Bevarandeprojekt Tumlare

  Tumlare

  Tumlaren, Sveriges enda valart, är på väg att försvinna. Tusentals tumlare fastnar varje år i tunna fisknät av nylon, som sätts ut på havsbotten längs våra kuster och i Nordsjön. Kolmården är därför med i det mycket omfattande Projekt Sambah, för att kartlägga tumlarna i Östersjön för att kunna rädda dem.

  Tumlaren är en av de allra minsta valarna och den enda val som är bofast och fortplantar sig i svenska vatten; både på västkusten och i Östersjön. Populationen i Östersjön har minskat drastiskt under de senaste decennierna och anses nu vara akut hotad.

  Tumlarna kan inte upptäcka fiskenät med sitt ekolod

  Tusentals tumlare drunknar varje år i nät som sätts för bland annat torsk och plattfisk. Det beror på att de inte kan upptäcka de tunna nylontrådarna i näten med sitt ekolod. Intet ont anande simmar de rakt in i nätet, trasslar in sig och drunknar.

  Tumlare är svåra att studera i naturen

  Eftersom det saknas kunskap om tumlarna - man vet till exempel väldigt lite om populationens storlek och geografiska utbredning - är det svårt att vidta effektiva åtgärder för att skydda den.

  Tumlare är svårstuderade djur eftersom de bara kan observeras under en kort stund när de går upp till vattenytan för att andas. När de dessutom är så få, är det ett omöjligt uppdrag för forskarna att räkna tumlarna i ett så stort område som Östersjön utan hjälpmedel.

  Projekt Sambah studerar tumlarna med hjälp av ljuddetektorer

  Därför startade man projektet Sambah, som istället använder sig av ljuddetektorer som fångar upp tumlarnas högfrekventa klickljud och på så vis kan räkna och studera dem.

  Sambah är det hittills största projekt av detta slag i världen. För att kunna täcka hela den historiska utbredningen i Östersjön krävdes så många detektorer som 304 st. Och för att kunna avslöja eventuella säsongsvariationer var man tvungen att hålla igång dem under två hela år.

  Sambah finansieras bland annat av Kolmården

  Sambah (Static Acoustic Monitoring of the Baltic Sea Harbour Porpoise) är ett internationellt projekt som till 50 procent finansieras av EU och de resterande 50 procent av olika nationella finansiärer.

  I Sverige är det Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten, samt Kolmårdens Djurpark, som är medfinansiärer. Projektet, som koordineras från Kolmården och involverar alla EU-länder kring Östersjön, har till övergripande syfte att säkra bevarandet av tumlare i Östersjön.

  Hjälp oss att hjälpa djuren!

  Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.