Bevarandeprojekt Pingvin

  Humboldtpingvin

  Kolmården har stöttat ett projekt för att skydda det känsliga djurlivet på Punta San Juan, Peru, och främst den utrotningshotade humboldtpingvinen som bor där.

  Två av Kolmårdens djurvårdare besökte år 2012 projektet som volontärarbetare, där de hjälpte till med övervakning och datainsamling. Kolmården sponsrade deras arbete samt omkostnaderna för två peruanska studenter på plats.

  I Punta San Juan finns den största kolonin av humboldtpingviner i Peru och här har bland de högsta reproduktionsnivåerna registrerats för denna hotade art. Punta San Juan är sedan 1950-talet ett guano-reservat och är en av 31 öar och halvöar som ingår i reservatet.

  Att skörda gödsel skadar pingvinerna

  Guano är avföring från havsfåglarna, som skördas för att användas som gödsel ungefär vart femte år. Tyvärr innebär detta negativ inverkan på pingvinerna genom både direkt dödlighet och genom minskad reproduktiv framgång. Därför började man genomföra skörden med internationella observatörer på plats. Innan detta arbete kom igång så registrerade man 1987 minst 150 döda pingviner som troligen dödats av arbetet kring skörden.

  Insatser med observatörer på plats har varit mycket framgångsrik för att skydda pingvinerna och deras häckningsplatser och mycket viktig för att engagera och skapa en känsla av stolthet hos de som skördar guanon.

  Kolmårdens djurvårdare hjälpte till på plats

  För att ha observatörer i området under dagsljus behövs totalt 10-12 frivilliga vid varje tillfälle. Målet har varit att ha en kombination av peruanska frivilliga studenter och volontärer utifrån, dessutom inkluderar övrig personal volontärsamordnare, utbildare, vakter för natten, en kock och platschefer.

  Under 2012 års skörd arbetade observatörerna för att övervaka, men även för att räkna populationerna av pingviner, sjöbjörnar samt sjölejon. Två djurvårdare från Kolmården, Sunna Edberg och Tina Jansson, var på plats 2012 för att hjälpa till. Deras närvaro samt två volontärer från Peru sponsrades av Kolmården.

  Hjälp oss att hjälpa djuren!

  Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.