Bevarandeprojekt Addaxantilop

  Addaxantilop

  Addaxantilopen är akut hotad och färre än 30 individer finns kvar i det vilda. Det som kan rädda arten är återplantering av djur från djurparker till naturen. Kolmården har vid två tillfällen bidragit till framgångsrik återplantering av addaxantiloper i det vilda, både 2007 i Tunisien och under 1990-talet i Marocko.

  Addaxantilopen fanns förr utspridd över stora delar av Sahara och angränsande torrsavanner i Nordafrika. Idag finns bara spridda rester (cirka 30 individer) kvar i Tchad och Niger. I Tunisien utrotades arten helt under 1930-talet.

  Återintroduktion av addaxantiloper har skett flera gånger

  Med cirka 670 addaxantiloper i världens djurparker idag finns möjlighet till återintroduktion av djuren till deras tidigare utbredningsområden. I Marocko och Tunisien har djurparksuppfödda djur återintroducerats redan under 80-, och 90-talen och Kolmården bidrog 1997 med djur till ett av projekten i Marocko.

  2007 flyttades addaxantiloper från bland annat djurparker i USA och Europa till Djebil National Park, en 15 000 hektar stor nationalpark belägen i öknen i södra Tunisien. En av dessa antiloper kom från Kolmården och hette Sola. Hela operationen hade planerats minutiöst i över två år enligt riktlinjerna för återintroduktion av hotade arter som Internationella Naturvårdsunionens (IUCN) fastställt. Projektet initierades av Tunisiens naturvårdsmyndigheter och Sahara Conservation Fund.

  Djurparksdjuren placerades först i ett acklimatiseringshägn i anslutning till nationalparken under en tid innan frisläppandet.

  Addaxantilopen Sola har sedan hon släpptes ut i Djebil National Park fött minst två kalvar.

  Hjälp oss att hjälpa djuren!

  Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.