Bevarandeprojekt Marknäshornsfågel

  Marknäshornsfågel

  Den magnifika marknäshornsfågeln vill föda upp sina ungar i gamla ihåliga träd. Den förökar sig nu mycket långsamt och behöver vår hjälp att överleva. I brist på naturliga håligheter finansierar Kolmården Mabula Ground Hornbill Projects, som gör konstgjorda bohålor så de tryggt kan föda upp sina ungar.

  Marknäshornsfågeln ställer tyvärr ibland till det för människorna när den pickar sönder fönsterrutor då den blir irriterad på sin egen spegelbild. På grund av detta dödas den av människor.

  Marknäshornsfågelns bohålor försvinner

  Men det största hotet är att fågeln behöver stora gamla ihåliga träd för att i dessa föda upp sina ungar. Tyvärr finns det inte många sådana träd kvar då de förstörs av elefanter eller huggs ned för att användas som ved.

  Det tar hela sex år innan en marknäshornsfågel blir vuxen och ytterligare många år innan de själv blir föräldrar. Det i kombinationen med bristen på bohålor gör att fågeln just nu förökar sig mycket långsamt.

  Mabula Ground Hornbill Project bygger konstgjorda bohålor

  Mabula Ground Hornbill Project arbetar på bred front med att rädda marknäshornsfåglarna i Sydafrika, bland annat genom utbildning av lokalbefolkningen, uppfödning och återintroduktion av marknäshornsfåglar och genom forskning.

  De har också efter noggranna utvärderingar tagit fram en konstgjord bohåla som de sätter ut i naturen för att fåglarna ska kunna hitta trygga platser där de kan föda upp sina ungar. Kolmården Foundation finansierar hela projektet med bohålor till de Sydliga marknäshornsfåglarna.

  Hjälp oss att hjälpa djuren!

  Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.