Bevarandeprojekt Zebra

  Grevyzebra

  Grevyzebran, som är den största av alla zebraarter, är också den mest hotade. Zebrorna har minskat kraftigt i antal på grund av konkurrens med tamdjur, illegal jakt och sjukdomar. För att kunna skydda arten behöver man veta mer om populationen och deras utbredningsområden. Kolmården Foundation stödjer därför Marwell Wildlifes arbete i Kenya för att forska om, och bevara zebran.

  På 1970-talet fanns det omkring 14 000 grevyzebror i världen men idag är antalet nere på bara ett par tusen. Zebrorna finns främst kvar i norra Kenya med några få isolerade populationer i Etiopien.

  Zebrorna hotas eftersom att de konkurrerar med tamdjur om betesmarker, de jagas av illegala jägare för köttets skull och de drabbas av olika sjukdomar. Det senare arbetar Kolmårdens veterinär Louise Guevara med då hon samordnar ett projekt kring zebrornas sjukdomar. Louise har också varit på plats i Kenya både 2014 och 2016 för att stötta projektet.

  Kolmårdens samarbetar sedan 2011 också med Marwell Wildlife och stödjer deras arbete i Kenya för att bevara grevyzebran. Zebrorna studeras för att fastställa deras utbredningsområde, för att veta hur antalet zebror påverkas av rovdjur samt att upptäcka sjukdomar hos djuren. För att veta var de har sina födelseplatser och vandringsleder förses zebrorna med sändarhalsband.

  En del ekonomiska medel går också till forskning kring djuren och under 2018 lyckades man bland annat räkna alla starkt hotade grevyzebror i Kenya. Då såg man en ökning på 20% sedan den senaste räkningen, vilket tyder på att metoden för att skydda dem fungerar.

  Hjälp oss att hjälpa djuren!

  Stöd vår kamp för att bevara djurarterna genom att swisha 50, 100, 500, eller valfri summa till 1233825114.

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.