Addaxantilop

  Addaxantilopen är akut hotad och färre än 30 individer finns kvar i det vilda. Det som kan rädda arten är återplantering av djur från djurparker till naturen. Kolmården har vid två tillfällen bidragit till framgångsrik återplantering av addaxantiloper i det vilda, både 2007 i Tunisien och under 1990-talet i Marocko.

  Addaxantilopen fanns förr utspridd över stora delar av Sahara och angränsande torrsavanner i Nordafrika. Idag finns bara spridda rester (cirka 30 individer) kvar i Tchad och Niger. I Tunisien utrotades arten helt under 1930-talet.

  Återintroduktion av addaxantiloper har skett flera gånger

  Med cirka 670 addaxantiloper i världens djurparker idag finns möjlighet till återintroduktion av djuren till deras tidigare utbredningsområden. I Marocko och Tunisien har djurparksuppfödda djur återintroducerats redan under 80-, och 90-talen och Kolmården bidrog 1997 med djur till ett av projekten i Marocko.

  2007 flyttades addaxantiloper från bland annat djurparker i USA och Europa till Djebil National Park, en 15 000 hektar stor nationalpark belägen i öknen i södra Tunisien. En av dessa antiloper kom från Kolmården och hette Sola. Hela operationen hade planerats minutiöst i över två år enligt riktlinjerna för återintroduktion av hotade arter som Internationella Naturvårdsunionens (IUCN) fastställt. Projektet initierades av Tunisiens naturvårdsmyndigheter och Sahara Conservation Fund.

  Djurparksdjuren placerades först i ett acklimatiseringshägn i anslutning till nationalparken under en tid innan frisläppandet.

  Addaxantilopen Sola har sedan hon släpptes ut i Djebil National Park fött minst två kalvar.

  Hjälp oss att hjälpa djuren!

  Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.