Snöleopard

  Snöleoparden är ett av världens mest mytomspunna och hemlighetsfulla rovdjur och har funnits i bergstrakterna i Centralasien i tusentals år. Idag återstår bara några tusen individer. Kolmården Foundation stödjer det omfattande arbete som pågår i Mongoliet för att rädda dem.

  Åtminstone en snöleopard om dagen dödas av illegala skyttar, men troligen finns det ett mörkertal av fler fall som inte rapporteras. Snöleopardens skelett säljs för dyra pengar på svarta marknaden i Asien, då man tror att det har medicinsk effekt.

  Snöleoparden hotas eftersom deras bytesdjur också jagas

  Men det är inte den enda anledningen till den illegala jakten. Snöleopardens naturliga bytesdjur minskar också i antal vilket gör det svårt för den att få tag på föda. Det här leder till att den istället söker sig till lokalbefolkningens tamdjur och kan då bli skjuten av djurägare som vill skydda sina djur. För att rädda snöleoparden behövs ett omfattande och långvarigt bevarandearbete.

  Snow Leopard Trust arbetar med att bevara snöleoparder

  Snow Leopard Trust är en organisation som arbetar med bevarande av snöleoparder på flera fronter. Dels samarbetar man med lokalbefolkningen för att minska konflikter som uppstår när snöleoparder dödar tamdjur och dels bedrivs forskning för att lära sig mer om detta fantastiska djur.

  Kolmården Foundation har bidragit sedan 2008

  Kolmården Foundation har sedan 2008 bidragit till studier i Mongoliet, där man märker snöleoparder med GPS-halsband för att lära sig mer om födelseintervaller, ungarnas överlevnad, dödlighet bland vuxna snöleoparder, antalet snöleoparder som finns i området och var de befinner sig.

  Man använder sig också av kameror som sätts upp i terrängen längs snöleopardens stigar. Automatiska bilder tas av snöleoparderna och man kan med hjälp av deras unika fläckiga mönster identifiera dem och få en bild av vilka individer som lever i området.

  Hjälp oss att hjälpa djuren!

  Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.