Noshörning - DWT
Noshörningens horn består av keratin, samma ämne som bland annat naglar och hår. Det innebär också att om hornen kapas växer de ut igen. Enligt vissa kulturer tros hornen kunna bota sjukdomar som cancer och liknande, vilket gör att tjuvjakten på noshörningar är mycket omfattande.
Antingen skjuts noshörningarna tills döds innan hornen kapas eller så kapas de så djupt att noshörningen förblöder. Flera muséer har till och med tvingats byta ut sina uppstoppade noshörningar till oäkta, då tjuvjägarna tar sig in och snor hornen även där.
Dambari Wildlife Trust vill öka antalet noshörningar
Kolmården har stöttat arbetet med att öka antalet noshörningar i Matopos nationalpark, som är hem till både svart och vit noshörning. Arbetet består också i att minimera tillgängligt hornmaterial. Det gör man genom att avhorna noshörningarna på ett schysst sätt, så att tjuvskyttarna inte ska tycka det är lönsamt att jaga noshörning i parken.
DWT:s övervakning av Matopos nationalpark sker med hjälp av anti-tjuvjaktspatruller och kamerafällor. Årliga insatser genomförs också för att säkerställa att alla noshörningar i parken är lätt identifierbara, och att noshörningen bär så lite hornmaterial som möjligt för att avskräcka tjuvskyttarna.
Genom att skydda och upprätthålla noshörningens population i nationalparken får även andra arter skydd mot den olagliga jakten.
Kolmården har bidragit med pengar för att märka och avhorna noshörningar
Hotet från tjuvskyttarna är stort och de medel som behövs för att upprätthålla deras säkerhet är utmanande. Den dåliga ekonomiska situationen i Zimbabwe under de senaste åren har allvarligt påverkat statens inkomster, resurser och förmåga att utföra skyddsåtgärder för djuren i landet.
Därför är behovet av icke-statliga organisationers stöd för noshörningarna stort. Pengarna från Kolmården har gått till att märka och avhorna nationalparkens noshörningar.
Hjälp oss att hjälpa djuren!
Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.