Bevarandeprojekt Snöleopard

  Snöleopard

  Snöleoparden är ett av världens mest mytomspunna och hemlighetsfulla rovdjur och har funnits i bergstrakterna i Centralasien i tusentals år. Idag återstår bara några tusen individer. Kolmården Foundation stödjer det omfattande arbete som pågår i Mongoliet för att rädda dem.

  Åtminstone en snöleopard om dagen dödas av illegala skyttar, men troligen finns det ett mörkertal av fler fall som inte rapporteras. Snöleopardens skelett säljs för dyra pengar på svarta marknaden i Asien, då man tror att det har medicinsk effekt.

  Snöleoparden hotas eftersom deras bytesdjur också jagas

  Men det är långt ifrån enda anledningen till illegala jakten, eftersom snöleopardernas bytesdjur också jagas kraftigt så minskar chansen för snöleoparderna att få tag på föda.

  Lokalbefolkningens tamdjur finns nära tillhands och när snöleoparder tar tamdjuren så skjuts ofta de hotade leoparderna. För att rädda snöleoparden behövs ett omfattande och långvarigt bevarandearbete.

  Snow Leopard Trust och Panthera arbetar med att bevara snöleoparder

  Snow Leopard Trust och Panthera är två organisationer som arbetar med bevarande av snöleoparder på många fronter, dels med lokalbefolkningen för att lösa de konflikter som uppstår när snöleoparder dödar tamdjur, och dels att bedriva forskning för att lära sig mer om detta fantastiska djur.

  Kolmården har bidragit sedan 2008

  Kolmården har sedan 2008 bidragit till studier i Mongoliet, där man märker snöleoparder med GPS-halsband för att lära sig mer om födselintervaller, ungarnas överlevad, dödlighet bland vuxna snöleoparder, antalet snöleoparder som egentligen finns i området och var de befinner sig.

  Man använder sig också av kameror som sätts upp i terrängen längs snöleopardens stigar. Automatiska bilder tas av snöleoparderna och man kan med hjälp av deras unika fläckiga mönster identifiera dem och få en bild av vilka individer som lever i området.

  Hjälp oss att hjälpa djuren!

  Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.