Noshörning - Ngulia

    Noshörningar jagas och dödas i jakten på de eftertraktade hornen. Enligt vissa kulturer tros hornen kunna bota sjukdomar, men de används också som troféer. Kraftiga och omedelbara åtgärder behövs för att rädda noshörningarna, och ny teknik är en del av lösningen.

    Kolmården Foundation är med och finansierar Projekt Ngulia där Kolmårdens djurpark är testarena för nya tekniska lösningar som hjälper till att rädda noshörningar i Kenya. Noshörningen är akut hotad, och Kolmården Foundation har stöttat projektet sedan 2017.

    Noshörningens horn består av keratin, samma ämne som bland annat naglar och hår. Det innebär också att om hornen kapas växer de ut igen. Enligt vissa kulturer tros hornen kunna bota sjukdomar som cancer, vilket gör att den illegala jakten på noshörningar är mycket omfattande.

    När projektet startade fanns 64 spetsnoshörningar i Ngulia – idag finns cirka 140 stycken.

    Parkvakter skyddar noshörningar i Nguliareservatet

    I Nguliareservatet i Tsavo West National Park i Kenya arbetar parkvakter med att övervaka och skydda de cirka 140 spetsnoshörningar som lever där. Eftersom hornen är mer värda än guld på den svarta marknaden, är det ett riskfyllt uppdrag att försvara djuren mot den illegala jakten.

    Det finns därför ett starkt behov av bättre och säkrare metoder för att underlätta för parkvakterna i deras arbete.

    Project Ngulia skyddar noshörningarna med hjälp av smartphones

    I Projekt Ngulia samarbetar flera aktörer – bland annat Kenya Wildlife Service, Linköpings universitet och Kolmårdens Djurpark – med att se till att förse parkvakterna med nya, tekniska lösningar som underlättar i det dagliga arbetet med att skydda noshörningarna. Forskare på Linköpings universitet utvecklar modern, kostnadseffektiv teknisk utrustning som testas på Kolmården tillsammans med parkens noshörningar. Tekniken omfattar bland annat appar i smartphones för effektiv rapportering och säkra kommunikationssystem vid observationer av mänskliga fotspår, skador på stängsel, vapen och liknande. Olika typer av sensorsystem hoppas också ge parkvakterna ”superögon” och ”superöron”, för att snabbt kunna upptäcka inkräktare i reservatet. För att underlätta övervakningen prövasäven energieffektiva bluetooth-sändare i hornen på noshörningarna – och man har också utvecklat en dashboard där man i realtid kan se rapportering och positioner på parkvakter och djur.

    Vad har gjorts på Kolmården?

    På Kolmården har många tekniska lösningar testats för att sedan kunna användas ute i naturen. Bland annat har följande utrustning testats i djurparken:

    • GPS-sändare och fotlänkar
    • Värmekamera
    • Radar
    • Mikrofonsystem i kombination med kameror
    • Drönare
    • Intelligenta kameror som via AI ska kunna identifiera olika arter.
    • Bluethooth-tagg med stegräknare och scanner

    Hjälp oss att hjälpa djuren!

    Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.