Bevarandeprojekt Asiatisk Elefant

  Asiatisk elefant

  Den asiatiska elefanten trängs med människor på liten yta på Sri Lanka. Närheten till varandra skapar både konflikter och ökad risk för smittspridning. Kolmården har stöttat ett forskningsprojekt där man genomför hälsokontroller av föräldralösa elefantkalvar.

  Hela en femtedel av jordens befolkning bor i eller i närheten av den asiatiska elefantens ursprungliga levnadsområden. Men elefanterna har trängts undan och återfinns i dag bara på 10 % av den ytan de en gång fanns på.

  Bristen på plats skapar konflikter och ökad risk för sjukdomar

  Bristen på plats och närheten till människor skapar en ökad risk för smittspridning mellan människor och elefanter. Bara på lilla Sri Lanka lever över en tiondel av alla vilda asiatiska elefanter.

  Närheten till människan skapar också konflikter. När elefanter söker mat på människornas odlingar eller korsar byar för att ta sig vidare till nya betesmarker händer det att de dödar människor vid nära konfrontation. Elefanterna dödas också av människorna och det händer då att elefantkalvar blir föräldralösa.

  Udawalawe Elephant Transit Home tar hand om föräldralösa elefanter

  Udawalawe Elephant Transit Home (ETH) tar hand om föräldralösa elefantkalvar upp till att de är sex år gamla och kan återintroduceras till landets olika nationalparker tillsammans med andra elefanter.

  Medan ungarna är på rehabiliteringscentret så genomgår de bland annat olika hälsoundersökningar. Det är nämligen av största vikt att elefanterna är friska när de släpps ut till den vilda elefantpopulationen igen. Framförallt testar man elefanterna för tuberkulos, eftersom elefanter är mycket känsliga för denna sjukdom.

  Åsa Fahlman är veterinär och docent i viltmedicin och tillsammans med ETH:s viltveterinär Dr Vijitha Perera genomför de hälsoundersökningar på elefanterna i Udawalawe´s rehabiliteringscenter.

  Forskningsprojektet drivs för bevarandet av en frisk elefantpopulation på Sri Lanka och Kolmården har stöttat det viktiga arbetet.

  Hjälp oss att hjälpa djuren!

  Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.