Bevarandeprojekt Addaxantilop

  Addaxantilop

  Addaxantilopen är akut hotad och färre än 30 individer finns kvar i det vilda. Det som kan rädda arten är återplantering av djur från djurparker till naturen. Kolmården har vid två tillfällen bidragit till framgångsrik återplantering av addaxantiloper i det vilda, både 2007 i Tunisien och under 1990-talet i Marocko.

  Addaxantilopen fanns förr utspridd över stora delar av Sahara och angränsande torrsavanner i Nordafrika. Idag finns bara spridda rester (cirka 30 individer) kvar i Tchad och Niger. I Tunisien utrotades arten helt under 1930-talet.

  Återplantering av addaxantiloper har skett flera gånger

  Men med cirka 670 addaxantiloper i världens djurparker idag finns möjlighet till återplantering av antiloperna till deras tidigare utbredningsområden. Återplantering av djurparksfödda addaxantiloper gjordes i Tunisien vid ett par tillfällen redan under 80 och 90-talen, i Bou Hedma.

  I februari 2007 flyttades addaxantiloper från den nu växande populationen i Bou Hedma till Djebil National Park. I december samma år transporterades ytterligare elva addaxantiloper från djurparker i USA och Europa till nationalparken. En av dessa antiloper kom från Kolmården och hette Sola.

  Hela operationen hade planerats minutiöst i över två år och i enlighet med Internationella Naturvårdsunionens (IUCN) riktlinjer för återplantering av hotade arter. Projektet initierades av Tunisiens naturvårdsmyndigheter och Sahara Conservation Fund (SCF).

  Djebil National Park är 150 000 hektar stor

  Djebil National Park upprättades 1994 och är 150 000 hektar stor. Parken är belägen i öknen i södra Tunisien och består av både sanddyner och berg.

  Djurparksdjuren i nationalparken placerades först i ett acklimatiseringshägn under en tid innan frisläppandet. Addaxen Sola (som numera heter Kalthoum) som återplanterades från Kolmården har fött två kalvar i Tunisien.

  Kolmården bidrog även med djur vid utplantering av addaxantiloper i Marocko i början av 1990 talet.

  Hjälp oss att hjälpa djuren!

  Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.