Humboldtpingvin

  Kolmårdens insamlingsstiftelse har stöttat ett projekt för att skydda det känsliga djurlivet på Punta San Juan, Peru, och främst den utrotningshotade humboldtpingvinen som bor där.

  I Punta San Juan finns den största kolonin av humboldtpingviner i Peru och här har bland de högsta reproduktionsnivåerna registrerats för denna hotade art. Punta San Juan är sedan 1950-talet ett guano-reservat och är en av 31 öar och halvöar som ingår i reservatet.

  Att skörda gödsel skadar pingvinerna

  Guano är avföring från havsfåglar och skördas för att användas som gödsel inom jordbruket. Tyvärr har skördandet en negativ inverkan på pingvinerna genom både ökad dödlighet och genom minskad reproduktiv framgång då fåglarna störs. 1987 registrerades minst 150 döda pingviner där orsaken till dödsfallen misstänktes vara direkt kopplade till arbetet med skörden. Därför började man 2001 genomföra skördandet med internationella observatörer på plats.

  Kolmårdens djurvårdare hjälpte till på plats

  Under 2012 års skörd arbetade observatörerna för att övervaka, men även för att räkna populationerna av pingviner, sjöbjörnar samt sjölejon. Två djurvårdare från Kolmården besökte projektet som voluntärarbetare och hjälpte till med övervakning och datainsamling. Deras närvaro samt ytterligare två voluntärer från Peru sponsrades av Kolmårdens insamlingsstiftelse. Insatser med observatörer på plats har varit mycket framgångsrika för att skydda pingvinerna och deras häckningsplatser. Det har också bidragit till att öka engagemanget för djuren hos de som arbetar med skördandet.

  Hjälp oss att hjälpa djuren!

  Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.