar med att flytta kulaner från skyddade områden i söder för utsättning i de centrala delarna.

  Flyttas till ett återintroduktionscenter

  Kolmården Foundation stödjer ett av dessa projekt, där kulaner flyttas den 1300 km långa vägen från naturreservatet Altyn Emel i söder till ett återintroduktionscenter på Taigastäppen i centrala Kazakhstan. När kulanerna vant sig vid den nya miljön förses de med GPS-sändare och släpps ut i ett skyddat område som övervakas av parkvakter. Med hjälp av sändarna kan man följa kulanerna och lära sig mer om deras levnadsmönster. Även solcellsdrivna GPS-örontaggar testas nu som ett alternativ.

  Under 2023 blev 6 st kulaner utsläppta från reintroduktionscentret. Ett av djuren som försetts med GPS-halsband förflyttade sig 5506 kilometer under året.

  Hjälp oss att hjälpa djuren!

  Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.