Noshörning - Ngulia

  Noshörningar jagas och dödas i jakten på de eftertraktade hornen. Enligt vissa kulturer tros hornen kunna bota sjukdomar, men de används också som troféer. Kraftiga och omedelbara åtgärder behövs för att rädda noshörningarna och ny teknik är en del av lösningen. Kolmården Foundation är med och finansierar Projekt Ngulia där Kolmårdens djurpark är testarena för nya tekniska lösningar som hjälper till att rädda noshörningar i Kenya.

  Noshörningens horn består av keratin, samma ämne som bland annat naglar och hår. Det innebär också att om hornen kapas växer de ut igen. Enligt vissa kulturer tros hornen kunna bota sjukdomar som cancer, vilket gör att den illegala jakten på noshörningar är mycket omfattande.

  Parkvakter skyddar noshörningar i Nguliareservatet

  I Nguliareservatet i Tsavo West National Park i Kenya arbetar parkvakter med att övervaka och skydda de ca 140 spetsnoshörningar som lever där. Då hornen är mer värda än guld på den svarta marknaden är det ett riskfyllt uppdrag att försvara djuren mot den illegala jakten.

  Det finns därför ett starkt behov av bättre och säkrare metoder för att underlätta för parkvakterna i deras arbete.

  Project Ngulia skyddar noshörningarna med hjälp av smartphones

  I Projekt Ngulia samarbetar flera aktörer bland annat Kenya Wildlife Service, Linköpings universitet och Kolmårdens Djurpark med att se till att förse parkvakterna med nya, tekniska lösningar som underlättar i det dagliga arbetet med att skydda noshörningarna. Forskare på Linköpings universitet utvecklar modern, kostnadseffektiv teknisk utrustning som provas ut här på Kolmårdens djurpark tillsammans med parkens noshörningar. Tekniken omfattar bland annat appar i smartphones för effektiv rapportering och säkra kommunikationssystem. Olika typer av sensorsystem hoppas ge parkvakterna ”superögon” och ”superöron” för att snabbt kunna upptäcka inkräktare i reservatet. En sak som prövas är energieffektiva bluetoothsändare i hornen på noshörningarna för att underlätta övervakningen.

  Hjälp oss att hjälpa djuren!

  Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.