Asiatisk elefant

  Den asiatiska elefanten trängs med människor på liten yta på Sri Lanka. Närheten till varandra skapar både konflikter och ökar risken för spridning av sjukdomar. Kolmårdens insamlingsstiftelse har stöttat ett forskningsprojekt där man genomför hälsokontroller av föräldralösa elefantkalvar.

  Hela en femtedel av jordens befolkning bor i eller i närheten av den asiatiska elefantens ursprungliga levnadsområden. I takt med att människor i områdena blir allt fler har elefanterna trängts undan och återfinns idag bara på 10% av den ursprungliga ytan.

  Bristen på plats skapar konflikter och ökad risk för sjukdomar

  Bristen på plats och närheten till människor skapar en ökad risk för smittspridning mellan människor och elefanter. Bara på lilla Sri Lanka lever över en tiondel av världens vilda asiatiska elefanter.

  Närheten till människan skapar också konflikter. När elefanter söker mat på människornas odlingar eller korsar byar för att ta sig vidare till nya betesmarker händer det att både människor och elefanter dödas vid nära konfrontationer. Detta leder i vissa fall till att elefantkalvar blir föräldralösa.

  Udawalawe Elephant Transit Home tar hand om föräldralösa elefanter

  Udawalawe Elephant Transit Home (ETH) tar hand om föräldralösa elefantkalvar upp till att de är sex år gamla och kan återintroduceras till landets olika nationalparker tillsammans med andra elefanter.

  Medan ungarna är på rehabiliteringscentret så genomgår de bland annat olika hälsoundersökningar eftersom det är av största vikt att elefanterna är friska när de släpps ut till den vilda elefantpopulationen igen. Framför allt testar man kalvarna för tuberkulos, en sjukdom som smittar mellan elefanter och människor och som elefanterna är mycket känsliga för.

  Forskningsprojektet drivs för bevarandet av en frisk elefantpopulation på Sri Lanka och Kolmårdens insamlingsstiftelse stöttade projektet under åren 2017-2018.

  Hjälp oss att hjälpa djuren!

  Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.