Noshörning

  Kolmården har i flera år samarbetat med organisationen Dambari Wildlife Trust (DWT) för att skydda noshörningarna i Matopos nationalpark i Zimbabwe. Noshörningen jagas och dödas brutalt i jakten på de eftertraktade hornen. Enligt vissa kulturer tros noshörningens horn kunna bota sjukdomar, men de används också som troféer.

  Noshörningens horn består av keratin, samma ämne som bland annat naglar och hår. Det innebär också att om hornen kapas växer de ut igen. Enligt vissa kulturer tros hornen kunna bota sjukdomar som cancer och liknande, vilket gör att den illegala jakten på noshörningar är mycket omfattande.

  Dambari Wildlife Trust vill öka antalet noshörningar

  Kolmårdens insamlingsstiftelse har stöttat arbetet med att öka antalet noshörningar i Matapos nationalpark som är hem till både spetsnoshörning och trubbnoshörning. Arbetet består i att övervaka noshörningarna med hjälp av parkvakter och utsatta kamerafällor. Årliga insatser genomförs också för att säkerställa att alla noshörningar i parken är lätt identifierbara, och att de bär så lite hornmaterial som möjligt.

  Genom att avhorna noshörningarna under kontrollerade former minskar man risken att djuren dödas av illegala skyttar. Övervakningsarbetet ger samtidigt andra arter i nationalparken skydd mot den illegala jakten.

  Pengarna från Kolmårdens insamlingsstiftelse har gått till att märka och avhorna nationalparkens noshörningar.