Bevarandeprojekt Noshörning - Projekt Ngulia

  Noshörning - Ngulia

  Noshörningar jagas och dödas brutalt i jakten på de eftertraktade hornen. Enligt vissa kulturer tros hornen kunna bota sjukdomar, men de används också som troféer. Kraftiga och omedelbara åtgärder behövs för att rädda noshörningarna och ny teknik är en del av lösningen. Kolmården är involverade i den innovativa forskningen i Projekt Ngulia, där man bland annat använt bluetooth och mobilteknik som har testats på Kolmårdens egna lodjur.

  Noshörningens horn består av keratin, samma ämne som bland annat naglar och hår. Det innebär också att om hornen kapas växer de ut igen. Enligt vissa kulturer tros hornen kunna bota sjukdomar som cancer och liknande, vilket gör att den illegala jakten på noshörningar är mycket omfattande.

  Antingen skjuts noshörningarna tills döds innan hornen kapas eller så kapas de så djupt att noshörningen förblöder. Flera muséer har till och med tvingats byta ut sina uppstoppade noshörningar till oäkta, då de illegala jägarna tar sig in och stjäl hornen även där.

  Bluetooth-teknik kan rädda noshörningarna

  Det finns flera olika lösningar på problemet, dels att fokusera på efterfrågan på horn och dels att skydda noshörningarna på plats där de lever. Det sistnämnda arbetar vi med genom Project Ngulia.

  Projekt Ngulia initierades 2013 av Stimson Center, USA, och Kenya Wildlife Service på uppdrag av Kenyanska regeringen. Linköpings Universitet bjöds sedan in och de driver nu den innovativa forskningen, där Kolmården fungerar som testarena. Projektet kan både öka förståelsen för våra svenska lodjur och kan hjälpa parkvakterna i Kenya i kampen mot illegal jakt på noshörningar.

  Det vi gjort är att testa bluetooth-sändare på Kolmårdens lodjur, för att både lära oss mer om lodjuren, och med förhoppningen att den här tekniken ska kunna hjälpa parkvakterna i Nguliaparken att få bättre övervakning av de hotade noshörningarna och på så vis skydda dem mot illegala jägare.

  Project Ngulia skyddar noshörningarna med hjälp av smartphones

  I Nguliareservatet i Tsavo West Nationalpark arbetar 25 parkvakter för att skydda de cirka 100 spetsnoshörningarna som bor där. Men parkvakterna är dåligt utrustade och de utsätter sig dagligen för livsfara när de patrullerar markerna, med risk för att stöta på illegala jägare.

  För att öka säkerheten för både noshörningar och vakter utvecklas moderna tekniklösningar för att underlätta deras dagliga arbete. Tekniken innefattar bland annat appar i smartphones för effektiv rapportering och sensorsystem för att upptäcka inkräktare.

  Parkvakter utbildas i hur man använder Project Ngulia-appen

  Omfattande insatser har gjorts i projektet, med fokus på utbildning av parkvakter och folkbildning- både i Kenya och i Sverige. På plats i Kenya arbetar Angela Kabari med att en gång i månaden utbilda och uppdatera parkvakterna i användning av den appen där de rapporterar från sina patrulleringar.

  Innan Project Ngulia startade i området gjordes dokumentationen på papper. Att i stället använda smartphone och Project Ngulia-appen har visat sig mycket uppskattat av Kenya Wildlife Service, myndigheten för naturvård, som arbetar i reservaten. De har fått en bättre översyn på både parkvakter och noshörningar och de kan snabbt få ut information om någon situation skulle uppstå.

  Projektet folkbildar på plats i Kenya

  Människans kunskap och välfärd har stor del i att skydda utrotningshotade djur. Vi har genomfört folkbildande aktiviteter på fem skolor i området kring Tsavo West Nationalpark, allt för att utbilda och engagera både barn och deras föräldrar. Vi har också försett skolorna med resurser såsom vattentankar, första hjälpen-kit, skoluniformer och bollar.

  Project Ngulia är ett partnerskap mellan Kolmården, Linköpings Universitet och Kenya Wildlife Service och finansieras av Kolmården Foundation.

  Läs mer om projektet här.

  Hjälp oss att hjälpa djuren!

  Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.